Fikk sprøyter med ukjent innhold

Foto: Richardsen, Tor (NTB Scanpix)

NRK-profil og tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen innrømmer å ha fått sprøyter med ukjent innhold.

28.10.12 16:53

Dag Erik Pedersen har den siste tiden vært meget tydelig i media rundt egen fortid med doping.

Han hevder å aldri ha dopet seg.

Likevel testet han positivt på efedrin og sonet én måned i 1981. Selv hevder han at han hadde bihulebetennelse, legegodkjenning og klarert bruken med rittlegen.

Innrømmer sprøytebruk
Nå innrømmer han overfor VG at han i tillegg mottok sprøyter med ukjent innhold da han syklet i Italia på 80-tallet.

Du nevner en del ting du fikk i deg i disse sprøytene. Kunne, og kan, du være sikker på hva alt var?

- Nei, det kunne jeg ikke. Jeg kom til et av verdens største profflag og overtok plassen etter Knut Knutsen på Bianchi Piaggio (eid av Fiat). Klart det var en brutal overgang for en 22-åring å komme til proffverden. Den største overraskelsen var at vitaminer, sporstoffer og glykogen ble gitt i sprøyteform. Det var veldig spesielt, selv om jeg i Norge også hadde fått jern, B1, B6 og B12 i sprøyteform fra norske leger, sier Pedersen til VGs papirutgave.

Kunne ikke være sikker
På spørsmål om han kunne være sikker på at dette kun var lovlige stoffer sier han følgende:

- Det kunne jeg ikke være. Men jeg hadde aldri noen grunn til å tvile på hva Dottor Modesti (som hadde vært Eddy Merckx' lege i mange år) ga oss. Bianchi Piaggio hadde ikke en dopingskandale verken under Knuts tidi Italia eller min. Husk at denne tiden er 13 år før EPO og alt det andre sølet.

VG har tidligere skrevet at de omtalte EPO for første gang i 1988.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Lite imponert Kaggestad
Sykkelekspert Mads Kaggestad lar seg ikke begeistre over innrømmelsene til Pedersen. Samtidig understreker han at han ikke anklager Pedersen for noe som helst.

- At han har fått sprøyter uten å ha visst hva det var i de er betenkelig. Han beskriver seg som en unggutt og at han hadde stor tillit til støtte apparatet. På generelt grunnlag skal man aldri ta imot noe uten å vite hva det er, sier Mads Kaggestad til procycling.no.

Kaggestad drar også paralleller til Steffen Kjærgaard.

- Dette var jo også en av de siste spikerne i kista for Steffen. Han visste ikke hva det var i sprøytene han heller. Det er som å si at man ikke vet om man fikk doping eller ikke.

- Det var bloddoping på 80-tallet
Den frittalende kommentatoren påpeker også at Pedersen til stadighet uttaler at han konkurrerte før EPO og bloddopingen. Her er ikke Kaggestad helt enig.

- Han sier at det ikke var EPO og bloddoping da han syklet, men de drev jo med god gammel bloddoping på 80-tallet, italienerne var langt fremme der. Men han hadde vel merket om han fikk en blodpose i stedet for en sprøyte, bemerker Kaggestad.

- Alle idrettsutøvere er ansvarlige for hva de får i seg, og sånn sett så var det flaks at han ikke testet positivt, mener Kaggestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.