SEEFELD (Nettavisen): En politirazzia i VM-byen førte onsdag til en rekke arrestasjoner. To utøvere fra Østerrike, to fra Estland og én fra Kasakhstan er pågrepet mistenkt for doping. En av dem ble sågar tatt på fersk gjerning med en nål i armen.

Det bekreftet østerriksk politi på en pressekonferanse som pågikk samtidig som Martin Johnsrud Sundby gikk inn til gull på 15-kilometeren onsdag.

Bestemte seg i bilen

Sjur Røthe forteller at han fikk beskjed om dopingrazziaen rett før han skulle sette seg i bilen og kjøre mot VM-stadion i Seefeld onsdag.

Da bestemt vossingen seg for å legge det helt vekk og ikke ha noe fokus på det.

- Jeg spurte bare de andre i bilen på vei opp om de hadde fått det med seg, og de sa det samme til meg som jeg sa til dem. Vi måtte bare lukke det ute, sier Røthe til Nettavisen.

Han prøver å tenke at alle som stiller til start i hvert eneste renn er rene, men rister på hodet når han blir fortalt at en av utøverne som er arrestert ble tatt med en nål i armen.

- Hvis det stemmer, er det helt fryktelig. Det er helt utrolig at slikt skal skje inenfor toppidrett generelt og innenfor VM. Det er skremmende, sier Røthe.

Verdens antidopingbyrå (WADA) bekrefter i en pressemelding onsdag ettermiddag at de er i kontakt med politiet i forbindelse med razziaen og arrestasjonene som har blitt foretatt i både Østerrike og Tyskland.

De melder at politiaksjonen skjer i forbindelse med en større etterforskning som involverer kriminelle fra flere europeiske land. Wada opplyser samtidig at de har bistått med informasjon i etterforskningen.

Byrået forklarer at samarbeidet med østerriksk politi skjer etter at Wadas egen etterforskning av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) som resulterte i egne etterforskninger av politiet i både Norge og Østerrike.

Det er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold hvilke utøvere som er pågrepet, men en rekke utøvere fra de nevnte landene startet ikke onsdagens 15-kilometer som planlagt.

Etter at verken Max Hauke, Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv eller Alexej Poltaranin stilte til start, ble mistanken rettet mot dem. I tillegg meldte den østerrikske avisen Krone Zeitung av Dominik Baldauf er den andre østerrikeren som er tatt.

Den største stjernen av de som ikke stilte til start, er den kasakhstanske langrennsløperen 31-åringen Poltaranin.

Han kan vise til en rekke pallplasseringer i verdenscupen helt siden 2010 og var i utgangspunktet en av medaljekandidatene på onsdagens 15-kilometer i Seefeld.

- Verste tillitsbruddet du kan gjøre

Emil Iversen, som måtte nøye seg med en tiendeplass onsdag, la ikke skjul på at han var sjokkert over nyhetene. Spesielt siden han kjenner Andreas Veerpalu, som er bosatt i trønderens hjembygd Meråker.

- Det er det verste tillitsbruddet du kan gjøre. Jeg har veldig lite sans for folk som jukser i kortspill, så da kan du skjønne at jeg har veldig lite sans for folk som jukser i en idrett der folk legger ned hele livet sitt for å bli god, sier Iversen til Nettavisen.

- Hvis det stemmer, blir jeg fryktelig skuffet over ham. Sånn jeg kjenner han, er han bare en snill godgutt, som egentlig ikke er en så veldig god skiløper. Det er veldig overraskende og skuffende, sier Iversen til pressen etter onsdagens renn.

Svenske Calle Halfvarsson visste ikke om dopingrazziaen før han kom i mål onsdag.

- Jeg fikk høre det nettopp. Akkurat nå tenker jeg mer på mitt eget løp og bryr meg ikke så mye om det andre. Det er alltid en skandale når noen blir tatt for doping, sier Halfvarsson til Nettavisen.

God norsk dag

Martin Johnsrud Sundby tok sitt første individuelle mesterskapsgull i karrieren på onsdagens 15-kilometer i Seefeld. Nordmannen sikret gullet etter en fantastisk sterk avslutning på løpet, og var i mål 2,9 sekunder foran russiske Aleksandr Bessmertnykh som tok sølv.

Han var ikke snakkesalig om dopingsaken etter rennet.

- Positivt er det ikke. Man er aldri overrasket over sånne ting, så lenge har vi vært i gamet, sier Sundby - før arrangøren påpeker at journalistene ikke får lov til å stille flere spørsmål om dopingsaken.

- Håper de er menn nok til å legge alle kort på bordet

Trond Nystad jobber i det østerriske langrennsteamet. Han er sint og lei seg etter at to av hans elever ble pågrepet av politiet mistenkt for bloddoping.

- Jeg trodde folk hadde lært noe av det som har skjedd tidligere, lært at doping og idrett ikke hører sammen, sier han til ORF.

- Om jeg hadde merket noe, ville jeg sluttet på dagen. Jeg vil bare jobbe med rene utøvere. Jeg håper guttene har baller nok til å fortelle hvem som har hjulpet dem. Jeg venter at de er menn nok til å legge alle kort på bordet, sier Nystad.

Didrik Tønseth lå lenge an til å ta en medalje, men fikk det tyngre på slutten av løpet. Dermed måtte Tønseth til slutt nøye seg med en 5. plass. Han var kun 3,9 sekunder bak Iivo Niskanen på tredjeplass.

Gullvinneren fra 30-kilometeren, Sjur Røthe, hadde en brukbar dag i sporet, men det holdt ikke helt opp mot de beste. Vossingen ble nummer 7. Heller ikke lagkamerat Emil Iversen fikk det helt til i de tunge forholdene. Iversen endte til slutt på en 10. plass. Han var ett minutt bak Sundby i mål.

VM for langrennsløperne fortsetter nå med stafett for kvinner på torsdag og herrer på fredag.