*Nettavisen* Sport.

Føler seg lurt av Tromsø

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/SCANPIX

Først fikk Kevin Larsen juling på banen, nå får han juling i lommeboka. Av sin egen klubb.

28.10.09 19:29

- Hvis dette tar mange måneder, må jeg vurdere om jeg har råd til den leiligheten jeg har kjøpt. Spesielt nå som vi har fått en liten baby, sier Kevin Larsen (23) til Nettavisen.

Det har i årevis vært utbredt praksis blant norske klubber at spillere som pådrar seg skader får beholde hele lønna under skadeperioden, ikke bare den sykelønnen som NAV utbetaler. Årsaken til dette er at fotballspillere bærer større risiko for skader enn andre arbeidstakere.

- Det har vært vanlig praksis å betale full lønn, bekrefter konstituert leder i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, overfor Nettavisen.

Les også:- Slår tilbake på Tromsø

Budsjettet sprekker
Det gjelder åpenbart ikke Kevin Larsen. Nå som Tromsø sliter tungt økonomisk, har klubben plutselig endret sin praksis på dette området. Det skjedde uten at Larsen ble informert formelt.

- Jeg fikk ingen konkret beskjed om dette. Vi spillerne hadde hørt noe og snakket litt sammen, så var det én som ropte på Morten Kræmer (sportssjef, red. anm.) i garderoben og han fortalte at det stemte, forteller en fortvilet Larsen.

Han opplever situasjonen som urettferdig.

- Jeg føler at jeg har gjort mye for klubben og ofret mye for klubben. Jeg går jo inn i alle taklingene med helsa som innsats. Jeg har jo budsjettert med denne inntekten, og trenger den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Reidar teigen/Scanpix

Stolthet, lagånd og redelighet
Tromsø er opptatt av å implementere verdiene stolthet, lagånd og redelighet i spillergruppen. Det reagerer Kevin Larsen på etter den behandlingen han har fått etter at han pådro seg kneskaden i møtet med Sandefjord i midten av september.

- Det er rart at man har slike verdier og så gjør dette. Jeg er spent på om redelig spill bare gjelder for noen og ikke alle, sier Larsen.

- Føler du deg lurt?

- Ja.

Sparer allerede mye
Tromsø forsøkte tidligere i år å få spillerne og andre ansatte med på et lønnskutt, på grunn av svak økonomi. Klubbledelsen budsjetterte med 15 millioner kroner i spillersalg denne sesongen, men takket nei til bud som tikket inn på faksen i forrige overgangsvindu.

Morten Moldskred var blant annet ønsket av Rosenborg, som bød 4,5 millioner kroner for spissen. Spillerne valgte å avslå klubbens forespørsel om frivillig lønnskutt.

Skaden til Larsen sparer allerede Alfheim-klubben for store deler av lønna hans, ettersom NAV betaler inntil 6G i sykepenger. Det tilsvarer en årslønn på rundt 430.000. Dette er ikke nok for Tromsø, som altså ikke vil utbetale en eneste krone til Kevin Larsen så lenge han er skadet.

Samtidig jobber klubben etter det Nettavisen erfarer med nye og forbedrede kontrakter for andre spillere i klubben.

- Jeg tror ikke det er så mange som vil komme til Tromsø når de ser hvordan de håndterer dette, sier Kevin Larsen.

Han får nå hjelp av NISO i denne saken.

- Dette har ikke vært noe problem tidligere. Nå som en klubb nå tar det opp, blir det et problem. Da blir dette noe vi må konkretisere i kontraktene, sier Walltin til Nettavisen.

- Har ikke råd
Tromsøs administrerende direktør Tom Bendiksen forklarer den nye praksisen med at klubben ikke lenger har råd til å lønne syke spillere.

- Dette er et økonomisk gode som vi ikke lenger har råd til å opprettholde. Det betyr at vi forholder oss til kontraktens ordlyd og til arbeidsmiljøloven når det gjelder denne type ting, sier Bendiksen til Nettavisen.

- Forstår dere at Kevin reagerer?

- Generelt forstår vi at de som rammes ikke finner dette positivt. Dette gjelder ikke bare spillere, men alle ansatte i klubben. Kevin Larsen ble skadet i god tid etter at praksisen ble innført. Den ble innført 1. august. Men dette har vært en form for frynsegode som våre ansatte har hatt i tider hvor vi mente at vi hadde råd til slike goder. Om det blir sånn til evig tid, vil økonomien framover vise. Nå for tiden får mange klubber kritikk for pengebruk og vi synes at det er merkelig at en klubb som forsøker å drive økonomisk fornuftig skal kritiseres for det.

- Har dere vært flinke til å formidle denne endringen?

- Jada, vi har gått korrekt fram. Kevin er nok farget av den skuffelsen som han føler. Spillerutvalget skal ha informert spillerne og jeg har personlig hatt møter med NISO. Saken har vært styrebehandlet. Og det har vært mye snakk om dette under prosessen, sier Bendiksen.

Det blir nok enda mer snakk framover.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.