Etter remis i semifinalens to langsjakkpartier ble kampen om finalespill forlenget til en tredje og siste dag. Der gikk Carlsen og Duda over til hurtigsjakk, og vanligvis skal det være til den norske verdensenerens fordel.

Men denne gangen gikk det ikke veien. Carlsen spilte remis med svarte brikker i det første partiet, men måtte gi tapt i det neste. Han kom til kort selv om han fikk gjøre første åpningstrekk med hvite brikker.

Sammenlagt vant Duda 2,5-1,5 etter fire partier.

God trening

Duda imponerte og vant partiet fortjent. På tampen ble det nervepirrende, men polakken holdt unna da Carlsen fikk muligheter til å berge remis og holde liv i semifinalen.

«Det er utilgivelig. Å tape i dag er åpenbart smertefullt, men jeg er uansett fornøyd med progresjonen i turneringen. Den har gitt meg god trening for det som kommer senere i år», skriver Carlsen på Twitter.

Mot slutten av året skal nordmannen ut i nok en VM-kamp. Den spiller han mot sin russiske barndomsvenn Jan Nepomnjasjtsjij på et fysisk brett i Dubai. Carlsen har på grunn av koronapandemien spilt mest digitalt det siste halvannet året, men de siste ukene har han endelig konkurrert med ekte brikker igjen.

Spøkefull

I verdenscupfinalen skal Duda opp mot det russiske hjemmehåpet Sergej Karjakin, mens Carlsen spiller om tredjeplassen mot Vladimir Fedosejev. Langsjakkpartiene spilles onsdag og torsdag.

Carlsen skriver i sosiale medier spøkefullt at spill om tredjeplasser er blitt hans «nye greie». Nylig ble 30-åringen treer i den siste turneringen han spilte i Champions Chess Tour.

Duda har hittil gått ubeseiret gjennom årets verdenscupturnering. 23-åringen var for øvrig mannen som i oktober i fjor stoppet Carlsens rekordrekke på 125 partier i langsjakk uten tap. Da utnyttet han flere tabber fra verdensmesteren i et parti i Norway Chess.

Som finalister i Sotsji er Duda og Karjakin sikret en plass i neste års kandidatturnering. Vinneren der blir utfordrer til enten Carlsen eller Nepomnjasjtsjij i et fremtidig verdensmesterskap, men før den tid blir det VM-dyst i Dubai.

(©NTB)