Fikk Hæstad superbillig

Foto: (foto: scanpix)

Erik Solér og de andre investorene betalte 4,8 millioner kroner for 11 Start-spillere i 2001. Nå er Kristofer Hæstad solgt for 20 millioner.

04.01.07 12:35

I slutten av 2001 kjøpte Erik Solér, Ernst Ravnaas og Riulf K. Rustad rettighetene til i alt 11 Start-spillere, deriblant landslagsspillerne Kristofer Hæstad (23) og Fredrik Strømstad (24), førstekeeper Rune Nilssen (31), stortalentet Lars Martin Engedal (23) og Steinar Pedersen (31). De øvrige seks spillerne er ikke lenger i Start.

Til Wigan for 20 mill.
Rettighetene, som ble kjøpt for 4,8 millioner kroner, eies av selskapet Start Spillere AS. Selskapet har krav på 75 prosent av overgangssummen så lenge spillerne er under kontrakt med Start Toppfotball AS, aksjeselskapet bak klubbens toppsatsing. Investor Riulf Rustad eier de siste 25 prosentene av Hæstad og Strømstad.

Les også: Starts første fotball-millionærer

Ifølge VG er Kristofer Hæstads overgang til Wigan verdt ca 20 millioner kroner.

Dermed kan selskapet til Solér og Ravnaas innkassere 15 millioner kroner (se nederst i artikkelen for eierstruktur).

Investeringen i de 11 Start-spillerne blir enda mer lønnsom dersom Strømstad, Nilssen, Engedal eller Pedersen skulle bli solgt.

- Da Erik og jeg gikk inn i Start, ble dette en del av finansieringspakken som reddet klubben. I ettertid kan enkelte si at vi kom billig til noen spillerrettigheter, men for noen år siden hadde ingen trodd at Doffen, Strømstad og Johnsen skulle ende opp på A-landslaget, eller at Lars Martin Engedal skulle bli U21-landslagsspiller, sa Ernst Ravnaas i et intervju med Nettavisen for et drøyt år siden.

Slik er rettighetene til de fem Start-spillerne fordelt:
Start Spillere AS har tre hovedaksjonærer, ifølge regnskapet for 2005: Start Toppfotball AS sitter på 37,5 prosent av aksjene, Club 21 AS, som består av en flere lokale aksjonærer, har 31,25 prosent, mens selskapet Vindeggen AS, som eies av Halvor T. Svartdal, sitter på fem prosent av Start Spillere AS. De øvrige prosentene eies av enkeltpersoner med under fem prosent hver.

Solér og Ravnaas eier 57 prosent av Start Toppfotball AS gjennom selskapet Nye Start AS. Duoen eide tidligere 82,5 prosent i Start Toppfotball, men eierandelen ble utvannet i en emisjon for 1 år siden, da Rasmussengruppen gikk inn med 45 millioner kroner i selskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.