Gå til sidens hovedinnhold

- Føler at jeg stjeler dette her

Petter Northug vant verdenscupen sammenlagt.

Petter Northug la grunnlaget for å vinne verdenscupen totalt med sin fjerdeplass på 10 kilometer klassisk under minitouren i Falun lørdag.

Dermed måtte svært mye gå galt for at nordmannen ikke skulle avgjøre kampen om det gjeve trofeet under jaktstarten lørdag.

De argeste konkurrentene i sammendraget, Alexander Legkov fra Russland og Dario Cologna fra Sveits, var så å si hektet av før søndagens løp.

Cologna lå som nummer åtte og Legkov som nummer 16 før start på jaktstarten i Falun. Northug gikk ut først, men 30 sekunders forsprang på Maxim Vylegzjanin.

- Stjeler det
Og Northug fikset den biffen.

- Det har vært en fantastisk sesong. Jeg vant en 15 kilometer i VM som ingen trodde jeg skulle klare og vinner verdenscupen nå. Jeg er kjempefornøyd, sier Northug til NRK.

- Jeg føler at jeg stjeler det her litt. Dario hadde nok kontroll da han ledet med 220 poeng, men jeg var skjerpet i Lahti og Drammen, og hadde et mentalt overtak på slutten.

Northug mener det er spesielt artig å vinne verdenscupen, siden han har hatt VM som hovedprioritet denne sesongen.

- Folk som Dario, de prioriterer litt annerledes enn oss nordmenn. Vi satser hardt på mesterskap. Så det er artig for meg å klare dette her, sier nordmannen.

- Det er artig å ta han igjen på målstreken, legger han til.

Nå skal skikongen feire en svært god sesong.

- Ja, det blir vel til at jeg skeier ut med noe i kveld, men hva det blir, vet jeg ikke ennå. Dette er i hvert fall stort, og noe man ikke får oppleve så mange ganger, sier han.

Trippel norsk
I tillegg til Northug hang også Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Finn Hågen Krogh bra med oppe i teten før sesongens siste verdenscuprenn.

Og det skulle bli en god norsk dag i Sverige.

I tillegg til Northug, Sundby, Rønning og Krogh, var også Pål Golberg og Petter Eliassen oppe å snuste i feltet som hadde samlet seg bak teten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Northug holdt ledelsen inn til mål, men bare så vidt. På andreplass endte til slutt Finn Hågen Krogh, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer tre i minitouren.

Petter Eliassen ble nummer åtte, og Pål Golberg nummer ni til slutt. Eldar Rønning, som vant rennet lørdag, ble til slutt nummer 16, mens Sjur Røthe ble nummer 17.

På Dæhlie-nivå
Alexander Legkov ble til slutt nummer fire - ett minutt og 13 sekunder bak Northug, mens Dario Cologna ble nummer fem.

Northug har dermed levert en av sine beste sesonger. I tillegg til å vinne verdenscupen, ble det også to gull og et sølv under VM i Val di Fiemme tidligere i vinter.

Det eneste den norske skikongen nå ikke har vunnet, er etapperennet Tour de Ski. Dette er andre gang Northug vinner verdenscupen. Han vant den også i 2009/10.

Bjørn Dæhlie er den eneste andre nordmannen som har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Han vant verdenscupen totalt seks ganger mellom 1992 og 1999.

Også Odvar Brå vant en variant av verdenscupen to ganger på 1970-tallet, men dette var før den offisielle verdenscupen startet opp i 1982.

Kommentarer til denne saken