Torbjørn Nordvall

Flytt Kollen-femmila til en mandag

FOLKEHAV: Johannes Høsflot Klæbo går gjennom folkehavet ved Frognerseteren under femmila i Holmenkollen.

FOLKEHAV: Johannes Høsflot Klæbo går gjennom folkehavet ved Frognerseteren under femmila i Holmenkollen. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Varemerket Holmenkollen-femmila har dessverre fått enda en ripe i lakken. Fyll ved Frognerseteren i år igjen, det skader omdømmet til verdenscupens kronjuvel.

Det er på tide å vurdere om femmila skal bli avgjort på mandager frem til en stor gruppe mennesker lærer å ta ansvar og vise respekt for en skisklassiker.

En skifest kan ha mange ulike uttrykk. Da verdenscupen besøkte Ulricehamn og Sverige i slutten av januar, kom 40.000 tilskuere for å se på løpene lørdag og søndag.

Publikum oppførte seg eksemplarisk.

Det var ingen fyll, ingen slåsskamper og ren og skjær sportslig propaganda.

Utøverne hyllet publikum og rammen rundt.

En skifest kan også se ut som i Drammen under tirsdagens sprint. Et stort publikum heiet frem Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla til seire i herre- og dameklassen.

Det var skimoro, godt humør, og alt var i ro og orden. Mange barn og unge fulgte løpene. Før skifesten ble det arrangert flere aktiviteter for barn i Drammen sentrum.

En ekte glede å være på plass.

Og så kan en skifest se ut som i Holmenkollen. God stemning på søndagens tremil, men dessverre enda et stort fyllekalas oppe ved Frognerseteren under lørdagens femmil.

I det området burde det vært forbudt for barn å oppholde seg.

Et hundretalls mennesker kom for å feste og lage støy. Ja til og med slåss med knyttenevene.

Nei, det var ikke like ille som i fjor på femmila.

Men det var ille nok for at medias rapporter fra Holmenkollen fortsatt ble dominert av fyllerør og mennesker som ravet rundt og holdt på å falle ut i sporet. Slik Alex Harvey fortalte at han hadde opplevd.

Holmenkollen skifestival, som arrangerer det hele, har fortsatt et alvorlig problem de må løse.

De sitter i en revesaks da de ikke kan eller får reagere på den måten de ønsker på området utenfor Holmenkollens arena, der de har full kontroll på alle innganger.

Arrangøren, og transportselskapet Ruter, hadde hederlige intensjoner om å stagge fyll, men det var altfor mange som enda et år valgte å sabotere den fine folkefesten Holmenkollen er viden kjent for.

At det var mindre fyll enn før, er er mager trøst.

Trenden er dessverre at fyllefolket har begynt å slå røtter ved Frognerseteren og at den plassen er blitt en etablerte festarena for mange som ikke er interessert i ski.

Respekten for arrangørene, frivillige, aktive, ledere og alle som oppfører seg i publikum, har ikke noe verdi for den gruppen som ødelegger for alle.

Det er uakseptabelt!

Verdenscupens mest statusfylte konkurranse, Holmenkollens femmil, har ikke råd til å svertes av fyll og slagsmål. Det kan være på tide at Holmenkollen skifestival tar radikale grep for å bryte fylletrenden og syndene ved Frognerseteren.

En mulighet er at Norges skiforbund gjennom diskusjoner med FIS forsøker å flytte løpsdatoene for herrenes femmil i fremtiden. Da kan faktisk barn og unge fostres inn i kulturarven «Holmenkollen-helgen» på sunne verdier.

Ikke med et inntrykk om at det skal «supes» under femmila.

Kollen-helgens fremtid bør ha respekt for idrettens grunnprinsipper.

Drammen lyktes bra med å bygge et sportslig arrangement med takt og klasse og passende for barn og unge.

Ulricehamn lyktes med å skape en folkefest med et publikum som elsker sporten og ikke drikkingen.

Det har fungert mange, mange ganger tidligere i Oslo også. Og det bør gjøre det igjen.

Frem til folk lærer seg å ta ansvar, synes jeg Holmenkollen skifestival, Norges skiforbund og FIS skal se på muligheten for å flytte femmilen til en hverdag.

Alt for å bryte en negativ trend.

Ja, det er et drastisk forslag. Men spørsmålet er hva som skjer hvis det blir nytt fylleslag under neste års femmil.

Har arrangøren og Oslo råd til det?

Jeg tviler.

Ifølge det planlagte FIS-programmet for 2019/2020 skal damenes tremil i Kollen avgjøres lørdag 7. mars og herrenes femmil søndag 8. søndag.

Risikoen er der for at festingen tar helt av natt til søndag oppe på Frognerseteren, og at det blir et nytt fylleslag.

En teoretisk mulighet kan være å kjøre damenes tremil som planlagt på lørdagen, og la hoppingen og kombinert få fylle ut søndagen, og da kjøre femmila mandag 9. mars.

Da blir det sannsynligvis ikke like mye festing.

Ja, det skaper selvsagt en ekstra stor utfordring å få alle funksjonærer og publikum til å komme når arbeidsuken har startet, men Oslo håndterte VM 2011 med glans, så umulig er det ikke.

Det er i hvert fall på sin plass med en tydelig markering mot fyll og narkotika, synes jeg.

/Torbjörn Nordvall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.