Generalsekretær i det internasjonale skiforbundet, FIS, Michel Vion mener idrett og politikk ikke burde blandes, og åpner nå for at russere og belarusere igjen skal få delta i verdenscup.

Det kommer fram på konferansen Forum Nordicum i Planica ifølge VG.

– Det ser ut som Thomas Bach (IOC-president) har startet å tenke på, og har allerede hatt møter med de internasjonale forbundene, hvor han mer eller mindre begynner å åpne dørene igjen, sa Vion på konferansen.

Les også: Klæbo skapte store overskrifter i Russland. Det var bare ett problem

– Det vil ta uker eller måneder. Men ideen om å åpne døren til Russland og Belarus, begynner å komme. Da snakker vi ikke om konkurranser i Russland, men deltagelse i FIS-arrangement og verdenscup.

Vion påpeker at FIS ikke vil ta noen avgjørelse uten at IOC (Den internasjonale olympiske komité) kommer med en anbefaling om å tillate russere og belarusere i konkurranser igjen.

Norge kritiske til Russland

Norge og norske utøvere har lenge vært klare på at de ikke ønsker russerne velkommen i verdenscupen så lenge landet har gått til krig mot Ukraina.

Langrennssjef Espen Bjervig har tidligere uttalt til Nettavisen at russere ikke er velkomne før landet har sluttet fred med Ukraina.

– Jeg kan uttale meg om det jeg tenker, og jeg tenker at så lenge Russland er i angrep på et annet land så er det helt uaktuelt å la de være med i verdenscup. Krigen må bli slutt og så må det bli fred, det er vår måte å fredelig boikotte og vise avstand fra angrepene de gjør, sa han til Nettavisen i sommer.

Når han får høre om Vions uttalelser blir han overrasket.

– Dette er ukjent for meg og jeg regner med å få mer informasjon fra FIS. Jeg kan ikke se at situasjonen har endret seg etter beslutningen om å nekte russisk deltakelse, skriver han i en SMS til Nettavisen torsdag.

Ønsker å møte de beste

De norske landslagsløperne i langrenn har hele veien stilt seg bak Bjervigs ord, selv om de rent sportslig håper å kunne konkurrere mot de beste.

– Som idrettsutøvere så ønsker vi alle å ha de beste på start. Sånn er det jo. Hvis jeg vinner et skirenn er det jo mye gøyere å vinne om de beste er på start. Sånn vil det alltid være. Men det får være opp til FIS og avgjøre hvordan fremtiden blir. Det er ikke noe som jeg kan bestemme. Rent sportslig håper jeg som sagt vi har de beste på start. Så er det jo så klart et helt annet aspekt her som er mye viktigere enn det vi snakker om, sa Johannes Høsflot Klæbo til Nettavisen om situasjonen forrige uke.

FIS skal ha et møte 22. oktober. Der er det forventet at det vil bli fattet en avgjørelse rundt russisk og belarusisk deltakels i verdenscupen kommende sesong.