Fergusons genistreker

Foto: (foto: scanpix)

Sir Alex Ferguson har ledet Manchester United i 1000 kamper som manager. Skotten har nærmest på egenhånd gjort klubben til en av verdens største. Sjekk Fergies genistreker her.

24.11.04 10:42

Sir Alex Ferguson kunne tirsdag feire sitt 1000-kampers jubileum som manager for Manchester United. Motstander Lyon ble slått 2-1 i Champions League.

Oppturene har vært mange - spesielt de siste ti årene.

Den engelske avisen The Guardian har plukket ut noen genistreker de mener har vært hovedårsakene til Sir Alex Fergusons suksess siden han overtok som manager i Manchester United i 1986.

Genistrekene
Her er genistrekene til Sir Alex Ferguson:

Juli 1989: Solgte Paul McGrath og Norman Whiteside

Ferguson overtok en omstridt klubb etter Ron Atkinson i 1986. Atkinson etterlot seg flere talentfulle spillere, men drikkekulturen herjet i klubben.

Verst med flaska var «heltene» Paul McGrath og Norman Whiteside. I 1989 fikk Sir Alex Ferguson nok av publivet til duoen, og kvittet seg med spillerne. Med salgene signaliserte Ferguson at han ikke tolererte spillere som foretrakk nattklubber fremfor treningsfeltet.

Senere har blant annet Lee Sharpe og Dwight Yorke måttet forlate klubben for deres utsvevende natteliv.

Mai 1990:Vraket keeper Jim Leighton før FA cup-finalens omkamp

Aldri har Sir Alex Fergusons motto «klubben kommer foran enkeltspilleren» blitt signalisert tydeligere. Jim Leighton hadde vært Fergusons førstevalg mellom stengene helt fra tiden som manager i Aberdeen, men i 1990 fikk Ferguson nok av keeperens mange tabber.

Les Sealey fikk sjansen i omkampen i FA-cupfinalen mot Crystal Palace etter at Leighton hadde tabbet seg ut, og svarte med å holde buret rent.

Ferguson sikret sitt første trofé som United-manager, men den vrakede keeperen Jim Leighton, var sønderknust. Keeperen snakket aldri til manageren igjen, og reiste til Dundee.

- Den enkleste avgjørelsen var å gi Jim ny tillit. Men den harde avgjørelsen sikret oss cuptrofeét, sa Sir Alex Ferguson etter FA-cupseieren over Palace.

Oktober 1992: Kjøpet av Eric Cantona fra erkerival Leeds United

Det så lenge ut til at Manchester United skulle vinne sitt første seriemesterskap på 25 år i sesongen 1991/1992, men mangelen av en målscorer var tydelig hos «de røde djevlene».

Så kom sjokkovergangen: Ferguson kjøpte Eric Cantona for «småpenger» på starten av 1992-sesongen. Det ble kanskje tidenes mest suksessrike kjøp.

Cantona ble i Manchester United i fem sesonger, og den eneste gangen Old Trafford-klubben ikke vant serien med franskmannen på laget, var i sesongen Cantona var suspendert i fire måneder.

Mer trengs ikke å si.

April 1994: Beskyttet spillerne for media

Manchester United slet. Klubben tapte mot Aston Villa i ligacupens finale, Blackburn nærmet seg tabelltoppen, og Cantona ble utvist to ganger i løpet av fire dager.

Ferguson tok ansvar, og sa at kun han fikk lov til å snakke med media resten av sesongen. Spillerne skulle kun konsentrere seg om det som foregikk på gressmatta. Det førte til strålende innsats i serien - og Chelsea ble utspilt i FA-cupens finale i 1994.

Juni 1995: Salgene av Paul Ince, Mark Hughes og Andrei Kanchelskis

Manchester Uniteds fans var rasende etter at tre av stjernespillerne ble solgt om sommeren. De visste ikke at Sir Alex Ferguson hadde sett klubbens unggutter allerede hadde utspilt A-laget i en treningskamp før sesongen.

Ferguson ville gi en ny generasjon sjansen på Old Trafford. I første kamp den sesongen tapte United 1-3 mot Aston Villa, og i media lød overskriftene «Ferguson, du vinner ikke trofeér med unggutter».

Men Sir Alex Ferguson viste at kritikerene tok feil. Sesongen ble en ubetinget suksess.

April 1996:Taktiske utspill mot manager Kevin Keegan

Sir Alex Ferguson tok for første gang i bruk «psykologisk krigføring» mot en rivaliserende manager.

Kevin Keegan, som den gang ledet Newcastle, fikk føle Sir Alex Fergusons vrede. Manchester United-manageren sa blant annet at Leeds og Nottingham Forest-spillerne spilte bevisst dårlig mot Newcastle.

Kevin Keegan ble fly forbannet.

Så sa Sir Alex at Manchester United fint kunne hente igjen Newcastles 14 poengs forsprang. Keegan ble enda mer forbannet, og svarte med å kjøpe den kontroversielle angriperen Faustino Asprilla for å sikre forspranget.

Men det hjalp lite, serien tilhørte United.

August 1998:Kjøpte Dwight Yorke for 12 millioner pund

Seieren i Champions League ventet fremdeles på Sir Alex Ferguson. Årsaken til at de hadde mislykkes, var i første rekke at klubbens spisser ikke maktet å trenge igjennom forsvaret hos toppklubbene i Europa. 0-2-tapet mot Borussia Dortmund i 1997, og 1-1 hjemme og 0-0 borte mot Monaco i 1998 beviste det.

Ferguson gamblet på Dwight Yorke - som tidligere ikke hadde markert seg i e-cupen. Sammen med Andy Cole utgjorde han imidlertid en trussel av de sjeldne i Europa. Det fikk blant annet Barcelona-manager Louis van Gaal erfare da duoen scoret tre mål i den minnerike kampen på Nou Camp.

April 1999:Superbytte mot Inter

Manchester United møtte Inter i Champions League. Første kamp ble vunnet 2-0, men i returkampen på San Siro så det stygt ut. Inter jaget United tilbake på banen.

Men så kom superbyttet fra Fergie. Skotten byttet ut nordmannen Ronny Johnsen med Paul Scholes. Han kom inn og scoret, reddet United videre, og resten av Champions League 1999 er blant de største øyeblikkene i historiebøkene på Old Trafford.

November 2002:Toppspillerere operert midt i sesongen

Etter at Arsenal vant Premier League i 2002, slet «De røde djevlene» med formen sesongstarten 2003.

Likevel godtok Ferguson at flere toppspillere fikk gjennomføre operasjon - deriblant Roy Keane og Nicky Butt.

Gary Neville ble flyttet inn som midtstopper, de opererte spillerne kom tilbake i storform, og Manchester United tok seriegullet foran Arsenal.

Juni 2003: Solgte David Beckham til Real Madrid

Den siste av Sir Alex Fergusons genistreker: Salget av David Beckham til Real Madrid.

Beckham ble den første av «supergenerasjonen» som forlot Old Trafford. Senere har Nicky Butt forlatt klubben, og ryktene sier at Ryan Giggs blir den neste.

David Beckhams jetset-liv utenfor banen satte klubben i skyggen, mente Ferguson. Han mente også at alle de kommersielle oppdragene påvirket spillet til midtbanestjernen.

Kritikerne hevdet imidlertid at salget av David Beckham gjorde at Manchester United ikke sikret seg seiregullet. Men Sir Alex Ferguson har startet et nytt generasjonssifte på Old Trafford.

Inn er Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney kommet, og Sir Alex Ferguson håper å le sist, men best nok en gang ved slutten av denne sesongen.

Diskuter saken i Veggavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.