Gå til sidens hovedinnhold

Fifa advarer utbrytergruppe – truer med utestengelse fra VM

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vil ikke under noen omstendighet anerkjenne en egen europeisk superliga. Nå varsles det mulige konsekvenser.

Fifa retter dermed en advarende pekefinger mot planene om å danne en egen liga med flere av Fotball-Europas største klubber. En slik utbrytergruppe vil ikke bli anerkjent av verken dem eller en annen tilsvarende organisasjon, heter det i en pressemelding.

Fifa sier at spillere risikerer å bli utestengt fra VM- og EM-spill om de involverer seg i den nye superligaen.

– Enhver klubb eller spiller som involverer seg i en slik turnering eller serie vil som en konsekvens ikke få lov til å delta i en turnering styrt av Fifa, heter det i meldingen som er underskrevet av Fifas president Gianni Infantino.

Offentliggjort i 2018

Også lederne for de seks øvrige kontinentale fotballforbundene, inkludert Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Aleksander Ceferin, står bak.

Fifa-utspillet er et direkte svar på spekulasjonene i media om at enkelte av verdens rikeste og største klubber vurderer å lage sin egen serie uavhengig av verdens største fotballforbund.

Planene som er skissert for en mulig superliga involverer de største klubbene i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike.

Planene ble for første gang offentlige da det tyske magasinet Der Spiegel fikk tak i lekkede dokumenter i 2018. Den gang ble det rapportert at nyvinningen kunne komme til å se dagens lys allerede i 2021.

I oktober i fjor ble det så meldt at Manchester United og Liverpool skulle ha blitt innlemmet i samtalene som pågikk rundt superligaen.

Ulike meninger

Tidligere denne uken sa Bayern München-toppen Karl-Heinz Rummenige i et intervju med avisene TZ og Merkur at storklubben ville takke nei til enhver form for deltakelse, fordi dette ville påføre den hjemlige fotballen i Tyskland stor skade.

Real Madrid-president Florentino Perez skal på sin side være en varm tilhenger av planene.

Fifa mener selv at klubb-VM er eneste turnering som skal bli arrangert på tvers av kontinentene.

(©NTB)