*Nettavisen* Sport.

Fjerner bryting fra OL

Foto: NTB scanpix

- Det kommer som lyn fra klar himmel.

12.02.13 13:21

Bryting fjernes fra OL-programmet fra sommerlekene i 2020, har Den internasjonale olympiske komité (IOK) bestemt.

Det var den overraskende konklusjonen da IOK-styret gjorde opp status for alle olympiske sommeridretter med tanke på å fjerne en av dem. Det var ventet at moderne femkamp, en idrett som ble laget av de moderne olympiske lekers far Pierre de Coubertin og har liten utbredelse, skulle strykes. I stedet falt øksen over bryting.

Bryting har vært på OL-programmet siden 1896, og det var også en av idrettene det ble konkurrert i under antikkens olympiske leker. I London-OL var det 18 vektklasser i bryting (11 fristil, sju gresk-romersk), og utøvere fra 38 nasjoner fikk medalje.

- Dette handler ikke om hva som er feil med bryting, men om hva som er godt for OL. Vi så på kjerneidrettene og vurderte hva som er best for OL i 2020, sa IOK-talsmann Mark Adams.

Klar himmel
Bakgrunnen for vrakingen er at bryting scoret svært lavt i en analyse av de 26 olympiske sommeridrettene. De ble alle vurdert etter 39 kriterier som TV-seertall, tilskuertall, billettsalg, utbredelse, antall utøvere og popularitet blant ungdommen. Brytingens kompliserte og omdiskuterte regelverk, og flere dommerskandaler, har trolig også spilt inn.

- Dette kommer som lyn fra klar himmel, sa Tysklands brytepresident Manfred Werner etter å ha fått beskjeden.

Norge har stolte tradisjoner i gresk-romersk bryting, gjennom Jon Rønningens OL-gull i 1988 og 1992.

- Jeg har ikke noe imot nye idretter, men jeg synes det er veldig teit at det skal gå på bekostning av bryting. OL blir ikke det samme etter dette, sier Rønningen til Dagbladet.

Andre idretter som ble vurdert fjernet var ifølge BBC ikke bare moderne femkamp, men også taekwondo, badminton og bordtennis.

Trangt nåløye
Styrets anbefaling må godkjennes av IOK-kongressen i Buenos Aires i september. Bryting plasseres formelt på en liste sammen med sju andre idretter som håper på OL-status. De kjemper om én plass på programmet i 2020.

Idrettene som håper å komme inn i varmen er baseball/softball, karate, rulleskøyter, klatring, squash, wakeboarding og wushu.

Sammen med bryting skal idrettene gjøre en presentasjon til IOK-styret i St. Petersburg i mai. Styret anbefaler så en av dem til IOK-kongressen, som fatter den endelige avgjørelsen.

Baseball og softball er de siste idretter som forsvant fra OL-programmet. Fra før er det klart at golf og sjumannsrugby kommer på OL-programmet i Rio de Janeiro om tre år.

Vertsbyen for OL i 2020 utpekes senere i år. Det står mellom Tokyo, Madrid og Istanbul. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.