*Nettavisen* Sport.

Ferrari dro inn 1,2 milliarder

Ferrari endte bare på en skuffende fjerdeplass i lagmesterskapet i formel 1 i fjor, men likevel var den italienske bilfabrikkanten på topp i utbetalinger. Foto: James Moy (Pa Photos)

Knuste vinnerlaget Mercedes i utbetalinger.

Ferrari endte bare på en skuffende fjerdeplass i lagmesterskapet i formel 1 i fjor, men likevel var den italienske bilfabrikkanten på topp i utbetalinger.

Autosport.com har offentliggjort at Ferrari-laget dro inn 164 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) etter formel-sesongen i 2014. Ingen av de andre lagene kommer opp mot slike inntekter fra organisasjonen.

Vanligvis er disse utbetalingene hemmelige, men nå er det kjent at Mercedes, som vant lagkampen, og som også hadde verdensmester Lewis Hamilton i sine rekker, fikk 38 millioner dollar (ca. 300 millioner kroner) mindre utbetalt enn Ferrari.

Det er også blitt kjent at Red Bull-laget fikk mer i utbetalinger fra formelorganisasjonen enn Mercedes.

De inntektene det her er snakk om kommer fra TV-rettigheter, arenareklame og den avgiften arrangørene må betale for å arrangere løpene. 65 prosent av disse inntektene går tilbake til lagene etter en bestemt fordelingsnøkkel, som blant annet tar hensyn til hvor lenge det enkelte lag har vært med i sirkuset.

De store lagene som Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren og Williams stikker av med 15 prosent av den summen som fordeles mellom lagene, og det er totalt snakk om 65 prosent av de samlede inntektene.

35 prosent av overskuddet, altså det som blir igjen etter at de ulike lagene har fått sitt, går som utbytte til aksjonærene.

Dette forklarer hvorfor et lag som Ferrari kan stikke av med den største utbetalingen etter at laget var gjennom en heller skuffende sesong i 2014, mens Mercedes, som var på topp både lagmessig og individuelt, ikke kom opp på samme nivå som konkurrenten når det gjaldt utbetalinger fra overskuddspotten til formelorganisatoren.

Etter 2014-sesongen var det tre av lagene, Ferrari, Red Bull og Mercedes, som fikk utbetalt mer enn 100 millioner dollar, mens McLaren på fjerdeplass fikk 98 millioner dollar av overskuddet. Ikke akkurat småpenger det heller.

Utbetalingen til de beste lagene var slik (i millioner dollar): 1) Ferrari 164, 2) Red Bull 156, 3) Mercedes 126, 4) McLaren 98, 5) Williams 83, 6) Force India 60, 7) Toro Rosso 54, 8) Lotus 51, 9) Marussia 48. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.