- Han var treneren min, men det skjedde ikke noe ulovlig, uttalte den italienske sykkelstjernen Filippo Pozzato til La Gazzetta dello Sport.

Det hjelper lite. Doktor Michele Ferrari er «persona non grata» i italiensk og internasjonal sykkelsport. Han er opphavet til famøse utsagn som:

«EPO ikke er noe farligere enn å drikke ti liter appelsinjuice».

Reddet av feil
Pozzato røk på en tremåneders karantene for samarbeidet med «Dr. Evil» fra 2005 til 2010. Sanksjonen hadde vært langt strengere om det italienske olympiske komité (CONI) ikke hadde begått en grov saksbehandlingsfeil.

I Italia ble det forbudt å jobbe med Ferrari allerede i 2002, men da en liste over utestengte leger og sykkeltrenere ble kjørt gjennom det nasjonale rettsapparatet i 2007, manglet Ferraris navn på lista.

Derfor smatt den italienske playboyen unna med tre måneder på sidelinja, i stedet for den toårige karantenen CONI var innstilt på.

Karantenen hadde også tilbakevirkende kraft. Det gjorde at både OL og VM gikk fløyten for 31-åringens del, men en karantene under seks måneder åpner opp for framtidig mesterskapsdeltakelse for Pozzato.

Flere ryttere til avhør
Saksbehandlingsfeilen må også være gode nyheter for andre italienske toppsyklister som har mottatt treningsprogrammer (og kanskje mer) fra den samme legen.

Avisen La Republica sitter på skjulte opptak som også har satt Giovanni Visconti, Enrico Gasparotti og Michele Scarponi i forbindelse med Ferrari.

Visconti var inne til høring i slutten av juni. Han skal ha overført penger til Ferraris skjulte bankkonto i Sveits sammen med tidligere lagkamerater i Katjusja-laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Scarponis høring vil finne sted i oktober. Mannen, som overtok Giro d’Italia-tittelen fra Alberto Contador tidligere i år, risikerer livsvarig utestengelse etter han allerede har vært involvert i Operación Puerto med den spanske doplegen Eufemiano Fuentes.

La Gazzetta skriver at Scarponi ved minst to anledninger i 2010 oppsøkte Ferrari for å få utført tester.

Stjernespekket klientliste
Når det gjelder Ferrari ble han utestengt på livstid av det amerikanske antidopingbyrået tidligere i sommer.

Han skal ha forsynt ryttere med EPO, blodoverføringer og andre forbudte midler og metoder fra 1999 til 2010.

Klientlisten hans prydes av navn som Paolo Savoldelli, Filippo Simeoni, Mario Cipollini, Kevin Livingston, Axel Merckx og Eddy Mazzoleni. Også kappgjengeren Alex Schwazer oppga Ferrari som treningsveilederen sin, da han ble tatt for doping i forkant av sommerens OL i London.

Treneren til Armstrong
Den største fisken er nok Lance Armstrong som skal ha pleid kontakt med italieneren gjennom store deler av karrieren, og så sent som i 2010-sesongen.

Forfatteren Daniel Coyle har omtalt dette samarbeidet både i «Lance Armstrongs War» og «The Secret Race» som han nylig har publisert på vegne av Tyler Hamilton.

I sistnevnte bok forteller Hamilton hvor viktig leger som Ferrari var for at US Postal skulle ligge i forkant av dopingjegerne.

«Det tok antidopingjegerne flere år og flere millioner dollar å utvikle en test som kunne avsløre EPO i urin og blod. Det tok Ferrari fem minutter å finne en måte å unngå problemet på. I stedet for å injisere EPO i underhuden, satte vi dosen rett inn i blodåren. «Glow-tiden» (tidsrammen for å avsløre dopingbruk ved testing) var minimal. Vi kalte det mikrodosering», forteller Hamilton i boka.

Kilder: www.velonews.com, inrng.com, www.lagazzetta.it