RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flest titler, flest enkeltseirer og den lengste seiersrekka

Foto: Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
- Den beste spilleren i single, double og mixed double som noen gang har levd.

Ordene tilhører Billie Jean King, en av tennishistoriens mest allsidige og mestvinnende spillere. Hun sikret seg totalt 39 Grand Slam-titler i karrieren. Disse var fordelt på de tre ulike grenene av tennissporten som nevnes over. Ingen hvem som helst med andre ord.

Men hvem snakket hun om? Jo, sin tidligere konkurrent og doublepartner. Martina Navratilova.

Om vi regner med double og mixed double, er Navratilova en temmlig suveren ener i antall Grand Slam-triumfer i tennisens åpne æra.

59 titler spilte tsjekkisk-amerikaneren seg til i Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open før hun endelig la profesjonell tennis på hylla. Selv om over halvparten av disse seirene kom i double, betyr det ikke at Martina Navratilova ikke var like god alene.

Sankingen av Major-titler i single startet hun i 1978-utgaven av Wimbledon. Da slo hun spilleren som skulle bli både hennes nære venninne og tøffeste motstander gjennom mange år, amerikanske Chris Evert. Med seieren overtok venstrehendte Navratilova førsteplassen på verdensrankingen for første gang.

Flyktet fra kommunismen
I ettertid har tennisstjernen ergret seg mye over at foreldrene ikke fikk være til stede å se henne vinne sin første Grand Slam.

I 1975 valgte den da 18 år gamle Navratilova å søke om politisk asyl i USA og fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse. Det førte til at hun rett og slett ble fratatt sitt tsjekkoslovakiske statsborgerskap.

Hjemlandet var på den tiden, som store deler av Øst-Europa ellers, fortsatt under kommunistisk styre og sterkt påvirket av Sovjetutionens politiske føringer.

- Jeg kommer aldri til å tilgi kommunistene for at de ødela så mange liv. Jeg fikk ikke være med familien min fordi jeg forlot landet i '75, og familien min kunne ikke reise til meg.

- Jeg kunne reise til dem, men hadde aldri kommet meg ut igjen, så det var ikke et alternativ da. Jeg visste ikke engang om foreldrene mine fikk sett finalen på TV. Men det viste seg etterpå at de så det på en tysk kanal, har Navratilova forklart.

- De kjørte til grensa mot Tyskland i Plzen, og endte opp med å se det på fjernsynet der. Vanlig tsjekkoslovakisk TV nektet å vise det. Jeg var en uønsket person der den gangen.

(Artikkelen fortsetter)

Året etter fikk Navratilovas mor hjelp av Katharine, den britiske hertuginnen av Kent, til å komme seg gjennom «jernteppet». Da fikk Jana for å se datteren vinne Wimbledon igjen. Hertuginnen var den samme som overakte Martina Navratilova hennes første Wimbledon-trofé i 1978.

- Wimbledon er tennis
Den prestisjetunge turneringen i London har Navratilova vunnet flere ganger enn noen annen tennisspiller. Ni ganger har hun mottatt trofeet som har vist at hun er singlemester på All England Lawn Tennis Clubs berømte gressbaner. Det er eksempelvis to flere enn en mann som Roger Federer.

- Jeg tenker på tennis hver dag, og Wimbledon er tennis, har Navratilova uttalt.

Det er ingen tvil om hvilken turnering på kalenderen hun satte aller høyest. Det gjenspeilet seg også i årene 1982-1987 da hun vant samtlige seks utgaver av Wimbledon. Det er rekord i antall titler på rad i samme Major-turnering, uansett kjønn.

Trodde du kanskje navn som Federer, Pete Sampras, Roy Emerson, Björn Borg og Rod Laver er mestvinnende når det kommer til antall singletitler i de fire Grand Slam-turneringene?

Federer er bare nummer fem med sine 17 triumfer.

Fem kvinner står med flere enkeltseirer i de største turneringene i internasjonal tennis. Martina Navratilova er én av dem. I likhet med Chris Evert har hun vunnet 18 ganger. Men disse to blir også slått av Margaret Smith Court, Steffi Graf og Helen Wills Moody.

Om vi derimot snakker etter den såkalte åpene æraen, fra og med 1968 da profesjonelle tennisspillere fikk konkurrere på like linje med amatører, er listen en annen.

Da finner vi Navratilova og Evert på delt andreplass bak Steffi Graf. Tyske Graf, som nådde toppen av karrieren da Navratilova var inne i sine siste år i verdenstoppen, vant 22 ganger.

