*Nettavisen* Sport.

Finsk skiløper i dopinggarnet

Foto: Antti Aimo-Koivisto (Scanpix)

Sjokkerte alle i VM i Oslo.

14.11.11 13:01

OSLO/BEITOSTØLEN (Nettavisen): Den finske skiløperen Juha Lallukka er mistenkt for doping, melder den finske TV-kanalen YLE.

32-åringen deltok både i OL i 2010 og i VM i Oslo sist vinter. I Oslo gikk han den tredje etappen på stafetten for Finland, og rykket fra resten av feltet slik at Finland vekslet først før siste etappe. Finland ble til slutt nummer fire, mens Lallukka hadde beste etappetid av samtlige utøvere i stafetten. På femmila ble Lallukka nummer åtte.

Lallukka har ingen internasjonale medaljer, men har en tredjeplass som best fra verdenscupen.

Veksthormon
Ifølge YLE er det funnet et veksthormon i en prøve tatt av Lallukka.

Det finske skiforbundets leder Matti Sundberg har bekreftet at en av deres utøvere har avlagt positiv prøve, men har ikke offentliggjort hvem det er, melder den finske avisen Hufvudstadsbladet.

YLE mener likevel å vite at det dreier seg om Lallukka, og TV-kanalen var til stede da utøveren besøkte et laboratorium i Helsinfors for å overvåke analysen av B-prøven. Resultatet av B-prøven er foreløpig ikke kjent. Ifølge reglene har utøvere rett til å overvære undersøkelsen av B-prøven.

Dalen - Kjenner ikke til
Den finske landslaget trenes av nordmannen Magnar Dalen. Han var ikke kjent med saken mandag morgen.

- Jeg kjenner ikke til dette, sa Dalen til det finske nyhetsbyrået FNB.

Noen uker etter VM i Oslo vant Lallukka femmila i det finske mesterskapet.

Etter fjorårssesongen har ikke Lallukka deltatt på aktiviteter sammen med det finske landslaget, og Dalen skal ikke ha sett ham siden.

- Utrolig synd
Forrige uke sendte Lallukka en e-post der han forklarte at han ikke kunne delta på det finske landslagets kvalifiseringsrenn i Mounio på grunn av sykdom.

- Hvis det stemmer er det utrolig synd, sier kvinnetrener Egil Kristiansen til Nettavisen, men han vil ikke si for mye før resultatene av B-prøven er offentliggjort.

- Nå er ikke B-prøven analysert enda, så jeg har ikke lyst til å kommentere saken noe ytterligere, sier Kristiansen.

Langrennssjef Åge Skinstad vil også vente på B-prøven.

- Vi venter alltid til den er klar før vi uttaler oss, sier han til Nettavisen.

Flere skandaler
Finsk langrenn har dessverre en lang liste av dopingbrukere. Under VM i Lahti i 2001 ble Mika Myllylä, Jari Isometsä, Virpi Kuitunen, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen og Milla Jauho alle tatt for doping sammen med treneren Kari-Pekka Kyrö.

I 2003 ble Kaisa Varis tatt og utestengt i to år. Så ble Varis skiskytter før hun i 2008 ble avslørt som dopingbruker for andre gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.