Mange profiler i langrennsmiljøet har i vinter tatt til orde for at femmila bør arrangeres som intervallstart, ikke minst den gjeveste av dem alle – femmila i Holmenkollen under ski-VM 2011.
Siden Det internasjonale skiforbundet (FIS) i 2003 fattet et vedtak om at femmila (tremila for kvinner) skal arrangeres som fellesstart i alle mesterskap, var dette naturlig nok også bakt inn i den søknaden Oslo ble tildelt ski-VM for.
- Arrangørene kan søke om dispensasjon, men da må de i så fall ha støtte fra Norges Skiforbund. Om Norge kommer til å søke er enn annen sak. Det må du spørre andre om, sa Vegard Ulvang til Nettavisen i mars.
Saken avgjort
Men nå er det avgjort en gang for alle. VM-femmila blir fellesstart.
- Vi hadde et eget møte dedikert til dette temaet i slutten av mars, rett i etterkant av femmila i Granåsen, forteller lederen i Norges skiforbunds langrennskomité Hermod Bjørkestøl til Nettavisen.
- Synspunktene der var at det var en for lang vei å gå for å få endret femmila til intervallstart. Ikke bare måtte vi søkt FIS, men det måtte også blitt avklart i forhold til tv-rettighetene til EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), sier han.
- Alle enige
Bjørkestøl opplyser at både Skiforbundet, Skiforeningen og VM2011-organisasjonen var tilstede på møtet.
- Det var Skistyret ved president Sverre Seeberg som hadde det siste ordet, men vi var alle enige om å holde oss til det oppsatte programmet, sier Bjørkestøl.
Bakgrunnen for møtet var nettopp det at debatten etter hvert hadde blitt så høylytt i skimiljøet at det var viktig å få lagt ballen død.
- Verden har gått videre siden fellesstarten ble innført, og vi mener at produktet er blitt så bra at det tåler å bli vist fram i Oslo og, sier han.
Ulvang informert
- Jeg er informert om at det har vært et møte mellom Skistyret og VM-komiteen, og at de har vedtatt å ikke søke om dispensasjon fra det opprinnelige programmet. Det betyr at femmila blir fellesstart, og det tar jeg til etterretning.
Ulvang bekrefter at debatten om fellesstart kontra intervallstart vil bli tatt på vårmøtet i FIS, men at det ikke vil få konsekvenser for VM-programmet.
Norge har snudd
Tidligere var Norge en forkjemper for å gå tilbake til intervallstart. Men etter at spesielt Petter Northug entret arenaen med sine ekstreme spurtegenskaper, har Sverige stått fram som intervallforkjemper nummer én.
Det har også vært spekulert i om de mellomeuropeiske landene ville støtte Sverige i deres syn.
Mange utøvere vil ha intervall
Bjørkestøl bekrefter at det har kommet mange henvendelser fra utenlandske utøvere om å gjøre om femmila til intervallstart.
- VM-administrasjonen har fått en del henvendelser fra løpere som ønsket intervallstart. Det har vært både svenske og andre internasjonale utøvere, sier Bjørkestøl.
Uvisst etter VM
Hva som skjer med Kollen-femmila etter VM kan ikke Hermod Bjørkestøl si noe sikkert om, men det er ikke gitt at den går tilbake til intervallstart.
- Vi skal ha en evaluering etter VM. Selv om det skaper stemning med mange tilskuere ute i løypene, tjener ikke arrangørene penger på dette. Da må publikum inn på skistadion, sier Bjørkestøl.
Flydd inn snø med helikopter
Han forteller at det lages 10 kilometer løype i Holmenkollen til ski-VM. Den klassiske Kollen-femmila går i en løype på 16,7 kilometer, men det har vært svært vanskelig å få nok snø til hele traséen de siste årene.
- Vi har måttet fly inn snø med helikopter for å dekke hele løypa, forteller Bjørkestøl.
Dermed er det flere økonomiske faktorer som taler i mot den gode, gamle intervallstartende femmila.
Likevel gir Bjørkestøl skielskende nostalgikere håp.
- Jeg tror tradisjonen er for sterk til at intervallstarten forsvinner i Holmenkollen, avslutter han.
Hva synes du om fellesstarter kontra intervallstarter i langrenn? Diskuter under.