Mike Ashleys 14 år lange æra som Newcastle-sjef er over. Forretningsmannen har styrt Premier League-klubben siden 2007.

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Premier League-klubben, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

Flere Newcastle-fans verden over har ytret sin tilfredshet for å få nye eiere, men det er også mange i og rundt fotballen som har møtt nyheten med avsky.

- Newcastle får her en av de verste eierne de kunne ha tenkt seg. De har et så langt rulleblad for menneskerettighetsbrudd at det er skrekkinngytende, sa Amnesty Norges kommunikasjonssjef Sindre Stranden Tollefsen til Nettavisen.

Les også: Her løper Tyrkia-stjernen over på Norges halvdel for å fyre opp fansen

Krisemøte

PIF-gruppen skal etter sigende ha betalt omkring 305 millioner pund for klubben, og betegnes nå som verdens rikeste klubb. Nå skal samtlige av ligaens andre klubber og klubbledere ha sett rødt, og varsler et krisemøte, melder The Guardian.

De skal være frustrert over at Premier League snudde i avgjørelsen av å gi de saudiarabiske investorene muligheten til å kjøpe seg inn, og at det aldri ble kommunisert ut til andre.

Les også: Lørdagens Premier League-rykter

Hastemøtet skal etter det avisen vet, ikke handle om å få overtakelsen reversert, men heller få svar på valget som ble tatt og hva de selv mener om avgjørelsen.

I juli i fjor valgte PIF-gruppen selv å trekke seg fra oppkjøpsprosessen. Beslutningen ble begrunnet med global usikkerhet samt at viruspandemien bidro til at prosessen trakk ut i tid. Siden ble samtalene tatt opp igjen.

Tottenhams Daniel Levy er nevnt som en av lederne som sto lengst framme i frontlinjen for å få stoppet avtalen, med stor støtte fra blant annet Liverpool, Manchester United og Arsenal.

- Vil vise ambisjoner

PIF-gruppens guvernør Yasir Al-Rumayyan uttalte seg i et brev til Newcastle-fansen etter at overtakelsen var et faktum.

- Dere kan forvente at vi vil vise ambisjoner. Som dere, ønsker vi å skape en suksessfull fotballklubb og er her for å bygge for framtiden, skriver han.

Og fortsetter:

- Å skulle ta over denne klubben er ikke en oppgave vi tar lett på, og vi kommer aldri til å miste bakkekontakten når det kommer til det å vite hva det vil si å høre til Newcastle United. Vi skal fokusere på å ta de riktige valgene, som vil gi klubben en langsiktig suksess.

Les også: Kommer med knusende kritikk mot Solskjær: - Han kommer aldri til å få jobbe i Premier League igjen

Managerspørsmålet er det første mange løfter fram, og det er ventet at Steve Bruce vil bli avskjediget om kort tid. Brendan Rodgers, Steven Gerrard og Antonio Conte er noen av navnene som er blitt nevnt som en mulig erstatter.