*Nettavisen* Sport.

Fire norske lag slo Sverige i stafetten

PALLEN: Tolv norske langrennsløpere kunne finne veien til pallen etter søndagens stafett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Trippel norsk på herrestafetten.

06.12.15 13:40

Med et langrennslandslag som dominerer fullstendig på både kvinne- og herresiden for øyeblikket, var det gode sjanser for mer norsk jubel på stafetten på søndag.

Tidligere på dagen hadde de norske jentene gjort jobben sin på sin stafett, og lot det være opp til gutta å følge opp på deres 4x7,5 kilometer.

Med sju norske herrer blant de åtte beste på lørdagens skiathlon, lå det i hvert fall i kortene at et av de fire norske lagene skulle stå øverst på pallen.

Og det ble akkurat så overlegent som vi hadde håpet på.

Til slutt var det Norge I som tronet øverst på pallen, med Norge III på andreplass og Norge II på tredjeplass.

Norge IV tok seg inn på en niendeplass, og slo dermed både Tyskland og Sveriges stafettlag - som til slutt endte på henholdsvis tiende- og ellevteplass.

- Helt outstanding

- Vi har tre stafettlag hvor vi har tre medaljevinnere fra forrige VM som ankermenn. Altså, det er jo helt outstanding, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland etter stafetten.

- Jeg kan ikke tenke meg at det har skjedd i historien før, legger han til.

Aukland mener dominansen er et resultat av et langsiktig arbeid.

- Det viser hvordan bredden i Norge er. Vi er ekstremt gode i Norge på rekruttering. Vi har stor interesser rundt langrenn, og det jobbes bra helt fra de yngste klassene og opp til landslagsnivå. Det er nok det vi ser et resultat av nå, sier han.

- Har mer enn nok med å holde følge

- Det er Norge som dominerer nesten enda mer her enn i kvinneklassen for øyeblikket. Du ser utlendingene har mer enn nok med å holde følge med tre norske lag her, sa NRKs Torgeir Bjørn da Norge I, Norge II og Norge III ledet an på første etappe.

Ved første veksling var det Niklas Dyrhaug for det norske førstelaget som ledet an, 0,9 sekunder foran Emil Iversen og Norge II. De to hadde skaffet seg en liten luke ned til Italia og Norge III ved Martin Løwstrøm Nyenget på omtrent tre sekunder.

På andre etappe ble dominansen enda mer total, da italienske Dietmar Nöckler måtte slippe de tre norske tetlagene.

Tønseth på trynet

Men moroa ble spolert av at Didrik Tønseth på det norske andrelaget falt over ende i en sving. Tønseth kom seg raskt opp igjen, og klarte nesten å holde følge med italieneren inn til veksling.

- Innerskiene bare skled rett under meg, også lå jeg der plutselig. Det var synd, sier Tønseth til NRK etter sin etappe.

Hans Christer Holund (Norge I) gikk først inn til veksling, med Mathias Rundgreen (Norge III) hakk i hæl. Italia vekslet på tredjeplass, 12 sekunder bak tetduoen, mens Tønseth var 14,4 sekunder bak for Norge II.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTKLASSING: Hans Christer Holund (Norge I) og Mathias Rundgreen (Norge III) på andreetappen på søndagens stafett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

På tredje etappe holdt Simen Andreas Sveen følge med Martin Johnsrud Sundby i to runder, men på den tredje sisterunden satte høsten ubestridt beste langsrennsløper fart.

Da rant sekundene ned til konkurrentene.

- Tøff dag i går

Ved siste veksling sendte Johnsrud Sundby ut Petter Northug med et forsprang på 14 sekunder ned til Finn Hågen Krogh og Norge III.

I kampen om tredjeplassen var det Russland som lå 33,6 sekunder bak Norge, mens Sjur Røthe sendte Anders Gløersen ut rett i hælene på russerne.

- Det er hardt å gå en sånn 7,5 kilometer. Det er sjeldent vi går så kort, og det blir gått jevnt og hardt, sier Martin Johnsrud Sundby etter sin etappe.

- Det var en tøff dag i går som jeg kjente i kroppen, sier han.

Fire norske lag slo svenskene

På fjerde etappe var Petter Northug aldri truet i tet. Avstanden ned til Finn Hågen Krogh (Norge III) økte med noen sekunder underveis, i spenningen dreide seg i stedet om Norge skulle klare å kapre alle de tre øverste plassene - med Anders Gløersen (Norge II) i kamp mot russiske Andrej Larkov.

Det gikk veldig greit.

Gløersen gikk fra Larkov, og sikret tredjeplassen for Norge II - 14,8 sekunder bak Northug og Norge I. Finn Hågen Krogh for Norge III tok igjen flere sekunder på Northug på slutten, og gikk i mål 2,8 sekunder bak vinnerlaget.

Russland, Russland II, Italia, Frankrike, Sveits og Norge IV fulgte på plassene etter. Det norske fjerdelaget slo dermed det svenske laget førstelaget, som havnet på ellevteplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag