FIFA: - Har ikke funnet tegn til kampfiksing i Norges 12-0-seier over Honduras

MÅLSHOW: Norges Erling Braut Haaland scoret ni mål i en ellevill kamp mot Honduras. Nå har FIFA konkludert med at det ikke foregikk skittent spill i den oppsiktsvekkende kampen.

MÅLSHOW: Norges Erling Braut Haaland scoret ni mål i en ellevill kamp mot Honduras. Nå har FIFA konkludert med at det ikke foregikk skittent spill i den oppsiktsvekkende kampen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har gjennomført sin etterforskning av Norges spinnville seier mot Honduras i U20-VM. Konklusjonen er nå klar.

14.06.19 15:11

- Vi kan bekrefte at FIFA har evaluert situasjonen, og vi har ikke mottatt informasjon som tilsier at kampen er manipulert av betting- eller konkurransehensyn, verken gjennom FIFAs interne rapporteringsmekanismer eller fra de eksterne partene som som overvåker turneringen, skriver en talsmann i FIFA i en epost til Nettavisen fredag formiddag.

Dermed blir Norges 12-0-seier, den største i U20-VMs historie, stående i arkivene.

Norges landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen skriver følgende i en SMS til Nettavisen om FIFAs konklusjon:

- Som jeg sa etter kampen, så var og er min oppfattelse av Honduras at de først og fremst lignet på seg selv rent fotballfaglig - og at det er sjelden jeg har sett to så like kamper som New Zealand sin og vår kamp mot Honduras.

- Begge vi traff veldig godt med taktikken mot Honduras, og når vi i tillegg hadde meget god uttelling og en spiss i storslag - samtidig som de tidlig i kampen skjønte at de var ute av VM - så ble resultatet såpass stort som det ble. Og all honnør til de norske gutta for gjennomføringen av kampen, der fikk de virkelig vist hva som bor i dem som spillere og som lag.

- Ingen tvil

Innsatsen til Honduras var imidlertid såpass svak at flere fattet mistanke om at Norges motstander forsøkte å tape kampen med vilje.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen var den som var tydeligst:

- For meg er det ingen tvil. Her er det noen som har plassert masse penger på Norge underveis i kampen. Honduras-spillerne har gjort jobben sin. De ønsket nok å tape så mye som mulig her, sa TV 2-eksperten til Nettavisen.

Han la til at han har sett en del manipulerte kamper opp gjennom årene, men mener dette er det klareste.

Mathisen la til at han ikke forventet at FIFA eller andre skulle finne solide holdepunkter for at han har rett.

- Jeg har ikke bevis for det, og det er ikke sikkert det finnes noen bevis, men dette var en kamp de ville tape, slår han fast.

- Har nulltoleranse

FIFA er altså uenig. De understreker at de har gjort tiltak for å hindre nettopp kampfiksing under turneringen.
- På generelt grunnlag, og ut fra standard prosedyrer, er alle FIFAs turneringer overvåket av både FIFA og eksterne operatører, understreker FIFA-talsmannen i en epost. Han legger til at forbundet har nulltoleranse når det kommer til kampmanipulasjon.

- Som en konsekvens av dette har vi innført en rekke tiltak og initiativer for å beskytte fotballens integritet, sier FIFA-talsmannen.

Norges seier mot Honduras holdt uansett ikke til å gå videre fra gruppespillet, og U20-landslaget måtte reise hjem etter to skuffende og én spinnvill forestilling.

Finalen i U20-VM spilles lørdag kveld mellom Ukraina og Sør-Korea. Bronsefinalen spilles fredag kveld mellom Italia og Ecuador.

Erling Braut Haaland, som scoret ni mål mot Honduras, er fortsatt toppscorer i turneringen når de to kampene gjenstår. Han leder med fem mål ned til Amadou Sagna på andreplass på toppscorerlista.

Da Nettavisen konfronterte Haaland med påstandene om kampfiksing etter kampen, svarte han slik.

- Jeg blir nesten litt irritert når jeg hører sånn. Vi er profesjonelle og det er bare usaklig å si, egentlig, sa Haaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.