*Nettavisen* Sport.

Fem mann for landslaget

19.03.04 10:47

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars-Peder Nagel (22) spiller for Frisk-Asker og har 29 landskamper for Norge. Hver fredag skriver han om hockey her i TV 2 Nettavisen. Du kan sende inn dine innspill eller spørsmål til lars.peder.nagel@tv2.no.

Forrige gang skrev Nagel om konflikten mellom resultatjakt og underholdningsverdi, og listet opp Eliteseriens fem beste backer. Denne gang skriver han om Manglerud Star, og om fem spillere som kan komme til å debutere på landslaget neste sesong.

Et tap for norsk ishockey!

Eliteserien er en tradisjonsrik klubb fattigere neste år. Ærverdige Manglerud Star rykket ned etter en sesong hvor de for første gang på mange år har satt tæring etter næring. Klubben som har vært kjent for sene lønninger og mange utlendinger tok i år konsekvensen av det og gjorde et veldig ærlig forsøk på å ha en ung norsk profil på laget.

Unge talenter fra egen junioravdeling samt nyervervelser fra VIF fikk ansvaret for å styre skuta mot en ny eliteseriekontrakt. De var veldig nære ved å klare det, men det holdt ikke! Dermed blir det en førstedivisjonstilværelse for Manglerud, som har vært i eliteserien siden 1992.

- Målet nå blir å skape et utdannelsesmiljø på Manglerud, sier Rune Molberg (daglig leder). Han har ingen tro på at alle talentene som var med på spille klubben ned blir værende for å spille Manglerud opp i eliteserien igjen.

Klubbfølelse har blitt mindre viktig for spillere, virker det som. De følger produktet og klubbene blir bare et stoppested på veien i spillerens karriere, fortsetter Molberg. Og det er jo et dilemma de unge spillerne i Manglerud har.

Det er på ingen måte attraktivt å spille i første divisjon, men på en annen side så er ikke alternativene så mange. I Oslo-området er det kun VIF og Frisk/Asker som kommer til å spille i eliteserien neste år. I begge lagene er det hard kamp om plassene og kun de aller mest lovende talentene vil bli vurdert. Det gjør situasjonen vanskelig for de som ikke faller inn i dette skiktet.

Jeg avkrefter en myte
På oppfordring avkrefter jeg at ishockeyforbundet solgte rettighetene til ishockey til TV3 tidlig på 90-tallet mot en kortsiktig pengegevinst. TV-rettigheter til verdensmesterskap er det det internasjonale ishockeyforbundet som i utgangspunktet sitter på. Disse rettighetene blir solgt via et ”formidlingsbyrå”. Skandinavia blir solgt som en egen del. TV3 er store i Sverige, og det er hockey også, resten får dere tenke dere fram til.

I mine øyne er mange av spillerne i MS så unge at de overlever et år i første divisjon, men jeg skjønner at det er et vanskelig valg og at man er utålmodig og vil videre!

Paradoksalt nok så har MS endelig etter mange års kamp fått midler til å bygge en ny ishall. Det blir slutt på brakker, slutt på kalosjer og har vi flaks, er utedoene borte for godt.

Forholdene til tross så har MS i alle år produsert gode spillere. Av dagens aktive bør Mats og Marius Trygg, Joakim Sæther, Mads og Martin Hansen, Pål Guldbransen og undertegnede nevnes. Det er tradisjon for talentutvikling på Manglerud og det håper jeg fortsetter.

Hvis vi skal se positivt på situasjonen, og det skal man jo alltid gjøre, så kommer MS til å heve nivået på førstedivisjon. Kanskje kan klubben ved Østensjøvannet inspirere andre lag i divisjonen til å satse på opprykk istedenfor å akseptere at man er et lag for pensjonerte eliteseriespillere.

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, norsk hockey trenger en god første divisjon hvor unge spillere faktisk kan utvikle seg videre. Manglerud Stars nedrykk er et bevis på det mer enn noe annet. Vil talentene som blir i klubben utvikle seg videre eller vil framgangen stagnere?

Så gjenstår det bare å se om vi har sett den siste eliteseriekampen i Manglerudhallen på mange år eller om nedrykket bare er starten på en ny opptur! Jeg håper og tror at moderklubben min snart er tilbake i toppdivisjonen.

Kommentarer/ innspill fra tribunene kan sendes til Lars.Peder.Nagel@tv2.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med VM for døren tenkte jeg vi kunne ta en titt på hvem som kanskje får sin debut på landslaget neste år.

Her er mine fem kandidater.

5. Christian Thygesen (VIF). Thygesen var betegnet som et av Norges største talenter for noen år tilbake men har vel ikke klart å leve helt opp til det. Selv om medieoppslagene er færre har Christian gjort en brukbar sesong og tatt et steg i riktig retning. Det er alltid bruk for rightspillere på et norsk landslag.

4. Truls Navestad (Stjernen). Truls er teknisk begavet og har etablert seg som fast inventar på Stjernen i år. Han er en lur spiller som du aldri vet hvor du har. Geir Myhre er flink til å få unge spillere til å prestere. Kan han presse Truls enda et steg videre neste år?

3. Magne Karlstad (VIF). Magne har etablert seg i VIFs backrekke. Også han har fordelen av at han er en rightspiller. Gode norske backer er en mangelvare og hvis Karlstad tar ytterligere noen kliv i løpet av neste år er muligheten for en gjesteopptreden til stede.

2. Morten Bakkene (Stavanger). Morten er vel den som har overrasket mest i år. Gikk fra en fjerderekke tilværelse i Asker til stjernestatus i Stavanger. Har enorm arbeidskapasitet og er kvikk og rask. En utmerket toppforward som i år også har begynt å score mål.

1. Lars Erik Spets (Lillehammer). Spets gjorde 43 poeng i år selv om han bare er 18 år. Han er en skikkelig arbeidshest som også finner veien til nettmaskene. Spets har i år stått fram som et av Norges virkelige talenter. Fortsetter han fremgangen bør landslagsdrakta absolutt være innen rekkevidde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øvelser med egen kroppsvekt har man alltid tid til litt innimellom. Push-ups er en fin øvelse for å bygge muskler i overkroppen. En fin måte å gjøre det på er å starte med 1 repetisjon, ta litt pause også tar du 2. Dette forsetter du med helt opp til du har tatt 10 repetisjoner. Når det begynner å bli lett kan du enten forsette litt høyere til 11 og 12, eller du kan telle deg ned igjen til 1.

Kommentarer/ innspill fra tribunene kan sendes til Lars.Peder.Nagel@tv2.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.