Rekordflust
Dersom vi også tar med seirer i alle turneringer på tennistouren er Navratilova derimot en klar ener. I hele 167 internasjonale turneringer har hun stått igjen som vinner av en finale. 60 flere enn Graf, som er tredje mestvinnende kvinne, og 58 flere triumfer mer enn den mestvinnende herrespilleren, Jimmy Connors.

Chris Evert følger nærmest på kvinnesiden. Med 154 finaletriumfer på touren er Evert, Navratilovas aller største rival i karrieren, en god nummer to.

De to møttes i 80 ganger, og i utrolige 61 finaler på touren i årene 1973-1988. Navratilova vant 36 av finalene. I Grand Slam-turneringer møttes Evert og Navratilova i 14 finaler, med sistnevnte som vinner i ti av dem.

- Jeg vet ikke hvor mye bedre vi gjorde hverandre. Men at vi ble bedre av å møtes så mye er definitivt. Jo lenger karrierene våre varte, jo bedre gjorde vi hverandre, mener Navratilova.

I videoen under kan du se utdrag av Wimbledon-finalen mellom Navratilova og Evert i 1985. Navratilova sikret seg der sin fjerde strake tittel i turneringen, blant annet hjulpet av eminent spill framme ved nettet og imponerende stabile backhandvolleyer.

(Artikkelen fortsetter)

Med 1442 seirer i singlekamper finner vi Navratilova øverst på lista også der. Evert og Connors er henholdsvis over 100 og 200 enkeltseirer bak.

I double har Navratilova 177 turneringseirer. Også det er verdensrekord. Totalt 344 triumfer i single og double. Medregnet mixed double er tallet 459.

I 1983 spilte Navratilova 87 singlekamper og tapte én av dem. Det gir en seiersprosent på 98,9. Året etter spilte hun seg til den lengste seiersrekken som noen gang er registrert av en tennisspiller. Hun gikk av banen 74 ganger på rappen uten å tape.

Navratilova har også rekorden for antall år på rad der samme spiller har avluttet året på toppen av verdensrankingen. Det skjedde fem i strake år i perioden 1982-1986. I 1990 ble hun den eldste kvinnen som har vunnet en Grand Slam, da hun som 33-åring tok sin siste niende og siste singletittel i Wimbledon. Fire år senere tapte hun finalen samme sted mot spanske Conchita Martínez, men ble samtidig også den eldste finalisten i en av de fire største turneringene.

Rekordene er i det hele tatt så mange at det blir for langtekkelig å nevne alle.

Lang karriere
Likevel må det nevnes at få andre spillere har holdt seg i verdenstoppen lengre enn Martina Navratilova. Etter at singlekarrieren var på retur på begynnelsen av 1990-tallet, fortsatte nemlig turneringsseirene med en partner på banen.

(Artikkelen fortsetter)

Som doublespiller var Navratilova i verdenstoppen til langt inn på 2000-tallet. Sammen med indiske Leander Paes vant hun mixed double både i Australian Open og Wimbledon i 2003. Den aller siste store tittelen kom i US Open i 2006.

Da var den mestvinnende spilleren i Grand Slam-sammenheng bare halvannen måned unna å fylle 50 år. Bob Bryan, Navratilovas doublepartner i triumfen, ble født tre år etter hennes første singleseier i Wimbledon.

Utenfor tennisbanen har Martina Navratilova gjort seg bemerket med å kjempe for vanskeligstilte barn, dyrevern og homofiles rettigheter. Hun har selv vært åpent lesbisk siden ungdommen.

I 2010 ble Navratilova rammet av brystkreft. Den kampen vant hun. Kanskje bidro den ekstreme vinnerviljen til at hun igjen vant uten store problemer. Selv mener hun at hun slapp billigere unna enn de fleste. Hun trengte «bare» strålebehandling. Dessuten var hun hele tiden i stand til å spille tennis, har hun bemerket.

- Det var vel en slags påtvunget midtlivskrise, tror jeg. Jeg endret ikke på noe i livet mitt, fordi jeg likte hvor jeg var i livet og hva jeg holdt på med. Men det var et sjokk for kroppen, og det får en til å innse hvor ille det er, har Navratilova sagt om kreftsykdommen.

Selv om karrieren offisielt er over klarer ikke Navratilova å holde seg helt borte fra tennisbanen. Senest under årets Australian Open var 56-åringen å se på banene under veterankampene. Der spilte hun i tospann med navnesøster Martina Hingis.

Om det ble flere seirer der? Jada. I alle de tre kampene. Og samtlige motspillere var selvfølgelig betydelig yngre.

Kilder: Huffington Post, Wikipedia, Tennisbios.com, ESPN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere