ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Hun har ikke stilt til start i et skirenn siden mars 2020, men mandag kom gladbeskjeden om at Flugstad Østberg er klar for verdenscupåpningen i finske Ruka i slutten av november.

Det har hun ikke tatt som noen selvfølge.

Den norske langrennsprofilen har hatt utfordringer knyttet til egen helse. Kombinasjonen av mye trening og for lite ernæring førte til at 31-åringen fikk startnekt av det medisinske apparatet på landslaget.

Og det har vært en lang vei tilbake. En vei som også har inneholdt to tretthetsbrudd for jenta fra Gjøvik.

Først etter halvannet år er Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for langrennslandslaget, komfortabel med å la Østberg konkurrere igjen.

Les også: Flugstad Østberg klar for verdenscupen

Tunge tanker

Selv innrømmer Flugstad Østberg at hun har vært inne på tanken om at karrieren kunne være over som følge av problemene.

- Den tanken har vært der, sier hun.

- Det har ikke stått på hverken vilje, lyst eller motivasjon, men når man har jobbet så lenge for noe og det ikke går, og man får det i trynet gang på gang, så er det klart at jeg selvfølgelig har tenkt tanken om at dette kanskje ikke går, sier Flugstad Østberg til Nettavisen.

Les også: Välbe om Russland-stjernens situasjon: - Hadde det vært i januar, ville jeg fått hjerteinfarkt

NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn så det heller ikke som noen selvfølge at Østberg ville klare å komme seg tilbake.

- Avbrekket ble langt. Foruroligende langt. Jeg må si jeg begynte å bli usikker på om hun kom tilbake. Dette var veldig gledelige nyheter. Jeg vet det er ganske strengt å få en helseattest, så når hun har fått grønt lys så gir det absolutt håp, sier Bjørn til Nettavisen.

- Ingvild har trent bra i denne perioden. Hun har ikke konkurrert, men hun har trent bra. Hun rapporteres å være i god form. Vi har sett henne på enkelte økter, så formen er bra og grunnformen er bra, sier NRK-profilen.

Les også: Russere reagerer på Bjørgen-avsløring: - Nordmenn er hyklere

Tror Østberg kan overraske

Langrennseksperten tror derfor 31-åringen kan overraske allerede i Ruka om noen uker - til tross for avbrekket på halvannet år.

- Hun hadde et avbrekk i starten av 2019/2020-sesongen, det var riktignok mye kortere, men da kom hun inn i Tour de Ski og var i tetsjiktet med en gang. Hun vant også en etappe i Toblach. Så selv om avbrekket er mye lenger nå, så tror jeg Ingvild er mye nærmere å prestere på et høyt nivå enn mange tror.

- Jeg tror fortsatt Ingvild sammen med Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jessie Diggins og et par russiske jenter er de som er nærmest til å kunne utfordre Therese Johaug, forklarer Bjørn.

Les også: Iversen fnyser av Bolsjunov-rykter

Selv er Østberg usikker på hvor hun står cirka tre uker før verdenscupåpningen i Finland.

- Jeg har fått trent, men hvis jeg skulle lagt en plan A, så har jeg ikke trent etter en plan A. For det første skulle jeg helst vært med laget og gjort de tingene der. Det er der den beste arenaen er for å gjøre den aller beste jobben. Sånn sett er jeg ikke optimalt forberedt for det som kommer, men det har heller ikke vært den veien som har vært mulig for meg å gå heller, forklarer Østberg.

- Jeg får stole litt på at jeg har mye bra trening gjennom veldig mange år. Jeg vet ikke hvor nivået mitt er nå, og det får jeg ikke svar på meg en gang heller, så det får komme litt i andre rekke, sier 31-åringen fra Gjøvik.

Les også: Tror Fossesholm har gått på en smell. Talentet dropper høydesamling

Tar en verdenscuphelg av gangen

OL i Beijing er det store høydepunktet denne vinteren, men før den tid er det mange verdenscuprenn som skal gjennomføres.

Akkurat hvor mange av de Østberg blir å se i er foreløpig usikkert.

Beskjeden fra landslagslegen er klar. De skal ta helg for helg.

- Det har vært en lang prosess og to skader. Hun har selv sagt at balansen mellom trening og mat har vært for dårlig. Da blir man skadeutsatt. Da har vi måttet sørge for at vi har fått tykkere is på vannet. Nå er den isen såpass tykk at vi kan gå utpå, men vi må kontinuerlig være sikker på at hun tåler den belastningen som reising og konkurransesituasjon, sier Andersen til Nettavisen.

De kommer derfor til å ta en ny vurdering knyttet til veien videre etter verdenscupåpningen i Finland.

Han vil imidlertid på ingen måte utelukke at Østberg blir å se på startstreken også i de påfølgende verdenscuphelgene på Lillehammer og i Davos.

- Det er absolutt aktuelle renn, men vi må ta det litt etter hvert, sier Andersen.

Langrennssesongen starter som vanlig med nasjonal åpning på Beitostølen. Der vil ikke Østberg stille til start, men det er ventet at resten av den norske eliten blir å se i skisporet 19. - 21. november.