*Nettavisen* Sport.

Fikk grisebank uten Northug

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Rett og slett for dårlig, fastslår landslagssjefen.

16.01.10 14:56

Petter Northug står over helgens verdenscuprenn i Otepää. Og i enerens fravær, fikk Norge trøbbel på lørdagens klassiske 15-kilometer.

Jens Arne Svartedal, Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset ble nummer seks, sju og åtte. Hederlige plasseringer, men realiteten er at ingen av dem var i nærheten av en plass på seierspallen på noe tidspunkt i løpet.

- Skuffende
- Rett og slett for dårlig. Det er nesten så jeg håper at det var noe galt med skiene, men det var ingenting som tydet på det heller. Dette var skuffende, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik, som har frihelg og så rennet på TV.

Vant gjorde den suverene Tour de Ski-vinneren Lukas Bauer fra Tsjekkia. Deretter fulgte de to hjemmefavorittene Andrus Veerpalu og Jaak Mae.

Nærmest pallen var to russere, Sergej Novikov og Alexander Kuznetsov. Sistnevne gjorde comeback etter å ha fått startnekt på grunn av for høye blodverdier i Tour de Ski.

KOMMENTAR: Det stinker av russerne

Ser man på de øvrige norske, ble Morten Eilifsen nummer 16, Anders Aukland 21 og Roger Aa Djupvik 35.

- Morten var det eneste lyspunktet. Han var den ene som innfridde i forhold til det man kunne forvente, sier Morten Aa Djupvik.

- Aukland ikke til OL
Rennet var det siste internasjonale distanserenne i klassisk før OL-uttaket, og dermed også siste mulighet til å gå seg inn på det norske femmilslaget i OL.

Landslagstreneren innrømmer at han ikke ble mye klokere etter lørdagens renn.

- Det eneste jeg kan si, er at Anders Aukland ikke kommer til OL. Og Roger styrket heller ikke sitt kandidatur, sier Djupvik

Den eneste som er selvskreven, er Petter Northug, mens Odd-Bjørn Hjelmeset trolig er inne på gamle meritter.

Bare én medaljekandidat
Bak disse, er det i utgangspunktet helt åpent mellom Martin Johnsrud Sundby, Jens Arne Svartedal og Eldar Rønning om de to siste plassene.

Dette bekrefter Djupvik.

- Det er akkurat slik jeg tenker, ja, sier han.

- Hvor mange nordmenn har dokumentert medaljepotensial på femmila i løpet av sesongen?

- Petter Northug. Bare Petter Northug. Jeg hadde virkelig håpet at noen skulle overbevise mer i dag.

Dermed holder det kanskje ikke til en OL-plass å bli vurdert som den fjerde beste femmilsløperen. Landslagsledelsen varslet tidlig at de først ville ta ut løpere som er medaljekandidater på enkeltdistanser.

NM siste sjanse
Deretter velger man løpere som kan komplettere en tropp, og da bør man helst kunne ha noe å bidra med på mer enn én distanse.

- Finnes det nå flere muligheter til å overbevise?

- Ja, det hjelper selvfølgelig å gå fort i NM, bekrefter Morten Aa Djupvik.

Fire langrennsløpere er tatt ut til OL. Dette gjelder Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira. Mandag får noen flere løpere grønt lys, mens det endelige uttaket skjer etter NM om en drøy uke.

Se komplette resultater fra Otepää her (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag