Fire år etter sin død er Grete Waitz fortsatt til hjelp

HALL OF FAME: Jack Waitz tar bilde av banneret med Grete Waitz, en av de store legendene i New York Maratons historie.

HALL OF FAME: Jack Waitz tar bilde av banneret med Grete Waitz, en av de store legendene i New York Maratons historie. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Jack Waitz er rørt.

01.11.15 10:56

NEW YORK (Nettavisen): Ingen utøvere har betydd mer for New York Maraton enn Grete Waitz, den norske løpedronningen som vant verdens største maraton ni ganger mellom 1978 og 1988 og fremdeles har rekorden for flest seirer.

 

Søndag arrangeres New York Maraton for 45. gang, og mer enn 50.000 deltagere fra 139 land skal forsøke å beseire de 42.195 meterne fra Staten Island til Central Park.

Grete Waitz deltok for siste gang i New York Maraton i 1992, da hun løp sammen med den kreftsyke grunnleggeren, Fred Lebow, hele veien for å vise sin støtte og takknemlighet.

Senere fikk også Waitz kreft. Hun døde 19. april 2011, 57 år gammel.

Den norske stiftelsen Aktiv mot kreft er en av veldedighetspartnerne i årets utgave av New York Maraton. Det er helt naturlig, med tanke på at den åtte år gamle stiftelsen ble dannet av nettopp Grete Waitz, i samarbeid med Helle Aanesen.

Nettavisen møter Aanesen og styremedlem Jack Waitz i Central Park, i området hvor målgangen er under søndagens maratonløp. Det er høstvær. Overskyet og 15 varmegrader. Frivillige jobber på dugnad med å sette opp gjerder og ferdigstille tribunene.

«Se der», sier Jack Waitz til meg etter at vi har hilst på hverandre og utvekslet høflighetsfraser.

Han titter med stolthet opp på et banner som er hengt opp, som bærer bildet og navnet til hans avdøde kone under tittelen «Hall of Fame». 27 år etter sin siste seier, preger hun fremdeles verdens største maratonløp.

Grete Waitz satte ikke bare rekorder i New York Maraton. Hun satte maraton på kartet. Det var ikke vanlig for kvinner å løpe mer enn 3000 meter på 70-tallet, så rart det enn høres ut i 2015. Det passet seg ikke, mente vel folk flest.

Ikke Grete. Ikke Jack.

HER ER Grete Waitz på 1st Avenue på Manhattan i 1988, på vei mot sin niende og siste seier i New York Maraton. Foto: David Madison (Getty Images)


Første gang hun deltok i New York Maraton, var det bare 938 kvinner med. Da hun tok sin niende seier, i 1988, var det fire ganger så mange. I fjor var det over 20.000 kvinner som deltok. Løpet har i det hele tatt vokst fenomenalt, fra 9875 deltagere i 1978 til 50.896 i fjor. 454 nordmenn kom til mål i 2014.

- Grete hun bidro med mer enn bare det å være utøver. I 1979 hadde New York Times en lederartikkel om Grete, om hva hun betydde for idretten. Da hun døde, hadde New York Times nekrologen på forsiden og to sider inne i avisen. Jeg har ikke sett så mange verdensberømte mennesker som får dette i New York Times, forteller Jack Waitz til Nettavisen.

Helle Aanesen legger til at man også hjemme i Norge har glede av den inspirerende effekten Grete Waitz hadde på andre. I Norge ble Grete Waitz-løpet ekstremt populært og hadde på det meste nesten 50.000 deltagere.

- Hun gjorde det vanlig for kvinner i Norge å trene og løpe utendørs, mener Aanesen.

Selv om Grete Waitz vant New York Maraton ni ganger, London Maraton to ganger, VM-gull og OL-sølv, var opprettelsen av Aktiv mot kreft kanskje det hun var mest stolt av.

Takket være hennes gode forhold til sponsoren Adidas, fikk hun treningstøy-giganten med på en langsiktig avtale som stiftelsen fremdeles får inn millionbeløp fra.

- Hun jobbet med å profilere Adidas i nesten 30 år etter at hun la opp, forteller Aanesen.

I 1980 vant Grete Waitz for tredje år på rad New York Maraton. Tiden hennes - 2.25,41 - var også ny verdensrekord. Foto: David Madison (Getty Images)

Grete Waitz valgte bevisst å holde sitt eget navn unna stiftelsens navn – både hun og Helle Aanesen hadde som mål å skape en veldedig organisasjon som overlever grunnleggerne.

Så langt går alt etter planen. Aktiv mot kreft er mer enn Grete Waitz. Stiftelsen har nettopp ansatt Kristin Størmer Steira, den populære langrennsløperen som nylig la opp. I tillegg er store idrettsnavn som Therese Johaug, Bjørn Dæhlie og Bente Skari involvert i ambassadørroller.

Aanesen håper å få inn flere ambassadører i tiden som kommer, enten det er fra langrenn, fotball, ishockey, komikerbransjen eller andre fagfelt.

Under årets New York Maraton skal begge fjorårsvinnerne – Wilson Kipsang og Mary Keitany – løpe med Aktiv mot kreft-logoen på brystet.

- For meg er det veldig flott og veldig rørende å se at verdens beste utøvere løper med logoen vår på brystet. Det er egentlig ganske fantastisk at en liten organisasjon som oss har sånne stjerner som fronter oss, takket være Adidas-navnet, sier Jack Waitz til Nettavisen.

- Sikkert også på grunn av Waitz-navnet?

- Ja, Adidas hadde ikke gjort dette hvis det ikke var for Grete. De føler at hun var en bauta for dem, og ikke minst at hun var veldig lojal. Pluss at hun har bidratt til at kvinneidretten har vokst, og det er viktig for dem, sier Waitz.

DENNE UKA har Jack Waitz og Helle Aanesen fra Aktiv mot kreft besøkt sykehuset Memorial Sloan Kettering Cancer Centre i New York, som forsker på hvilken effekt fysisk aktivitet har på kreftceller. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Det er vel sjelden i Adidas-historien at de har hatt en utøver som var så lojal i så mange år. Hun holdt jo på i 30 år etter at hun la opp. Det var ikke bare som utøver hun var fantastisk, men også som person. Adidas var veldig tydelig, da vi startet Aktiv mot kreft, på at de ville være med på dette - dersom Grete også var med, fortsetter Aanesen.

Stiftelsen fikk i 2014 80 prosent av sine inntekter fra Adidas og GjensidigeStiftelsen, mens 20 prosent er egeninntjening. Målet er å øke denne andelen i årene som kommer.

- Måten å gjøre det på er å fortsette det målrettede arbeidet med å få flere bedrifter som samarbeidspartnere og privatpersoner til å delta i ulike aktiviteter for stiftelsen, mener Aanesen.

- Det er viktig for oss å bygge Aktiv mot kreft som en merkevare og knytte til oss nye, yngre profiler og samarbeidspartnere. Sammen skal vi oppfylle visjonen vår, som er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen, sier Aanesen til Nettavisen.

Akkurat som Grete Waitz ville det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag