SEEFELD (Nettavisen): Langrennsløperne Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Andreas Veerpalu (Estland) og Karel Tammjarv (Estland) ble alle pågrepet og tatt inn til avhør under VM i Seefeld tidligere denne uken mistenkt for doping.

Nå bekrefter FIS at samtlige fem utøvere er midlertidig utestengt. De er alle siktet for brudd på forbundets antidopingregler. FIS viser til paragraf 2.2 i forbundets antidopingreglement går på «bruk eller forsøk på bruk av ulovlige metoder».

- FIS kommer ikke til å tolerere noe form for doping. Enhver utøver eller andre personer som ignorerer reglene som er til for å beskytte de rene utøverne og sportens integritet kommer til å bli straffet, sier FIS-president Gian-Franco Kasper.

Estisk VM-doper uttaler seg

Karel Tammjarv er blant de fem løperne som nå er utestengt. Han er den første til å uttale seg til pressen om saken.

I et intervju med estiske avisen Õhtuleht innrømmer han å benyttet seg av bloddoping siden sommeren 2016. Han forteller at alle hans gode resultater er oppnådd ved hjelp av doping.

- Alt er gjort ved hjelp av doping. Jeg har også noen resultater som er elendige til tross for bruk av bloddoping. På grunn av vanskelige forhold, så var det ikke alltid at dopingen hjalp, sier Tammjärv til avisen.

Han forklarer at han ble lei av å komme for langt ned på resultatlistene og er tydelig på hvorfor han har dopet seg.

- Jeg ønsket å bli raskere og sterke, sier Tammjärv.

Hans landsmann Andreas Veerpalu er også blant de fem løperne som nå er siktet for brudd på dopingreglene. Veerpalu skal imidlertid ikke ha ønsket å uttale seg til pressen.

Har ventet på informasjon fra politiet

Nettavisen har vært i kontinuerlig kontakt med FIS etter at det ble kjent at østerriksk politi gjennomførte doping-razzia i VM-byen Seefeld tidligere denne uken.

FIS har imidlertid ventet med å uttale seg om eventuelle sanksjoner mot løperne, og har avventet informasjon fra politiet som har stått for etterforskningen.

Forbundet har nå hatt samtaler med politiet og har bestemt seg for å midlertidig utestenge Poltoranin, Tammjarv og Veerpalu.

Det østerrikske forbundet reagerer på samme måte mot Baldauf og Hauke.

- Et klart signal

FIS håper at reaksjonene nå sender en tydelig signalt til andre utøvere som tenker på prøve seg med juks.

- Selv om de siste dagers hendelse har kastet et negativt lys over idretten, så sender det også en klart signal om at doping ikke vil bli tolerert av FIS og at doping medfører alvorlig konsekvenser, sier Kasper.

VM i Seefeld fortsetter med stafett for herrer fredag klokken 13.15.