*Nettavisen* Sport.

FM-sjefen med klar beskjed: - Han ville at vi skulle be dem slutte å søke

NY UTGAVE: Denne uken gir Miles Jacobson og hans team ut Football Manager 16. Foto: Sports interactive

Endelig er en ny utgave av Football Manager i butikkene.

- Jeg skulle ønske de tok en trenerutdannelse først. Da hadde de kanskje hatt en sjanse, sier Miles Jacobson til Nettavisen.

Han har jobbet dag og natt de siste månedene for å ferdigstille en ny utgave av det utrolig populære Football Manager-spillet.

Også i denne utgaven kommer enkelte spillere til å oppnå såpass sterke resultater at de tror de kunne ha gjort en god jobb i en ordentlig fotballklubb, mens andre går ned i kjelleren og låser seg inne i et mørkt rom på grunn av elendige resultater.

Forfatteren av artikkelen har hatt flere slike opplevelser.

Mange rare søknader
Det finnes flere eksempler på de som søker trenerjobber i toppklubber og viser til hvilke resultater de har oppnådd i simulatorspillet.

- Jeg tror at noen folk er seriøse når de søker jobber, mens andre helt åpentbart bare tuller, sier FM-sjefen mens han ler.

Han har flere eksempler på historier hvor urealistiske jobbsøknader har havnet i innboksen til en storklubb.

- Jeg ble en gang fortalt av en styreformann i en Championship-klubb i England, at over 50 prosent av søknadene de fikk var fra spillere av Football Manager. Han ville at vi skulle be dem slutte å søke, sier han lattermildt, uten å ville gå ut med navnet på klubben det gjelder.

En klubb som har håndtert en søknad fra en ivrig bruker av spillet på en forbilledlig måte, er Middlesbrough, kan Jacobson fortelle.

- Steve Gibson i Middlesbrough, da han fikk en søknad fra en som hadde vunnet alle de store europeiske turneringene, og som hadde blitt en suksessfull manager internasjonalt på spillet. Når han søkte jobben i Middlesbrough, så fikk han i retur et personlig brev signert fra Gibson hvor han han skrev hvor stolt han var over at Middlesbrough hadde blitt så attraktive at de kunne tiltrekke seg et talent som ham.

Men det var allikevel ikke nok for klubben, som fryktet managertalentet var for stort.

- Han skrev videre at han var bekymret for at en manager av hans kaliber ikke ville bli særlig lenge i klubben, fordi han hadde en såpass bra CV. Noen større klubber kunne komme og hente ham, og de ønsket heller å se på en langsiktig løsning, sier Jacobson lattermildt.

Gikk Vilas-Boas «FM-skolen»?
Jacobson, som er en av skaperne bak det populære spillet, mener imidlertid det kan være lov til å leke med tanken om at en av dagens toppmanagere kan ha kommet dit de er i dag, med inspirasjon og kunnskap hentet ut av Football Manager.

- Det finnes flere tilfeller hvor folk har fått jobb innen fotball, og det virker litt rart fra utsiden. Jose Mourinho var ingen stor fotballspiller, men han har gjort det relativt ålreit som manager. André Vilas-Boas startet som scout (speider) for Mourinho, og han brukte vår database som en del av sitt speidersystem, forteller Jacobson.

Vilas-Boas tok etter hvert også trenerutdannelse, etter å ha vært en bruker av spillet i lang tid. Og de fleste kjenner vel nå til hvordan hans managerkarriere i det virkelige liv har vært.

- Hvis du ser på noen av de mest suksessfulle managerne i verden, så var de ikke nødvendigvis klassespillere. Så jeg tror tidene endrer seg, spesielt på trenersiden, fremfor på managersiden. Mest på grunn av fokuset på analysedelen innen fotball nå. Hvis du ikke har ferdighetene til analyse, så vil du mest sannsynlig ikke nå så langt, og folk som har vokst opp og spilt vårt spill, vil ha en god forståelse av analyser og databaser og hvordan det funker innen fotball. Så det hjelper de som spiller FM på den siden, men det vil ikke skje på trenersiden. Jeg tror spillet forbedrer fotballkunnskapene dine, men det er fremdeles ikke det samme som å få det ut på en ordentlig bane, forklarer Jacobson.

- Har du hørt om noen som har fått en ordentlig jobb innen fotball på bakgrunn av resultater i spillet?

-Det er en i Aserbajdsjan som ble assistentmanager, fremfor en manager. Hans navn klarer jeg ikke å uttale, så ikke spør om det. Han endte opp med å hjelpe styreformannen i klubben med informasjon om spillere som han fikk ut av spillet, og ut fra det ble klubben veldig imponert over hans fotballforståelse. Så han startet å jobbe i klubben der.

Spillet gir gratis utdannelse
Han mener det finnes flere gode argumenter til å kunne si at Vilas-Boas er en av spillerne som kom inn i manageryrket på bakgrunn av Football Manager.

- Men jeg tror ikke han vil gi oss den anerkjennelsen. Den mest kjente er nok en som er helt i ditt land, Ole Gunnar Solskjær. Da han fikk jobben i Molde for første gang, og han ble spurt av TV 2 hvorfor han trodde han skulle bli en god manager, da svarte han at han hadde jobbet under sir Alex Ferguson som hans reservelagsmanager i mange år, og at han var veldig god i Football Manager. Folk lo, men det ga mening. Han har gjort det bra i Molde, men det gikk dessverre ikke så bra for ham i Cardiff.

Han mener spillet i løpet av de senere årene har blitt så realistisk at brukerne får en gratis fotballutdannelse på veien. Det er vanskelig å argumentere imot Jacobson.

- Spillet er jo et stort bibliotek med fotballinformasjon, og det blir brukt i Storbritannia på business-skoler, det blir også brukt av ligaforeningens trenerutdannelse, hvor folk utdanner seg til å bli managere. Der blir de gitt scenarioer som vi har satt sammen for dem. Og de blir bedømt ut fra hvordan de gjør det på disse oppgavene som vi har lagd. Så når det blir brukt som en målestokk innen trenerutdannelsene, så, ja, jeg tror alle som sitter hjemme og spiller spillet, enten de vil eller ikke, lærer å håndtere finanser, fotballtaktikk og de lærer om de indre delene innen fotball.

- De lærer Financial Fair Play-reglene ut fra spillet, noe som er utrolig komplisert regelverk, med mindre du har relevant utdannelse innen det. Vi har forenklet det til et nivå så folk forstår det.

Ødegaard-fan
Helt til slutt har han en oppfordring til det norske folk og deres forventninger til Martin Ødegaard.

- Han er en potensielt fantastisk spiller. Han må beholde bakkekontakten, konsentrere seg om å spille fotball, og det er ingen grunn til at han ikke kan være blant de 20 beste spillerne i verden. Han har helt klart talentet til det, men om han når det potensialet, og kommer på nivået til Cristiano Ronaldo, Lionel Messi eller Eden Hazard, hvem vet? Men han har potensialet til å være helt der oppe som de spillerne. Han er fremdeles utrolig ung, og det er et enormt press på at han skal ha suksess. Jeg vet at folk i Norge er en del mer tilbakelente enn folk i resten av verden, sier han litt lattermildt.

Jacobson og hans team slipper spillet fredag denne uken, og endelig kan han ta seg en pust i bakken og få en normal natt med søvn.

Det unner vi ham, selv om han mest sannsynlig med bakgrunn i det nye spillet, vil gi enorme mengder med spillere vanskeligheter med å få sove om natten på grunn av oppturer og nedturer i det vanvittig gøyale spillet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.