Gå til sidens hovedinnhold

Fjørtoft om Haalands Bundesliga-besøk: - Veldig smart

Etter en rekordsterk høst i Champions League har Erling Braut Haaland blitt et av de heteste navnene i fotball-Europa. Nå kan ting tyde på at tyske Bundesliga blir 19-åringens neste stoppested.

På en pressekonferanse torsdag bekreftet Red Bull Salzburg-direktør Christoph Freund at Haaland møtte Bundesliga-klubbene Borussia Dortmund og RB Leipzig på onsdag.

Nyhetene om Tyskland-besøket begynte å sirkulere allerede onsdag kveld, da lokalavisen Ruhr Narchrichten slapp nyheten om at Haaland hadde landet i Dortmund.

LES OGSÅ: - Disse topper Solskjærs ønskeliste i januar

Bundesliga-ekspert og tidligere storskårer Jan Åge Fjørtoft meldte om det samme i en Twitter-melding torsdag morgen. Fjørtoft, som tidligere har spilt for klubber i både Tyskland og Østerrike, har bygd seg opp et stort kontaktnettverk i tysk fotball.

- Virker veldig smart

Med åtte nettkjenninger på sine seks første kamper i Champions League har flere av storklubbene i Europa tydelig bitt seg merke i den storvokste 19-åringen fra Jæren. Overfor Nettavisen berømmer Fjørtoft besøkene Haaland og hans støttespillere nå har gjennomført.

- Dortmund og Leipzig er to naturlige kandidater når du vil ta neste steg, for det er jo de to klubbene i Tyskland som er best til å utvikle unge spillere. Det virker veldig smart, sier Fjørtoft til Nettavisen.

LES OGSÅ: Hevder Erling Braut Haaland er på plass i Dortmund

Haaland debuterte i den norske Eliteserien som Molde-spiller i 2017, etter å ha spilt 16 kamper for Bryne i OBOS-ligaen som 16-åring.

Etter to solide sesonger i rosenes by reiste nordmannen til Salzburg for et knapt år siden. Kalenderåret 2019 har vært en braksuksess.

Fjørtoft er imponert over klubbvalgene Haaland har gjort så langt i karrieren, og mener det har vært avgjørende for suksessen nordmannen har hatt hittil.

- Team Haaland har vært flinke til å se hvordan spilleren skal utvikle seg. Da han valgte Salzburg hadde han sjansen til å gå til Juventus for mye mer penger. Han gikk til en arena hvor han kunne utvikle seg, og det virker som de gjør det samme nå, sier Fjørtoft til Nettavisen.

Kan bli solgt i januar

Dortmund har tidligere hatt suksess med høyreiste spisser. Nåværende Champions League-toppskårer Robert Lewandowski noterte seg for 74 nettkjenninger på sine fire år i klubben, før turen gikk videre til gigantene Bayern München i 2014.

Det tyske fotballmagasinet Kicker skriver at Dortmund har gjort det meget tydelig at de ønsker å sikre seg en angriper når overgangsvinduet åpner i januar.

Fjørtoft mener at de gule og svarte fra Dortmund kan hente 19-åringen allerede på nyåret.

- Dortmund mangler den typen spiss, de har jo hatt en sånn spisstype i ganske lang tid. Jeg tror Dortmund vil ha ham med én gang. De trenger den type spiller nå i januar. Å dra i januar er ganske normalt når du har skåret åtte mål i Champions League, forklarer Fjørtoft til Nettavisen.

LES OGSÅ: Van Dijk roser Red Bull Salzburg: - Et veldig godt lag

Dersom Haaland forlater Salzburg allerede i januar har han etter alt å dømme spilt sin siste kamp i østerriksk fotball.

Under torsdagens pressekonferanse bekreftet nemlig klubbpresident Freund at Haaland ikke er med når Salzburg møter Hartberg kommende lørdag.

Etter kampen går Red Bull-klubben inn i den årlige vinterpausen i Østerrike, som betyr at laget ikke skal i aksjon igjen før i midten av februar.

Kan spille Champions League til våren

Det faktum at Haaland har spilt seks kamper for Salzburg i Champions League vil ikke hindre ham i å spille i turneringen dersom det skulle bli en overgang til en Champions League-klubb i januar.

I februar i år endret nemlig UEFA regelverket. Regelendringen gir Champions League-klubbene mulighet til å registrere tre nye spillere før sluttspillet begynner, uavhengig av om disse har spilt for andre klubber tidligere i turneringen.

Les også

Aviser: Napoli med muntlig bud på Sander Berge

Både Dortmund og Leipzig tok seg videre til sluttspillet i Champions League tidligere denne uken, mens Salzburg må belage seg på spill i Europa League etter tirsdagens tap mot Liverpool.

Dersom det skulle bli en overgang til en av disse tyske klubbene i januar kan Haaland få muligheten til å pynte på den fine statistikken han har opparbeidet seg hittil i årets turnering.

Tøffere konkurranse i Leipzig

Konkurransen om spissplassen er trolig tøffere dersom nordmannen ender opp hos Salzburgs Red Bull-kollega Leipzig. Den 23 år gamle angriperen Timo Werner har blant annet hatt en svært god høst, med 20 nettkjenninger i alle turneringer.

Dersom nordmannen velger Leipzig tror Fjørtoft derfor at overgangen først vil skje til sommeren.

- For Leipzig er det sikkert en fordel at det skjer til sommeren, sier Bundesliga-eksperten til Nettavisen.

Trolig på lista til flere storklubber

Ole Gunnar Solskjær trente Haaland i begge hans sesonger i Molde, før 46-åringen tok over Manchester United i desember i fjor. Etter 19-åringens imponerende høst har ryktene derfor begynt å svirre rundt en gjenforening mellom de to i Manchester.

Les også

Kampen om Haaland spisser seg til: - Solskjær har tatt grep

- Generelt vil jeg si at hvis det er store klubber i Europa som ikke er interessert i Erling Braut Haaland, så må du gi sparken til talentkorpset ditt med en gang, sier Fjørtoft på spørsmål om United-linken.

Ordknapp hovedperson

Haaland selv har vært svært ordknapp angående overgangsryktene. Da Nettavisen snakket med tenåringen under forrige landslagssamling ville ikke hovedpersonen uttale seg om en mulig overgang.

Fjørtoft har tro på at Haaland sammen med sine støttespillere vil fortsette å ta de riktige valgene videre i karrieren.

- Han kan ende hvor som helst, han kan bli i Salzburg. I de to klubbene de diskuterer nå har i alle fall Erling alle sjanser til å utvikle seg som fotballspiller, og det er det viktigste for en 19-åring, sier Fjørtoft til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken