Gå til sidens hovedinnhold

Fem minutter kunne ødelagt alt

Derfor gråt Tim Cahill etter landslagsdebuten.

- Han er den klart beste spilleren dette landet noen gang har produsert. Han er milevis bedre enn alle andre. Han kunne spilt for Real Madrid, Manchester United, alle klubber. Han er den komplette fotballspiller.

Ordene tilhører Rale Rasic, Australias mest berømte fotballtrener. Han snakket om Tim Cahill - Australias største stjerne.

Og lykkes Everton-stjernen i fotball-VM kan det fort bety en tidlig VM-exit for én favoritt og to outsidere i fotball-VM. Australia spiller nemlig i gruppe med Tyskland, Serbia og Ghana i VM.

Men at Tim Cahill i det hele tatt spiller i VM - det er ingen selvfølge.

Fem minutter, null touch
Alt grunnet snaue fem minutter for 16 år siden.

14 år gammel reiste nemlig Tim og broren til Vest-Samoa for å besøke sin syke bestemor. Broren skulle spille for Samoas U21-lag i en landslagsturnering, men laget manglet spillere. Tim sa ja til å hjelpe, kom innpå fem minutter før slutt, og var aldri borti ballen i den første kampen. I den neste kampen fikk han også et par minutter.

- Det var det største øyeblikket i livet mitt, sa han den gangen.

Det han ikke visste var at disse fem minuttene diskvalifiserte ham fra å spille for andre landslag.

For alltid.

- Jeg fikk ikke korrekt informasjon. Jeg ante ikke hvilke konsekvenser det kunne få, og jeg gråt en masse da jeg skjønte at jeg aldri kunne spille for Australia, har han tidligere uttalt.

I ti år jobbet han, Australia og representantene hans for å få det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å gjøre om på reglene.

Men det var først i 2004 at de lyktes.

Gråt av glede
- Hvordan kunne de stoppe meg fra å spille for landet mitt? Hvordan kunne de stoppe meg fra å vise meg frem på landslagsnivå? Heldigvis seiret fornuften til slutt, sier han.

Da han kom innpå som innbytter for Australia mot Sør-Afrika i mars 2004 var det til lyden av en fanfare.

Etterpå satt han gråtende igjen i garderoben. Denne gangen var det imidlertid gledestårer, og prestasjonene etterpå har fått en hel nasjon til å juble som besatt for den offensive midtbanespilleren.

Cahill står med 20 mål på 40 kamper for Australia, og var svært delaktig da laget kvalifiserte seg til VM i 2006 - i det som var landets første VM-deltakelse på 34 år. Australia gikk videre fra gruppespillet, spilte nesten én omgang med 11 mot 10 mot Italia, men akkurat som Norge lærte i 1994 - Italia er gode med ti mann, og vant til slutt 1-0 etter en scoring på overtid.

Så spørs det om Everton-stjernen og Australia kan overraske like positivt - eller mer - under årets VM.

PS. De to lagene som avanserer fra gruppa til Australia, skal i 8. delsfinalen møte de to beste lagene fra gruppa med England, USA, Slovenia og Algerie.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken