*Nettavisen* Sport.

Flopper og topper

Foto: (Scanpix)

Tippeligaklubbene gikk til storinnkjøp av utlendinger før sesongen. Etter seks runder kan man trygt si at ikke alle er forsterkninger. Sjekk vår vurdering her.

12.05.06 14:47

Alle Tippeliga-lagene bortsett fra Stabæk hentet utlendinger før sesongen i håp om sikre seg solide forsterkninger. Til sammen kom det 30 nye spillere med fremmed pass til landet, flere av dem i siste liten, bare timer før overgangsvinduet stengte. Og mens noen har gått rett inn på laget og markert seg solid allerede fra start, har andre allerede rukket å bli stemplet som flopper.

TOPPENE:

Juha Pasoja, HamKam (6,20 i snitt på børsen):
Finnen har storspilt etter overgangen til HamKam. Midtstopperen var toppscorer etter tre fulltreffere i de tre første rundene. Er med et snitt på 6,20 på sjetteplass på børsen - og best av de nye utlendingene.

Gustaf Andersson, Sandefjord (6,00):
Svensken var et klart førstevalg på stopperplass på forsesongen, men skadet seg allerede i seriepremieren. Han er snart skadefri, og antas å gå rett inn og forsterke forsvaret når det skjer.

Janez Zavrl, Brann (6,00):
Spilte fra start da Brann slo Vålerenga, og imponerte etter en famlende start. Har kommet innpå i to andre kamper. Den ene (mot Molde) endte med en kraftig hjernerystelse etter bare sju minutter på banen. Synd, ettersom den slovenske landslagsspilleren endelig hadde begynt å vise hva som bor i ham. Holder brukbart nivå, men vil slite med å skyve ut én av Branns islandske stoppere.

Allan Jepsen, Vålerenga (5,67):
Dansken har levert solid backspill, og er toppscorer for Oslos lett falmede stolthet. 28-åringen har scoret to av VIFs fire mål denne sesongen, og er en av få som ikke har skuffet hos seriemesterne. Virker så langt å være en solid tilvekst.

Rami Shaaban, Fredrikstad (5,33):
Svensken kom fra Brighton til Fredrikstad før sesongen for å spille førstelagsfotball på et høyere nivå. Målet var VM-plass. Det er i boks. Fikk en pangstart med strafferedning i seriepremieren. Et smart kjøp av Knut Thorbjørn Eggen.

Peter Abelsson, Viking (5,17):
Svensken har vært en bra tilvekst. Har ikke vært blant de mest fremtredende, men har vært et klart førstevalg etter at Viking mistet tre stoppere siden fjorårssesongen. Er langt unna Brede Hangeland-klasse, men rydder bra unna sammen med Soma.

Ahmad Elrich, Lyn (5,17):
Dro som Shaaban til Norge for å sikre VM-plass. Fikk overraskende ikke være med Australia til Tyskland, men rakk å spille seg inn i Lyn-fansens hjerter da han ble matchvinner mot Vålerenga. Skulle bidra til å gi Lyn en god start, og det kan man vel si at han gjorde.

PÅ DET JEVNE:

Nat Borchers, Odd Grenland (4,80):
Amerikaneren har gjort et bra inntrykk i Skien. Han har vist seg som litt temposvak, men har spilt nitti minutter i fem kamper - og må betegnes som en forsterkning. Gjør jobben på en veldig grei måte.

Steve Cooreman, HamKam (4,80):
Belgieren som kom til Briskeby før sesongstart har levert tilfredsstillende innsats så langt. Har startet fem av sesongens seks kamper, og har ikke gjort seg bort. Forårsaket to straffespark mot Lillestrøm - hvorav det ene som kjent aldri skulle vært dømt.

Balazs Nikolov, HamKam (4,75):
Ungarer som kom rekende på en fjøl like før seriestart, uten at HamKam måtte rane banken for å få råd til ham. Står med to fulltreffere etter fire kamper for hedmarkingene. Begge fra straffemerket i kampen mot Tromsø. Likevel er det ennå for tidlig å si om 28-åringen er en definitiv forsterkning.

Christopher Joyce, Odd Grenland (4,67):
Engelskmannen har langtfra vært den goalgetteren han ble hentet for å være, etter å ha scoret i bøtter og spann på det nest øverste nivået i USA. Har slitt med å ta steget til norsk toppnivå, men er en spiller Arne Sandstø nok vil gi tid.

Kari Arkivuo, Sandefjord (4,67):
Finnen spilte seg rett inn på laget i hvalfangerbyen. Har markert seg positivt både offensivt og defensivt. En hadde kanskje forventet at han var bedre teknisk, men har klart mer inne. En klar forsterkning for overraskelseslaget Sandefjord.

Roman Kienast, HamKam (4,67):
Det var stilt store forventninger til østerrikeren etter solid angrepsspill i oppkjøringskampene, men så langt har han ikke imponert så voldsomt i serien. Står uten scoringer eller målgivende etter å ha vært på banen i samtlige kamper. Bør kunne bli en forsterkning på sikt.

Tuomo Könönen, Odd Grenland (4,67):
Finnen har spilt seg til fast plass på Odd, som back i 4-4-2 og flake i 3-5-2. Skienslaget venter på at han skal vise frem en bedre innleggsfot - og at den fysiske formen skal bli bedre. Vurderes likevel som en forsterkning av Odds førsteellever.

Arash Talebinejad, Tromsø (4,60):
Svensken, som kom fra AIK i vinter, har vært på banen i samtlige kamper denne sesongen. Han fant veien til nettmaskene for første gang nå sist mot Lyn. En tilvekst helt på det jevne, som ikke har utmerket seg verken den ene eller andre veien.

Kenny Stamatopoulos, Tromsø (4,00):
Startet sesongen som førstevalg på mellom stengene, men mistet plassen til Knut Borch etter å ha blitt idømt karantene etter bruduljene i seriestarten mot Molde. Vanskelig å si noe om nivået etter så få kamper. Er «avhengig» av at Borch tabber seg ut.

Migen Memelli, Brann (-):
Albaneren er byttet inn i fire av årets seks kamper. I løpet av de 44 minuttene han har spilt, har han markert seg med en forferdelig miss (alene med keeper mot Lillestrøm) og en flott scoring (da Brann hentet opp Stabæks 2-0-ledelse). Har vist svært oppløftende tendenser på trening og i de korte innhoppene, men i likhet med Zavrl sliter han med at Brann har solide førstevalg som har klippekort på laget.

FLOPPENE:

Levan Melkadze, Vålerenga (4,00):
Georgieren lovet minst 15 mål i årets Tippeliga da han tegnet ettårskontrakt med seriemesterne like før overgangsvinduet stengte. Etter at han viste seg frem med en susende fulltreffer i generalprøven mot Stabæk, har det meste gått galt. Kjetil Rekdal innrømmet at han gamblet da han hentet til Melkadze, og har senere uttalt at 25-åringen ikke er helt klar for Tippeliga-spill ennå. Den største nedturen kom da Rekdal valgte å kaste midtstopper André Muri inn da VIF jaget utligning mot Lyn. Mens Melkadze ble sittende på benken. Så langt har det blitt med en omgang som innbytter mot Odd. Tre mål mot 3. divisjonslaget Stange i cupen er heller ikke nok til å redde inntrykket.

Yssouf Kone, Rosenborg (3,00):
Har vært en stor skuffelse i Tippeligaen, etter en strålende forsesong. Har ikke blitt det klare førstevalget som man kunne forvente etter vinterens treningskamper, men så er også konkurransen stor i RBK-angrepet. Men det kan så langt se ut som om trønderne heller ikke denne gang har har truffet med en utenlandsimport.

Bayal Sall, Start (-):
Tja, hva skal man egentlig si? Start presenterte nykommeren sin for pressen i slutten av mars. 23-åringen fra Senegal skrev treårskontrakt med sørlendingene, men siden har ingen sett ham. Sir selv han vil til Kristiansand, men en egenrådig klubbpresident nekter ham å dra. En kan selvsagt ikke avskrive Sall som flopp, men overgangen har så langt vært en farse.

Maynor Suazo, Brann (-):
Ble årets spiller i Østerrike for et par år siden, og ble beskrevet som en meget solid spiller da han ankom Norge i timene før overgangsvinduet stengte. Men det må være en stund siden. Var småskadet og noe utrent ved ankomst Bergen, og har så langt bare fått 29 minutter som innbytter. Har kontrakt frem til sommeren, men Brann har opsjon på forlengelse. Så langt er det lite som tyder på at rødtrøyene vil benytte seg av den.

Arnaoud Monkam, Brann (-):
Brann satte nærmest himmel og jord i bevegelse for å sikre det kamerunske talentet arbeidstillatelse og s pillerlisens, men foreløpig er han milevis unna laget. Mons Ivar M j elde har omtalt ham som en mann for fremtiden, men Monkam lengter hjem, sliter med språket og har ikke noe nettverk. Mye må klaffe for at han skal slå til.

Denni Conteh, Molde (-):
Kom til Molde samme dagen som overgangsvinduet stengte, og minner mer om et panikkjøp ved stengetid enn en forsterkning. Har bare fått et par innhopp uten å overbevise, og forsvinner trolig til sommeren. Nå skal det legges til at Conteh var en billig mann for romsdalingene, og en spiller det strengt tatt ikke var stilt så alt for store forventninger til.

Ruberth Morán, Odd Grenland (-):
Har floppet fullstendig så langt. Er per dags dato ikke en gang god nok for Odds b-lag. Kom fra Venezuela i vinter, men sliter fælt med å tilpasse seg spillestilen. Har nå fått familien på plass i Skien, og Odd venter på at det skal løsne. Husk at Arne Sandstø brukte lang tid på Moráns landsmann Fernando de Ornelas før det løsnet for ham!

Josef Miso, Sandefjord (-):
Sloveneren ble kjøpt usett. Og har vært usynlig etter overgangen. Miso har ikke vist noe som tyder på at han holder Tippeliga-nivå. Ble handlet inn rett før stengetid, og har så langt vært en flopp.

DE USIKRE:

Cyril Kali, Lillestrøm (-):
Ble hentet til Åråsen fra Lille som erstatter for Christoffer Andersson. Så lenge Andersson er på Åråsen (forsvinner til Hannover i sommer) blir det neppe spilletid på høyrebacken. Dermed blir det umulig å si om han klarer å fylle den VM-vrakede svenskens sko. Men det skal vel noe til...

Otto Fredrikson, Lillestrøm (-):
Finnen ble hentet som keeperreserve, og er trolig sjanseløs på å dunke Heinz Müeller ut av førsteelleveren. 24-åringen er mer en mann for fremtiden på Åråsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.