Et bilde av triatleten Emma Pallant-Browne har vekket reaksjoner og skapt debatt de siste dagene. 34-åringen fra Surrey i Storbritannia deltok i en konkurranse på Ibiza og var ikledd en lysfarget badedrakt for anledningen. I etterkant kunne man skimte en blodflekk mellom beina på Pallant-Browne, som tok til Instagram for å fortelle at hun hadde blødd gjennom drakten.

«Den uglamorøse realiteten når du konkurrerer samtidig som du har mensen. Dette er ekte kvinnesport og jo flere barrierer vi kan knuse sammen, jo bedre er det», skriver hun.

Triatleten er tidligere friidrettsutøver, men byttet idrett for noen år tilbake. Siden har hun vunnet en rekke store konkurranser og har flere seire fra velkjente Ironman.

Mistet mensen

Bildet har gått sin seiersgang i sosiale medier de siste dagene og flere har hyllet britens åpenhet rundt menstruasjon. Gina Flugstad Øistuen er vitenskapelig assistent på Norges idrettshøgskole og har forsket på kvinnehelse. Hun hyller det virale bildet.

– Jeg tror det er viktig at dette er et tema som snakkes om da vi vet at både menstruasjon og menstruasjonssyklus er noe som påvirker kvinnelige utøvere. Hvordan det påvirker er veldig individuelt, men trendene er at mange opplever plager som påvirker fysisk form og prestasjon rett før og under menstruasjon, sier Flugstad Øistuen til Nettavisen.

I forbindelse med det virale bildet delte Pallant-Browne også utfordringer knyttet til nettopp kvinnehelse. Gjennom oppveksten slet hun nemlig med spiseforstyrrelser og mistet derfor menstruasjon i en lengre periode.

«Det er derfor jeg deler dette, fordi det ikke er noe galt med det. Det er naturlig, og det at jeg har slitt med spiseproblematikk gjennom oppveksten og ikke hadde mensen, gjør at jeg nå ser på dette som noe vakkert», skriver hun.

Flugstad Øistuen forklarer at dette skjer med en rekke kvinner i toppidretten.

– Regelmessig menstruasjon et sunnhetstegn. Typisk mister utøvere menstruasjon når energitilgjengeligheten er for lav over tid. Det kan også være annet type stress som gjør at menstruasjon forsvinner, men det er et signal på at kroppen ikke er i balanse.

Les også: – Alfie Haaland flytter til Sveits

Kan være utfordrende

Til tross for at det et positivt tegn at toppidrettsutøvere har menstruasjon, kan det by på utfordringer, spesielt i situasjoner der vedkommende må prestere.

– Det å blø i forbindelse med konkurranse kan både være plagsomt og smertefullt for utøverne. Det kan både påvirke den fysiske og mentale yteevnen til utøveren, sier Flugstad Øistuen og legger til:

– Regelmessig blødning kan være ekstra utfordrende for toppidrettsutøvere som reiser, konkurrerer, er på samling og trener mye. Det kan være en ekstra stressfaktor som tar fokuset litt bort fra å optimalisere trening, restitusjon og konkurranse. Ikke minst kan plager i løpet av syklusen gjøre at man ikke får trent og konkurrert slik man ønsker.

Hun peker også på at stort blodtap kan føre til lave verdier av jern, noe som også kan skape utfordringer. I egen forskning har hun imidlertid funnet ut at flere opplever positive effekter under resten av tiden i menstruasjonssyklusen.

Les også: Bolt vil inn i friidrettsforbundet og skape nye stjerner: – Kan hjelpe sporten

Åpen om mensen – overøst med tilbakemeldinger

Pallant-Browne er ikke den eneste idrettsutøveren som har vært åpen om menstruasjon og utfordringene knyttet til dette. Under VM i Planica i vinter røpte svenske Johanna Hagström at hun fikk mensen rett før start.

Innrømmelsen og åpenheten ble omtalt i en rekke land i etterkant. Skiløperen har fortalt at reaksjonene var svært mange.

– Det er veldig heftig å være med å bryte dette tabuet. Det er så mange personer som gitt lyd fra seg. Det føles veldig stort, sa Hagström den gang.