Gå til sidens hovedinnhold

Fikk gullglid fra Japan

Norge skaffet seg supersmurning – og prøvde å hindre konkurrentene tilgang.

Japan overrasket mange med imponerende gode enkeltresultater under ski-VM i Liberec i 2009. For eksempel tok japanerne et meget overraskende gull i lagkonkurransen i kombinert – mye på grunn av en fantastisk glid.

Men under OL i Vancouver i fjor og VM i Holmenkollen i år, hadde de norske langrennsløpere vel så god glid som japanerne – og alle andre, for den saks skyld.

Tirsdag skriver VG at deler av hemmeligheten er den japanske glidsmurningen Gallium.

- Lovlig måte
Ifølge VG skal Norges Skiforbund også ha forsøkt å hindre andre nasjoner i å få tak i smurningen, ved at det ble inngått en avtale med de europeiske importørene om kun å selge til Norge før VM i Oslo.

- Det er viktig for meg at vi skaffer oss konkurransefordeler på de områdene der vi kan – så lenge vi gjør det på lovlig måte, sier sportssjef Åge Skinstad til avisen.

Han understreker at det har vært mulig for alle å bestille smurningen på nett fra Japan.

Først med steinslip
Det er for øvrig ikke første gang i skihistorien Norge skaffer seg et fortrinn på skipreparering. Tidlig på 90-tallet var Norge den første nasjonen som oppdaget den enorme betydningen av steinsliping av ski.

De norske gullfestene under OL i Albertville i 1992 og på Lillehammer to år senere, henger tett sammen med sliperevolusjonen. I likhet med Petter Northug og Marit Bjørgen, hadde altså Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang god hjelp fra smørebua.

Kommentarer til denne saken