Manchester United var én av klubbene som i forrige måned avslørte planene om å danne en superliga sammen med elleve andre storklubber i Europa.

Med unntak av Juventus, Barcelona og Real Madrid har samtlige av utbryterklubbene nå trukket seg fra planene etter enorme protester fra både supportere, UEFA, FIFA, andre klubber og enkelte lands myndigheter.

Til og med flere av de involverte klubbenes managere har uttalt seg kritisk til planene om ligaen som i hovedsak ville bestå av 15 faste lag med noen få unntak.

Kritisk Ferguson

Planene om Super League har fått begeret til å renne over for et stort antall Manchester United-supportere som allerede fra før av var kritiske til klubbens amerikanske eiere.

Glazer-familien som eier klubben har beklaget deres involvering i superligaplanene, men senest torsdag kveld var det store protester utenfor Old Trafford mot amerikanerne.

Tidligere United-manager sir Alex Ferguson har ikke uttalt seg om de enorme reaksjonene, men det er liten tvil om at skotten ikke har noe til overs for en liga som kun er reservert for de store klubbene.

Det gjør 79-åringen klart i et intervju med BBC.

Skotten vet selv hvordan det er å være David mot Goliat i fotballen og hvor viktig det er for idretten.

- Som spiller spilte jeg europeisk fotball for både Rangers og Dunfermline. Og så som manager tok jeg en provinsiell klubb, Aberdeen, og slo Real Madrid i finalen i cupvinnercupen i Gøteborg i 1983. Det var en provinsiell klubb som oppfylte deres drøm. Alle klubber skal ha muligheten til å kunne oppfylle en slik drøm som Aberdeen gjorde, sier Ferguson.

- Man må ikke glemme at den virkelige grunnen til at vi har fotballen er at den minste personen skal kunne nå toppen av Everest, det er den beste måten jeg kan si det på. Vi klarer oss ikke uten det, forteller Ferguson.

Spansk rett ber EU-domstolen vurdere om Uefa begår maktmisbruk

Det har også fotballfans over hele verden gitt utrykk for.

Det første forholdsvis raskt til at de fleste av klubbene trakk seg fra planene.

Klubbene har likevel blitt straffet av UEFA for deres deltakelse i planene.

En domstol i Madrid har imidlertid bedt EU-domstolen ta stilling til om Uefa og Fifa har misbrukt sin posisjon i behandlingen av utbryterligaen Super League, melder AFP.

Det franske nyhetsbyrået har fått innsyn i rettskjennelsen fra domstolen i Madrid. Den ber om en avklaring om EU-regelverket som forbyr monopoler, også kan gjelde for styrende organer i europeisk og global fotball når det kommer til superliga-saken.

Onsdag ble det kjent at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har åpnet etterforskning av de tre klubbene som stadig ikke har meldt seg ut av superligaprosjektet: Barcelona, Real Madrid og Juventus.

Fra før har Uefa bestemt seg for å bøtelegge de ni klubbene som raskt trakk seg ut av det omstridte prosjektet. De er ilagt en bot tilsvarende fem prosent av inntektene fra én sesong med europacupkamper.

President Gianni Infantino i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har også fordømt superliga-prosjektet, men han har manet til varsomhet når det kommer til sanksjoner.