RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk Northug som fortjent?

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Petter Northug gjorde Tour de Ski severdig. Lønnen var et sviende nederlag.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Den fjerde utgaven av Tour de Ski er historie. Lenge så det ut til at Petter Northug skulle bli den første nordmannen til å stå øverst på sammenlagtpallen i verdens tøffeste langrennskonkurranse, men slik gikk det ikke.

Tvert imot vant Lukas Bauer, og det i utklassingsstil. Bauer viste en styrke på de to siste etappene som man sjelden ser. Sist vi så det, var faktisk da samme Bauer vant Tour de Ski for to år siden.

Før det igjen, må vi kanskje helt tilbake til Johann Mühleggs herjinger i Salt Lake City-OL for å finne en tilsvarende maktdemonstrasjon (uten sammenligning for øvrig).

Så imponerende som Bauer var på de to kapasitetskrevende etappene i Val di Fiemmen, vant han selvfølgelig fullt fortjent.

Han var rett og slett best – ut fra de premissene som lå til grunn, altså etappeoppsettet og regelverket som gjelder for Tour de Ski.

Les også: - Nesten litt flaut

Bør diskuteres
Om etappeoppsettet og regelverket er slik det bør være, er imidlertid en annen diskusjon. Og en diskusjon som bør tas.

Det kommer rett og slett an på hva Det internasjonale skiforbundet (FIS) ønsker med etappeløpet, som – for all del – er blitt en stor suksess i ung alder.

I år var det så definitivt Petter Northug som sørget for showet. Han klinte til hver gang muligheten bød seg, enten det handlet om etappeseirer, bonusspurter eller innlagte sprintrenn.

Etter fem av åtte etapper hadde han tre etappeseirer og en andreplass.

Likevel ledet han bare med 0,4 sekunder.

Altfor dårlig betalt
Lukas Bauer, på sin side, lå og vaket i sivet helt til sjette etappe, da han klinte til med en andreplass på 10-kilometeren i Toblach. Etterpå så han seg altså aldri tilbake.

Mens Petter Northug sørget for underholdning i første del av touren, sørget Lukas Bauer for å ha krefter igjen til det trengtes som mest.

Bauer var med andre ord ikke bare den sterkeste løperen, men også den beste taktikeren.

Personlig synes jeg Petter Northug fikk dårlig betalt for showet. Altfor dårlig betalt.

Les også: - Ønsker Northug på privat superlag

Bør belønnes
Jeg mener det er behov for endringer, hvis man vil belønne offensiv skigåing. Her er mitt forslag til hvordan touren bør være i framtiden:

* Kutt ut alle jaktstarter, selvfølgelig bortsett fra den avsluttende klatreetappen. Jaktstarter favoriserer kun løpere som ligger dårlig an, fordi de får drahjelp framover i et felt, mens de beste taper på å måtte gå i front (og i verste fall brøyte spor!). Det er en grunn til at det ikke lenger finnes jaktstarter i mesterskap.

* Programmet bør bestå av en prolog, en sprint i hver stilart, en fellesstart i hver stilart og en intervallstart i hver stilart – samt selvfølgelig den avsluttende klatringen.

* Det bør deles ut bonussekunder på samtlige etapper (unntatt finalen). Sprinter kan belønnes som i dag, med bonus til de 30 beste og 60 sekunder til vinneren. På fellesstarter bør det være bonussprinter underveis, men bonusen for å vinne etappen bør være større. Innlagte spurter bør gi 5, 10 og 15 sekunder til de tre beste. I mål bør det være 10, 20 og 30 sekunder til de tre beste, og det samme bør de tre beste i intervallstarter få.

* Alle bonussekunder bør samles opp underveis og trekkes fra på startlista før den avsluttende jaktstarten.

Jeg er slett ikke sikker på at Petter Northug hadde slått Lukas Bauer selv om dette hadde vært utgansgpunktet, sannsynligvis hadde han ikke klart det uansett, og det er heller ikke poenget.

Poenget er så enkelt som at det bør lønne seg å være best i skirenn.

Les flere sportskommentarer her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere