Flørter med Pat McQuaid

LOKKES MED PENGER: Pat McQuaid og UCI skal ha blitt tilbydd en del av fortjenestene i en mulig ny sykkelliga.

LOKKES MED PENGER: Pat McQuaid og UCI skal ha blitt tilbydd en del av fortjenestene i en mulig ny sykkelliga. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Men lar UCI seg forføre av pengetilbudet?

03.10.12 17:36

Den foreslåtte omstruktureringen av sykkelsporten tar nå en ny form. Ledet frem av markedsføringsselskapet Gifted Group, skal utbrytergruppen nå ha funnet plass til Det Internasjonale sykkelforbundet (UCI) i sine reformplaner.

Finansnettstedet Bloomberg hevder å ha snakket med to personer med «god kjennskap til planene som foreligger». Ifølge kildene søker Gifted Group igjen godkjennelse fra UCI for å starte World Series Cycling, og skal nå ha frembudt UCI en «uspesifisert» andel av fortjenestene.

Fra før er det kjent at den nye serien vil bestå av ti ritt, alle med fire etapper. De store etapperittene, som Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España, vil fortsette som før. UCI har tidligere avvist forslaget om en mulig privat liga innenfor sykkelsporten.

- UCI er klar over skrittene som blir tatt for å sette opp en privat liga utenfor vårt system. Det får meg til å undre om de finansielle fordelene de er ute etter, kommer rytterne til gode. Jeg har mine tvil, uttalte sykkelpresident Pat McQuaid.

Pengene er på plass
Gifted Group har fått på plass 150 millioner kroner for å finansiere prosjektet. Ved å tilby dem en del av inntektene som skal genereres fra TV-rettigheter, har prosjektet deres også fått støtte fra flere av de profesjonelle lagene i UCI sin World Tour. Prominente sykkelsjefer, som Johan Bruyneel og lederen for de profesjonelle lagenes interesseorganisasjon Jonathan Vaughters, har offentlig gitt sin støtte til en ny organisering av sporten.

Les også: «Nibali er ingen mester»

Den opprinnelige planen var at lagene skulle få 64 prosent av inntektene, 26 prosent skulle gå til investorer, mens Gifted Group ville sitte igjen med 10 prosent. Det er ikke klart hvor stor andel UCI potensielt har i vente, om prosjektet realiseres.

I følge Bloomberg, er det beregnet at Gifted Groups Word Series ville hatt inntjeninger på omtrent 300 millioner kroner, før renter, skatt og nedskrivninger, innen 2017.

UCI sitt eget prosjekt
Neste uke kjøres Tour of Beijing, et etapperitt som organiseres av UCI, under fanen Global Cycling Promotions. Rittet er en viktig del av forbundets strategi for å globalisere sykkelsporten, og skape interesse og vekst utenfor Europa.

I den forbindelse har UCI fått kritikk for å neglisjere sykkel-Europa, til fordel for sportens mer obskure områder, som for eksempel Kina. Således blir det sådd tvil rundt McQuaids engasjement for å ivareta sykkelsporten hjerteland.

For selv om sykkel opplever en oppblomstring i Norge, sliter sporten andre steder. Bare i 2009 ble hele 42 UCI-ritt borte fra kalenderen, og siden Pro Touren ble innført i 2005 har fem prokontinental-lag forsvunnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.