*Nettavisen* Sport.

FIFA kommer med nye retningslinjer rundt spillerkontrakter

MÅ VENTE?: Sergio Ramos og Martin Ødegaard må vente på å bli lagkamerater i Real Madrid.

MÅ VENTE?: Sergio Ramos og Martin Ødegaard må vente på å bli lagkamerater i Real Madrid. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ønsker å klargjøre for spesifikke situasjoner som oppstår som følge av at sesongen er utsatt grunnet korona-pandemien.

07.04.20 19:12

Tirsdag kom meldingen fra FIFA om hvordan de nye retningslinjene angående kontraktsituasjonene i verdensfotballen skal angripes. Det har nemlig vært knyttet stor usikkerhet rundt hvordan klubbene skal anse situasjonen grunnet korona-pandemien.

Blant de største spørsmålene har vært hvordan man skal forholde seg til kontrakter. Flere spillere ser at de sine kontrakter løper ut ved 30. juni, mens andre spillere har signert for sine nye klubber med startdato i juli.

Et eksempel på sistnevnte er Hakim Ziyech, som har signert for Chelsea fra Ajax, og det har vært ventet at han skal slutte seg til Frank Lampards mannskap fra og med starten av juli.

Les også: - Real Madrid vil kvitte seg med flere stjerner for å finne plass til Ødegaard

Påvirker Ødegaard?

Nå oppfordrer FIFA at klubbene viser skjønn i det som har utviklet seg til å bli unntakstilstand i verdensfotballen, og at man lar kontraktene gjelde sesongslutt og sesongstart, istedenfor datoene i kontraktene.

- Utgående kontrakter er som regel ferdige etter sesongen er over, der man har en dato for når kontrakten termineres som er gjensidig med sesongslutt. Grunnet den midlertidige stoppen i de fleste land, så er det åpenbart at sesongen ikke vil avsluttes på det tidspunktet de fleste har forespeilet seg, heter det i FIFAs uttalelse.

- Derfor så foreslås det at man forlenger kontraktene til det tidspunktet der sesongen faktisk avsluttes. Dette skal være i tråd med kontraktens intensjon da den ble signert, og vil vedlikeholde sportens integritet og stabilitet, skriver de videre.

De understreker at det samme prinsippet også vil gjelde i forbindelse med kontrakter som skulle blitt påbegynt ved visse datoer, slik eksemplifisert med Ziyechs avtale med Chelsea.

FIFA bekrefter at de har kommet til en ensidig enighet rundt tiltakene etter at deres «task force» foreslo de diverse tiltakene som nå kommer til å iverksettes.

Dette vil, etter all sannsynlighet, også ha stor påvirkning på situasjonen til Martin Ødegaard i Real Madrid. Han er nemlig utlånt til Real Sociedad denne sesongen, og det har vært knyttet stor spekulasjon til hvorvidt han skal fortsette i klubben.

Det har vært en åpenhet om at avtalen med Real Sociedad har vært for to år, men det er i mot reglene i Spania å signere låneavtaler som strekker seg over to sesonger, hvilket har gjort det mulig for Real Madrid å hente nordmannen tilbake etter sesongen.

I Spania har man lenge diskutert hva den pågående situasjonen vil bety for spillere på låneavtaler. Real Madrid har blant annet spillere som Achraf Hakimi (Borussia Dortmund), Martin Ødegaard (Real Madrid) og Takefusa Kubo (Mallorca) på lån.

Les også: Vi følger overgangsvinduet LIVE

Overgangsvinduet påvirkes

I Spania er man fortsatt usikre på når sesongen starter, hvilket også er blitt tilfelle med Premier League. Det er tidligere blitt bekreftet av LaLiga, og det spanske fotballforbundet, at man ikke kommer til å starte sesongen igjen før man får tommel opp av det spanske helsevesenet.

Videre i sin pressemelding kommer FIFA med retningslinjer rundt overgangsvinduet. De bekrefter at det vil komme en endring på hvordan man angriper sommerens vindu:

- FIFA ønsker å være fleksible, og kommer til å tillate at de relevante overgangsvinduene vil bli flyttet, så de faller mellom slutten av den gamle sesongen, og begynnelsen av den nye sesongen, skriver FIFA videre i sin pressemelding.

Dette vil bety at man fort vil få et scenario der overgangsvinduet vil bli flyttet til langt senere i kalenderen enn vanlig. Man har tidligere spekulert i hvorvidt man kan få et lengre vindu, der man slår sammen sommeren- og vinterens overgangsvinduer.

FIFA ønsker også at klubber og spillere skal komme til felles løsninger for hvordan de fikser den økonomiske situasjonen, og problemene som spillere og klubber nå vil møte grunnet de manglende økonomiske inntektene.

De oppfordrer at klubber og spillere anser situasjonen på en rettferdig måte, og tar i bruk statlige tiltak som er tilstede for å støtte både enkeltspillerne og klubbene.

De åpner uansett for at saker vil dukke opp hos FIFA der de kommer til å se på følgende fem kriterier: om det eksisterte et genuint forsøk på enighet mellom klubb og spiller, klubbens økonomiske situasjon, muligheten for en eventuell justering av spillerkontrakten, nettoutbetaling til spilleren etter kontraktsjustering og hvorvidt spillere har blitt behandlet likt eller ei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag