BARCELONA – WOLFSBURG 3-2:

Caroline Graham Hansen (28) og Barcelona stilte med et solid favorittstempel mot tyske Wolfsburg i lørdagens Champions League-finale. Det spanske storlaget gjorde det likevel vanskelig for seg selv med å havne to mål på etterskudd halvveis.

Men en råsterk snuoperasjon i den andre omgangen snudde helt om på stillingen. To tidligere scoringer fra Patri Guijarro (25), på de første fem minuttene av andreomgangen, fikset 2–2. Graham Hansen gjorde et flott forarbeid til den første av dem.

Så førte en bemerkelsesverdig tabbe av Wolfsburgs forsvarsspillere til at Barcelona og svenske Fridolina Rolfö (29) fikk ledermålet servert omtrent på sølvfat etter 70 minutter.

– Se her. Fullstendig kaos i forsvaret til Wolfsburg. Det viser at det trøkket Barcelona skaper fører til problemer for dem, kommenterte TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Barcelonas ledermål kom etter et klareringsforsøk fra Wolfsburg, rett i egen spiller langt inne i feltet, før Barcelona fikk flyttet ballen til Rolfö. Den svenske vingbacken avsluttet sikkert opp i lengste krok.

Graham Hansen ble ofret for et taktiske bytte av trener Jonatan Giráldez med et snaut kvarter igjen av ordinær spilletid. Landslagsvenninnen Ingrid Syrstad Engen (25) fikk spille de sju overtidsminuttene av finalen som innbytter.

Les også: Får så busta fyker etter FA-cupfinalen: – Han er et stort problem

Havnet på sykehus

Den skandinaviske trioen Graham Hansen, Syrstad Engen og Rolfö kom alle til Barcelona fra nettopp Wolfsburg.

Barcelona spilte sin tredje finale på rad i Champions League. I 2021 vant klubben hele 4–0 over Chelsea i finalen, mens det ble 1-3-tap mot Lyon og Ada Hegerberg i fjor.

– Denne kampen hadde alle følelser det er mulig å ha. Jeg er bare så glad. Da vi lå under med 2-0 til pause, fikk jeg et skikkelig «flashback» til den forrige finalen og tenkte «dette skal ikke skje en gang til», sier Graham Hansen til strømmetjenesten DAZN.

Hun mistet Barcelonas siste seriekamp i slutten av mai, for øvrig da laget røk på sitt eneste tap for sesongen i hjemlig liga, borte mot CFF Madrid.

Overfor TV 2 nevner den norske nøkkelspilleren at hun var innlagt på sykehus for bare to uker siden på grunn av en bakterieinfeksjon. Dermed gikk 28-åringen glipp av en uke med viktig trening før årets største kamp.

– Jeg er veldig lettet og veldig glad. For to uker siden lå jeg på sykehuset og var helt ferdig. Det å kunne få lov til å spille finalen og rekke det ...

– Jeg ble veldig syk og var veldig dårlig.. Jeg hadde en uke hvor jeg ikke trente, så har jeg trent denne uken for å komme i gang, sier Graham Hansen til den norske rettighetshaveren.

Les også: Oftedal vurderer å legge opp etter OL

Fullkommen vending

Etter halvspilt kamp lørdag var Barcelona likevel ordentlig på etterskudd mot laget som ble nummer to i Bundesliga denne sesongen.

Etter å ha sendt ut denne sesongens seriemestere fra både Italia og England, Roma og Chelsea i henholdsvis kvart- og semifinalene, skulle Graham Hansen og kompani få en tøff utfordring mot meget effektive Wolfsburg.

Åtte minutter før sidebyttet på finalearenaen, Phillips stadion i Eindhoven, ga Wolfsburg-veteranen Alexandra Popp (32) dem en skikkelig tankevekker da hun nikket sikkert inn 0–2 i garnet.

– Det er Popp, selvfølgelig på hodet. Dette har vi sett før. Alexandra Popp er ustoppelig i luftrommet. Ut av ingenting, og som et lyn fra skyfri himmel, så dobler Wolfsburg ledelsen, TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

0–2 til pause, tross et stort overtak i banespillet, betydde at Barcelona trengte å komme ut igjen på banen med mer besluttsomhet i angrep. Og Graham Hansen gikk foran i krigen, like kjapt som motstanderlaget hadde gjort i første halvdel.

Norges kantstjerne kjørte karusell med flere motspillere til høyre i banen, før hun serverte en perfekt målgivende pasning til midtbanespiller Patri Guijarro.

Og bare knappe halvannet minutt etterpå hadde samme Guijarro utlignet til 2-2, igjen etter innlegg fra høyre, denne gangen fra engelske Lucy Bronze.

– Det er helt annet trøkk på Barcelona nå etter pause. Det går kjappere, og det er en helt annen timing og presisjon i det de gjør, påpekte Solveig Gulbrandsen.

– For et ellevilt dribleshow av Caroline Graham Hansen i forkant, roste Osnes etter det første av Barcelonas to raske mål.

Marerittstart

Litt tidligere på ettermiddagen skulle ikke gå lange tida før storfavoritten fra Catalonia røk på den første kalddusjen i den underholdende finalekampen.

Wolfsburgs stjernespiss og Champions League-toppscorer Ewa Pajor (26) presset den rutinerte høyrebacken Bronze (31) til å miste ballen, bare noen få meter fra egen 16-meter. Deretter hamret polakken til med høyrebeinet.

Det harde skuddet føk inn i nettmaskene via den utstrakte armen til Barcelona-keeper Sandra Paños. Da var det så vidt spilt tre minutter av finalen.

– Det røres til hos Barcelona. Og det er en åpning som Tommy Stroot og spillerne hans bare kunne drømme om, bemerket TV 2-kommentator Osnes.

Etter 13 minutters spill burde absolutt det spanske storlaget ha utlignet da et hjørnespark havnet hos en av lagets beste hodespillere.

– Det er det helt ufattelig at vi ikke er like langt! Irene Parardes, midtstopperen, som er så god på hodet også, kommenterte Osnes.

Da finalen nærmet seg en halvtimes spilletid viste statistikken til Uefa tolv skuddforsøk fra Barcelona, mot bare to fra Wolfsburg. Anført av den offensive venstrebacken Rolfö var det Barcelona som skapte klart mest.

Ikke lenge etterpå kom Graham Hansen til en farlig avslutning etter et av mange innlegg fra motsatt side. Ballen sneiet tærne til Norge-profilen, men fortsatte ikke mot Wolfsburgs mål. Til forskjell fra flere anledninger tidligere i den første omgangen, kom Graham Hansen først på det sisnevnte innlegget fra en storspillende Rolfö.

Historien fra andreomgangen ble en helt annen enn en den første. Da de fikk orden på avslutningene kunne Barcelona kunne til slutt juble for sin andre triumf i Europas gjeveste klubbturnering.