RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo/Peter Dejong (Scanpix)

Fiaskostart for Astana

Sesongen kan bli en gedigen nedtur for det omdiskuterte stjernelaget Astana. Nå er de ikke invitert til Giro d` Italia.

Astana-laget er sjokkerte etter at de ikke ble invitert til årets Giro d` Italia. Etter en lang strid mellom de største rittarangørene og det internasjonale sykkelforbundet har løsningen blitt slik at Giro d`Italia kan invitere hvem de vil. Den muligheten har de nå benyttet seg av.

Sjokkerte
- Vi er sjokkert. Direktør Johan Bruyneel forsøker å få vite grunnen til denne avgjørelsen, sier Astana-talsmann Philipee Maertens til AFP om at de ikke får muligheten til å sykle i Italia.

Heller ikke Thor Hushovds Credit Agricole og Edvald Boasson Hagens lag Team High Road (tidligere T-Mobile) ble invitert. Ingen av disse rytterne hadde planlagt deltagelse i rittet.

Begge lagene er protour-lag, det vil si blant de tjue beste lagene i verden, men får altså etter nye uttakskriterier ikke være blant lagene i rittet som starter i mai.

Harde mot dopsyndere
Rittarrangøren sier at de har valgt ut lagene på bakgrunn av noen kriterier: etikk, kvalitet, internasjonalitet og historisk forhold til rittarrangøren. Mange rittarrangører har lovet at de skal utelukke lag med en brokete fortid med doping.

Det er ennå ikke kjent hvilke kriterier som har holdt de store lagene Astana og Team High Road utenfor.

Touren i fare
Og det kan bli en total nedtur denne sesongen for Astana-lagets stjernegalleri. For heller ikke Tour de France-sjefen Christian Preudhomme har utelukket at Astana kan ende opp uten deltagelse i årets største ritt. Det sier han til tross for at fjorårets triumfator Alberto Contador i år sykler for Astana.

I Italia skal Contador være erklært uønsket i deres konkurranser. Nå har den største rittarrangøren tatt affære. Derfor var det ingen stor overraskelse at Astana-laget ikke var blant de inviterte til den årlige styrkeprøven i støvellandet.

Bruyneel har lovet at han skal gjøre alt for å rense imaget til laget og mener han har jobbet hardt for å gjøre nettop det.

Samtidig har laget til fjorårets vinner Danilo Di Luca blitt invitert. Di Luca ble utestengt noen måneder i høst for innblanding i en eldre dopingsak

Skandalelaget
Astana ble fjorårets mest omdiskuterte lag i en sesong med nye tilbakeslag for skykelsporten.

Alexandre Vinokourov ble tatt for bloddoping på gamlemåten under Tour de France. Og han var bare en av flere profilerte ryttere som forsvant ut av laget på grunn av doping. Laget trakk seg fra Tour de France og Spania Rundt fikk de heller ikke sykle.

De fleste trodde Astana-laget var en saga blott, men etter av Lance Armstrongs gamel lag ble oppløst dro de største stjernene derfra til det kazakhstansk-finansierte laget.

Det betyr at ryttere som Alberto Contador og Levi Leipheimer blir å finne i Astana-trøyen denne sesongen. Også den sportslige ledelsen ble byttet ut. Inn bar det med sportsdirektør Johan Bruyneel som kan se tilbake på åtte Tour de France triumfer etter at han satte seg inn i følgebilen til Lance Armstrong i 1998.

Contador er en omdiskutert rytter. I 2006 ble han nektet start i Tour`en etter at hans lag Liberty Seguros var innblandet i Fuentes-skandalen. Han ble senere frikjent for anklagene mot han, men innblandingen i skandalen henger fortsatt over Alberto Contador. Er han involvert eller ikke?

Disse lagene skal sykle Giro d` Italia:

AG2R-La Mondiale, Barloworld, Caisse D'Epargne, Cofidis, Csf Group-Navigare, Diquigiovanni-Androni, Euskaltel Euskadi, Francaise des Jeux, Gerolsteiner, Lampre, Liquigas, LPR Brakes, NGC Medical-OTC, Quick Step, Rabobank, Saunier Duval-Scott, Silence-Lotto, Slipstream, Team CSC, Team Milram, Tinkoff Credit System.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere