*Nettavisen* Sport.

Fergusons siste sjanse

For Sir Alex Ferguson kan årets sesong fort bli den siste.

12.08.05 11:58

Det er snart to tiår siden Ferguson fikk stempelet SBC - «Sacked Before Christmas» - på seg av de engelske tabloidavisene. Siden har han styrt Manchester United til mye glede og sølv i premiehyllene på Old Trafford, og ingen kan ta fra ham posisjonen og statusen som Uniteds beste manager gjennom tidende.

Noe SBC-stempel har han ikke på seg før årets sesong, men det er liten tvil om at presset er større nå enn det har vært på lenge. De to siste sesongene har henholdsvis Arsenal og Chelsea vunnet Premier League med klar margin, og United har vært akterutseilt på et tidlig tidspunkt. De har vært langt unna suksess i Europa - både i 2003 og 2004 ble laget slått ut i 16-delsfinalen av Champions League - og de siste tre årene er det «bare» blitt en FA-cup-triumf. Det begynner å haste på Old Trafford nå, en klubb som i tillegg har fått ny eier. Malcolm Glazer - minusmilliardæren - som fansen er voldsomt skeptisk til, og som det fortsatt er mest mystikk knyttet til. Hva vil han med kjøpet av United? Og hvordan er forholdet til den fyrige skotten Ferguson?

En ting er i hvert fall helt sikkert: Malcolm Glazer er ingen Roman Abramovitsj, som spytter ut rubler i øst og vest på jakt etter forsterkninger til et allerede suverent lag. Men Glazer vil ha suksess, og det må Ferguson skaffe.

Det er imidlertid flere elementer som tyder på at United vil få en bedre sesong i år enn de to siste sesongene. Wayne Rooney og Ruud van Nistelrooy, kanskje det aller beste spissparet i England, er skadefrie fra sesongstarten av. Det var de ikke i fjor. Ingen av dem maktet å score over 20 mål totalt i fjor, fordelt på alle konkurranser, men begge har scoret bra med mål i sesongoppkjøringen, og de scoret også i 3-0-seieren mot Debrecen tirsdag kveld. Det lover godt for det tidligere mesterlaget, særlig siden det var evnen til å omsette sjanser i mål som var Uniteds soleklart største problem i fjor. For bakover fungerte det bra, til tross for Rio Ferdinands fravær i brorparten av høstsesongen. I år – med bedre uttelling framover – kan United fort bli farlige.

Men holder det til suksess for Ferguson og United? Hvordan skal noen kunne klare å stanse Chelsea? Et lag som plukker de beste spillerne i Europa, som har verdens beste og metodiske manager, og som har dobbel og til og med trippel dekning på viktige posisjoner i laget? Verken Arsenal eller United har forsterket spillerstallene sine nevneverdig før årets sesong. Arsenal har til og med mistet sin kanskje aller viktigste spiller, Patrick Vieira, men de ikke har hentet inn noen erstatter som matcher hans kaliber.

José Mourinho gikk i sommer ut og rubriserte Ferguson som Englands beste manager. Det kan man selvsagt diskutere, men det er i hvert fall hevet over enhver tvil at skotten må bruke all sin kløkt i jakten på mer edelt metall, for avstanden opp til Chelsea er, både på papiret og i realiteten, for stor per i dag.

Det kan fort bli Fergusons bane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag