- Han forlater ikke Ajax bare for å gjøre noe nytt. Slik sett blir han trolig værende eller venter på et prosjekt der han ser mer potensial, sier Johan Inan til Nettavisen.

Han er sportsjournalist for den nederlandske avisen AD Sportwereld og følger storklubben Ajax tett. Han er inngående kjennskap til trener Erik ten Hag.

Selv om ten Hag nå, ifølge flere velinformerte kilder, seiler opp som en av de heteste kandidatene til å bli ny manager i Manchester United, er journalisten altså skeptisk.

Ikke til at 52-åringen er god nok for jobben, men heller til om ten Hag ser nok potensial i Premier League-klubben, til å gyve løs på et slikt prosjekt.

Ajax-sjefen har ifølge Sky Sports allerede blitt intervjuet til jobben og der skal han visstnok ha imponert med sine engelskkunnskaper. Det er ventet at flere kandidater skal intervjues, men ten Hag nevnes altså som en liten favoritt til å bli valgt.

Skulle United til slutt lande på at ten Hag er den beste mannen for jobben, tror Inan likevel at nederlenderen da kan sjokkere gigantklubben med å takke nei til tilbudet.

- Ten Hag bygger opp karrieren sin svært varsomt og selv om han skulle få sjansen til å trene en gigantklubb, så vil han ikke trygle om det eller ta jobben umiddelbart. Han er typen som vil forsikre seg om at han kommer inn i et miljø der ting ligger til rette for at han kan lykkes, eller at han blir gitt muligheten til å skape et slikt miljø selv.

LES OGSÅ: Van Gaals advarsel til ten Hag: – Manchester United er en kommersiell klubb

- Jeg tror United har en veldig komplisert struktur i styret og troppen virker litt ute av balanse. Så om Manchester United ønsker at ten Hag skal lykkes, må de skape en struktur som gir ham makten til å hente de spillerne han trenger. Det gjelder både kjøp og salg, og det må skje raskt for at de skal komme tilbake på rett spor. Jo mindre de involverer treneren, jo lengre tid vil det ta, antar jeg, sier journalisten.

Sår tvil om kvaliteter

Debatten om hvem som bør overta som ny manager i United, når tyske Ralf Rangnick mest sannsynlig går over i en rådgiverrolle etter sesongen, har pågått helt siden Ole Gunnar Solskjær fikk sparken i klubben i fjor høst. Ten Hag ble tidlig lansert som en en aktuell kandidat til jobben, sammen med PSG-trener Mauricio Pochettino.

Den spanske duoen Luis Enrique og Julen Lopetegui er to andre navn som skal være under vurdering på Old Trafford og det er ventet at Premier League-klubben skal treffe en beslutning om hvem som skal lede laget videre innen kort tid.

Når det gjelder Ajax-treneren så har han hatt stor suksess med den nederlandske klubben siden han kom inn der i 2018. Han ledet blant annet laget til semifinale i Champions League i 2019 og har vunnet tittelen i Eresdivisie ved to anledninger.

Noen av ankepunktene mot ten Hag, spesielt fra engelsk presse, har vært at han har lyktes i en klubb som på mange måter er prototypen på solid klubbdrift. I motsetning til Manchester United, har mange inntrykk av at Ajax har det meste på stell når det kommer til sportslig struktur, spillerlogistikk og utvikling av egne talenter.

LES OGSÅ: Knutsen optimistisk om Botheim-overgang: - Håper for hans del at han blir Glimt-spiller

Med bakgrunn i dette har storavisen The Independent skrevet flere artikler der de sår tvil om at ten Hag har det som skal til for å ta kaotiske United i en helt ny retning og hevder han er mest egnet som ren hovedtrener i en allerede veletablert struktur.

- Erik ten Hag kan godt være den beste treneren der ute, men omtrent alle som kjenner ham advarer mot at han trenger en fotballstruktur av høyeste klasse rundt seg, slik at han kun kan fokusere på å trene laget, skrev avisen i februar.

Sky Sports-reporter Melissa Reddy kunne bekrefte det samme og skrev følgende på Twitter: «Han er en veldig god trener som blomstrer under en solid struktur, men han er ikke en som kan gå inn å forvandle og skape noe nytt i en klubb».

- Det var avgjørende

Inan i AD Sportwereld er imidlertid raskt ute med å avkrefte myten om at Ajax de siste årene har vært så veldrevet som det mange liker å tro. Han forteller at den tradisjonsrike klubben hadde store problemer på dette området en periode, men at nettopp ten Hag kom inn og fikk implementert nye tanker og filosofier.

Slik sett tror han 52-åringen kunne vært en god match med United.

- Jeg er ikke overrasket over at han kobles med jobben sånn totalt sett. Ajax har hatt mange problemer over de siste årene, før han ble involvert. Han har vist seg som en problemløser med å få laget tilbake på rett spor, forklarer journalisten.

- Både taktisk og mentalt er han veldig sterk. Han behandler Ajax som en virkelig storklubb ved at han ikke overlater noe til tilfeldighetene. Han har skapt en ypperlig sportslig mentalitet og utviklet en rekke vellykkede taktiker og kombinasjoner.

LES OGSÅ: VIF-profilen ble satt ut av stjernespilleren: - Jeg har aldri sett det før

I United har fraværet av en solid sportslig plan, og et sportslig apparat til å utføre den, vært et gjennomgående tema de siste årene. AD Sportwereld-journalisten forteller hvordan ten Hag ganske raskt tok grep om det sportslige da han kom til Ajax.

Han kan avsløre at ten Hag i stor grad, sammen med tidligere sportsdirektør Marc Overmars, har gjort den nederlandske klubben i stand til å konkurrere mot de beste i Europa og ikke bare være tilfreds med å sanke ligatitler og cuptitler i hjemlandet.

- Ja, Ajax har en fantastisk struktur nå, men det har vært komplisert der også tidligere. For å være i stand til å konkurrere med de beste klubbene i verden, måtte Marc Overmars og ten Hag overbevise styret om å kvitte seg med lønnstaket i klubben. Det var avgjørende for å bygge nye suksesslag, forteller han til Nettavisen.

- De hentet inn enda bedre spillere, som de da kunne tilby mer lønn. Ten Hags første seks måneder i Ajax var ingen suksess. PSV ble mestere og det var slik treneren fant ut at Ajax manglet erfaring i laget. Derfor hentet de Daley Blind og Dusan Tadic for 15-20 millioner euro. Ten Hag kalte dem ankere i laget sist sesong, siden de unge spillerne ser opp til dem og ser på dem når det gjelder å bli bedre «i det daglige».

- En kontrollfreak

Den nederlandske storklubben, som i stor grad er kjent for å utvikle spillere selv, mistet som nevnt en rekke profiler etter bragdene i 2019. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Kasper Dolberg og Donny van de Beek er alle solgt nå.

LES OGSÅ: RBK-treneren om svigersønnen i Molde: - Jeg kan ikke sette mitt rykte på spill

Da laget nærmest ble plukket fra hverandre, hentet klubben inn folk som Antony, Davy Klaassen, Mohammed Kudus og Edson Alvarez for å fylle hullene.

- De har hentet spillere for summer de knapt har brukt tidligere, sier Inan.

- Det som er viktig å vite, er at ten Hag og Overmars jobbet på femti-femti prosent basis. Det betyr at de kun kjøpte spillere de var enig om at ville passe inn og lykkes i Ajax. Ten Hag er en kontrollfreak. Han vet alt som blir skrevet i media, hvilke nye fasiliteter som trengs, når i sesongen laget hans bør være best, alt om motstandernes taktikk og alt om hvilke type spillere laget trenger for at hele troppen skal bli bedre.

AD Sportwereld-journalisten mener derfor at argumentet om at ten Hag kun fungerer under en veletablert fotballstruktur, faller litt på sin egen urimelighet, siden 52-åringen i stor grad har vært med å bygge opp deler av dagens struktur i Ajax.

I tillegg til gode signeringer, peker han også på resultatene ten Hag har oppnådd med sitt Ajax. Han mener treneren skal ha mye av æren for det som skjer på banen.

LES OGSÅ: Urovekkende situasjon for spillere i Manchester: Innbrudd nummer fem siden jul

- Det er slik Ajax, til tross for at de har solgt en del spillere, klarte å bli en regelmessig utfordrer i Champions League igjen, spille på Ajax-måten og overraske noen av de største lagene. Bare se på hva de har prestert på bortebane, så ser du at det er vanskelig, selv med verdensklassespillere, å ta denne treneren på senga, sier han.

Kaosklubben United

Situasjonen i Manchester United har de siste årene vært mildt sagt kaotisk. Etter at sir Alex Ferguson takket for seg har klubben gått fra å være en absolutt stormakt i europeisk toppfotball, til å kjempe om andreplasser og cuptitler.

United har forsøkt seg med profilerte managere som David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho, uten nevneverdig suksess. Heller ikke klubbhelten Ole Gunnar Solskjær fikk dreis på sakene, selv om nordmannen hadde noen gode perioder.

Samtidig har det vært mangel på sportslig ledelse rundt manageren. Først i 2021 fikk United sin første sportsdirektør, i John Murtough. Samtidig ble tidligere midtbanespiller Darren Fletcher ansatt i rollen som teknisk direktør.

Fram til denne ansettelsen ble bekreftet, fikk man i stor grad inntrykk av at det var tidligere administrerende direktør Ed Woodward som styrte «sjappa» på Old Trafford. Woodward er utdannet regnskapsfører og har ingen bakgrunn fra fotballen.

LES OGSÅ: Ligue 1-profil lanseres som Liverpools neste genistrek på overgangsmarkedet

Under Woodwards regime har United ved en rekke anledninger kommet under kritikk for at de har forsøkt å bygge laget uten noen klar langsiktig strategi. Dette har blitt trukket fram i forbindelse med signeringer som har vært feilslått og mangelen på trofeer etter at Ferguson ga seg i 2013.

Nå er håpet at klubben skal tas i en helt ny retning under en ny manager, det nye sportsteamet og en ny administrerende direktør, Richard Arnold. Mange mener at klubben må bygges opp etter samme modell som Liverpool og Manchester City.

Ansettelsen av en ny manager nå, blir dermed utrolig viktig og velger klubben feil mann, kan ta det ta mange år før den igjen kan snuse på gammel storhet.

Lærte av Pep Guardiola

Men er en mann som kun har trent Go Ahead Eagles, Utrecht, Bayern Münchens andrelag og Ajax, virkelig erfaren nok til å ta på seg et slikt ansvar?

Inan forklarer at ten Hag har bygd karrieren sin med omhu og at han på hvert steg av trenerreisen sin har tilegnet seg en ny dose kompetanse og kunnskap.

- Hvis vi ser på hans tidligere klubber, så hadde han stor makt når det kom til det å kjøpe spillere under tiden i Utrecht. Han hentet blant annet inn et par mann fra Bayern München, som han hadde jobbet med før. På et par år tok ten Hag Utrecht tilbake blant de fem-seks beste i Nederland. De kom til cupfinalen og spilte i europacupen igjen, forteller journalisten om klubben ten Hag ledet 2015 til 2017.

LES OGSÅ: Sarpsborg-profilen ble kalt «Norges mest undervurderte», men nå har noe skjedd: - Det snakkes om meg

- I løpet av ett år i Go Ahead Eagles, hans første klubb, tok han dem tilbake til toppserien igjen. Det hadde de ikke klart på 17 år. Han dro deretter til Bayern, for å lære hvordan en europeisk storklubb fungerer og studere under og lære av det som sannsynligvis er den beste treneren i Europa, Josep Guardiola, sier han videre.

Med bakgrunn i dette tror Inan at 52-åringen vet hva som skal til i United-jobben.

- Jeg tror de årene i Bayern ga ham en enda bedre forståelse for hva som skal til for at et topplag skal ha suksess, når det kommer til taktikk, struktur, kommunikasjon, fasiliteter, spillerkjøp og spesielt en sunn konkurranse innad i laget.

- Som et virus

AD Sportwereld-journalisten har en liten historie på lur, som han mener er godt beskrivende for den dedikasjonen ten Hag legger ned i arbeidet sitt.

- Ønsket om utvikling er mottoet hans og så fort han har smittet spillerne og staben med det, er det som et virus. Lagene hans blir stadig bare bedre.

- Det beste eksemplet på det er nok da han startet i Go Ahead Eagles. Døren til kontoret hans hadde ikke vindu, så han ba styret om å sette inn et, slik at alle kollegaer kunne se at han var den første på jobb hver morgen og den siste som gikk fra stadion hver kveld. Slik skulle de forstå at det er dette som kreves for suksess.

Samtidig tror Inan at Ajax-sjefen går til en eventuell ny jobb med en sunn ydmykhet. Han er åpen for å lære og tilpasse seg, og ikke bare tvinge gjennom sitt regime.

LES OGSÅ: Bildene fra Ullevaal skapte reaksjoner - derfor slipper Norge med skrekken

- Da han ble spurt i desember, om han er klar for å ta over et topplag i Europa, så avslørte han, etter å ha lest en del overskrifter om dette allerede, at han var det.

- Han sa: «Mest av alt må du være tilpasningsdyktig. Du må ha forståelse for fotballkulturen og den sosiale kulturen i landet for at du skal være i stand til å lede en organisasjon uten å miste deg selv. Jeg liker utfordringen, men jeg jager den ikke».

- Det kan skape tvil

Til tross for at Inan har mye bra å si om den mulige Manchester United-manageren, er det likevel én kvalitet som har blitt mye diskutert hjemme i Nederland.

Ten Hag hevdes nemlig å mangle karismaen og personligheten mange mener en manager i en superklubb bør ha. Ifølge Daily Mail var det dette som fikk Tottenham til å droppe tanken om å hente treneren til London i fjor sommer.

Der Liverpool har sin Jürgen Klopp og Manchester City har Pep Guardiola, kan det kanskje bli litt grått og kjedelig med den nederlandske 52-åringen, men Inan bedyrer at det ten Hag mangler på utstråling, tar han igjen på kunnskap og dedikasjon.

LES OGSÅ: Haugesund-profil Søderlund om det som skjedde etter Brann-overgangen gikk i vasken: - Forferdelig situasjon

- Det som er mye diskutert i Nederland, er karismaen hans. Er det noe som kan skape tvil om ham, så er det dette. Artikler om hvor god han er i engelsk er overdrevet. På pressekonferanser før og etter kamper i Europa har han klart seg greit og noen ganger har han overrasket meg. Han er for eksempel bedre enn van Gaal. På den andre siden er han den typen som allerede går på kurs for å bli bedre, forteller Inan.

- Man tenker jo på hvordan spillere som Ronaldo og Bruno Fernandes vil se på ham. Han har kanskje ikke den samme utstrålingen som en tidligere toppspiller, men han har kunnskap nok til å imponere og overbevise spillerne om veien til suksess.

- Den første på et tiår

Skulle ten Hag lande United-jobben, vil han bli den første Ajax-treneren på mange år til å overta en virkelig gigantklubb og ha grunnlaget for å lykkes, tror Inan.

De siste årene har som nevnt van Gaal forsøkt seg i United, uten den helt store suksessen, mens Ronald Koeman og Peter Bosz har hatt varierende karrierer.

Frank De Boer ble lenge sett på som det store nederlandske trenerhåpet, og han vant fire ligatitler med den nederlandske toppklubben, men etter mislykkede opphold i både Inter og Crystal Palace, har de Boer vært en fallende stjerne på trenerhimmelen.

LES OGSÅ: Stjerneparet opplevde Trondheim-marerittet sammen: - Det var et sjokk

Heller ikke jobben som landslagssjef for Nederland, håndterte han spesielt bra.

Inan mener det ikke er noe vits å sammenligne de Boer og ten Hag, siden sistnevnte er en trener av et helt annet kaliber enn den tidligere stjernespilleren.

- Det blir umulig å sammenligne ten Hag med Frank de Boer, fordi Ajax spiller mye bedre og offensiv fotball under førstnevnte. Prestasjonene i Europa kan heller ikke sammenlignes. Ajax slet med å kvalifisere seg til Champions League under de Boer. Han lyktes ikke i Inter, før han dro til Crystal Palace. Ten Hag kan fort bli den første nederlandske treneren på et tiår som har forutsetningene til å overta et gigantlag.

P.S. Ifølge den velinformerte journalisten Fabrizio Romano er ikke Manchester United den eneste klubben som har Erik ten Hag på radaren. Romano meldte nylig at to andre europeiske toppklubber vurderer ham foran neste sesong, uten å nevne hvilke to klubber det skal være snakk om.