Når friidretts-VM arrangeres i amerikanske Eugene i juli blir 100-meterløpet for kvinner gjennomført uten en av vertsnasjonens største attraksjoner.

Sprinteren Richardson var nemlig ikke i nærheten av å kvalifisere seg til VM på hjemmebane da hun løp distansen i USAs nasjonale mesterskap samme sted.

Les også: Selnæs klar for ny klubb. Nå advarer eksperten

22-åringen fra Dallas løp seg rett inn til stjernestatus i fjor vår. Det skjedde ikke bare på grunn av imponerende raske tider, men også takket være en særegen personlighet og oppsiktsvekkende løpeantrekk.

Deretter kom en gigantisk nedtur da hun testet positivt for marihuana og mistet OL i Tokyo.

De amerikanske OL-uttakene er kjent for å følge resultalistene fra nevnte stevner, og Richardsons resultat der ble strøket etter den positive testen. Dermed var hun ikke lenger kvalifisert.

Droppet mediene

Nylig presterte Richardson en 100 meter på sterke 10,85 under et stevne i New York. Iført nettinginspirerte klær så hun ut til å være på riktig kurs inn mot VM.

Men natt til fredag ble Richardson bare nummer fem i det innledende heatet sitt på med tida 11,31.

Etterpå hastet hun rett forbi pressesonen, og avslo å svare på spørsmål fra mediene.

Richardson sto riktignok i noen sekunder og ventet på at et TV-intervju med en annen løper skulle fullføres. Men så dukket hun unna og småjogget bestemt bort fra området.

Prestasjonen hun leverte i det amerikanske mesterskapet var bare 23. best av de 31 deltakerne på 100 meter. Kun de tre beste i finalen på distansen får delta i VM for USA.

Les også: Ti Tour de France-lag kommer til Norge

Finalen i det nasjonale mesterskapet løpes fredag kveld.

Den tidligere sprintstjernen Ato Boldon var en av dem merket seg den uventet svake innsatsen til Richardson.

OL-sølvvinneren fra Sydney-lekene i 2000 beskrev 22-åringens sorti som det «første sjokket» under det amerikanske mesterskapet.

Opp- og nedturer

For bare et drøyt år siden forbløffet Richardson en hel friidrettsverden da hun tok seg inn i verdenstoppen blant sprinterne i rakettfart.

I april 2021 klokket hun nemlig inn på råsterke 10,72 på 100-meteren under stevnet som fungerte som OL-kvalifisering. Dette tok henne rett inn i diskusjonen om gullfavorittene foran fjorårets sommerleker i Japan.

Les også: Pogba trener med tidligere Juventus-spiller - men ikke i Italia

Men der fikk altså den kontroversielle sprinteren aldri delta som følge av marihuana-episoden. En forklaring om at hun inntok det narkotiske stoffet i sorg over morens dødsfall hjalp henne ikke i kampen mot antidopingmyndighetene.

Det til tross for at de to kongressmedlemmene Jamie Raskin og Alexandria Ocasio-Cortez sendte brev til USAs antidopingbyrå, og anmodet dem om å revurdere reglene og omstendighetene som førte til utestengelsen.

Richardson ble suspendert i 30 dager, noe som bare ga henne mulighet til å være med på USAs stafettlag i Tokyo-OL. Til det laget ble hun aldri tatt ut.

Nå ryker altså enda et stort mesterskap for den unge stjernen, i alle fall på 100 meter.

Richardson har fortsatt en sjanse til å kvalifisere seg for VM-laget til USA på 200 meter. I det nevnte New York-stevnet tidligere i juni løp hun i mål på tida 22,38 på den distansen.