RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Folk er ignorante»

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Mark Cavendish tror ikke på nytt ras av etappeseirer.

LES HERBIERS (procycling.no): Fokusert, alvorlig og avvæpnende.

Slik framsto Mark Cavendish i sitt pressemøte før Tour de France-starten nedover den tidevannsutsatte strekningen Passage du Gois, lørdag formiddag. Pressesenteret var fylt til randen da HTC-mannskapet inntok podiet med sine nye sykler fra Specialized.

Det mange ville vite var selvsagt hvor mange etapper Isle of Man-ekspressen sikter seg inn mot denne gangen. I løpet av de siste tre sesongene har 26-åringen skaffet laget 15 av totalt 16 etappeseirer.

Spurtopptrekker Mark Renshaw var rytteren som fikk sjansen til å spå totalfangsten først.

- Dersom Cavendish vinner fire etapper i årets tour, har han rimelig god uttelling, resonnerte Renshaw seg fram til.

Vil du vinne en racersykkel? Eller mobil? Sjekk vår Tour de France-konkurranse!

Fjerde forsøk på grønn trøye
Hovedpersonen selv var ikke like interessert i å snakke om seg selv og sine egne målsettinger dagen før det hele starter.

Til det kjedsommelige uttalte briten at ”laget hadde satt opp noen mål” og at ”målet er å komme først over streken.

procycling.no forsøkte å spørre superstjernen om hvem han tror vil utfordre ham i kampen om den grønne poengtrøyen.

- Jeg kommer til å fokusere på å krysse målstreken først, slik laget mitt og jeg alltid gjør. Vi forsøker å vinne og bryr oss ikke om hvem som kommer på andre-, tredje- eller fjerdeplass. Ved å vinne etappeseirer er det også åpenbart at jeg satser på den grønne trøyen, forteller Cavendish til procycling.no.

«Kan du si noe om Greipel?»
Det var et halvgodt svar og en klar beskjed til konkurrentene om at HTC-maskineriet igjen er klare til å male på for å sikre leppeslengeren sin aller første poengtrøye i karrieren.

Cavendish likte ikke alle spørsmålene han fikk like godt:

- Kan du si noe om André Greipel, lagkameraten din fra fjorårssesongen? ville en kvinnelig, tysk reporter vite.

- Han er tysk, han sykler for Lotto og han var på laget mitt i fjor, kvitterte Cavendish.

- Hva forventer du deg av ham denne gangen? fulgte reporteren opp.

- Som jeg svarte på det foregående spørsmålet - og de fem før det - konsentrerer jeg meg om å vinne etappene, så får heller det som skjer bak oss, skje bak oss.

Nevnte ikke konkurrentene
Gjennom den 15 minutter lange sekvensen med den skrivende pressen, nevnte han ingen konkurrenter ved navn en eneste gang.

Cavendish gjorde det også klart at ingen utenforstående klarer å påvirke hvordan HTC-laget best angriper årets Tour de France.

- Jeg setter alltid mine egen målsettinger. Jeg lar ingen andre diktere hva jeg bør gjøre. Vi har satt opp noen mål for Tour de France, og de går vi etter uansett hva andre folk mener at vi burde gjøre.

- Blir du brydd av at omgivelsene, med tanke på dine gode resultater tidligere, forventer fire-fem etappeseirer av deg denne gangen også? spurte en journalist fra fransk radio.

- Jeg kan allerede nå slå fast at folks ignoranse vil gjøre at de stempler det som en fiasko om ikke jeg vinner 4-5 etapper. Det er ignorant i forhold til jobben laget har lagt ned de foregående årene. Det er ikke normalt å vinne 4-5 etapper, det er utrolig å få til noe slikt. Å forvente at vi skal gjøre det og kalle det for en fiasko om vi ikke gjør det, det er en ignorant måte å se ting på.

- Man må alltid være fornøyd om man drar hjem herfra med en seier. Én etappeseier i Tour de France kan forandre en rytters karriere. Å komme hit hvert år og sikte seg inn mot en etappeseier, er den mest realistiske tingen man kan gjøre, lød svaret.

- Det kan jeg ikke svare på
Den Sky-aktuelle briten nektet å svare på alt som kunne kobles opp mot kontraktsituasjonen hans i laget. Det er på det rene at den lynhurtige sprinteren kan offentliggjøre en ny arbeidsgiver etter 1. august.

- Beklager, det spørsmålet kan jeg ikke svare på, forsvarte Cavendish etter at pressesjef Kristy Scrymgeour først avbrøt journalisten som ville vite om lagets finansielle situasjon ville påvirke dem i løpet av de neste tre ukene.

Lageier Bob Stapleton har nemlig fremdeles ikke klart å skaffe en ny sponsor til laget som står med 46 etappeseirer i ”de tre store” på de siste tre årene.

Dobler med Goss på harde etapper
På utsiden er Cavendish tilsynelatende upåvirket av det hele. Inntil videre vil han fortsette med å gjøre det han gjør best: Nemlig vinne sykkelritt.

Til årets Tour de France har amerikanerne også funnet plass til en annen sprinter. Det gjør at HTC-leiren stiller enda sterkere i spurten under den uvanlig kuperte åpningen av rittet.

- Han er en annen type sprinter enn meg. Det gjør bare laget sterkere. På etapper der jeg ikke sitter med i finalen, kommer Matt Goss til å sitte der.

- Hvordan ser du på utfordringene du kommer til å møte den første uka?

- Den er ikke så ulik det vi møtte i 2008 for å være ærlig. Jeg vant et par etapper den første uka der. Vi får se hvordan det går etappe for etappe. Jeg kan ikke forvente at Tour de France er designet slik at jeg skal vinne spurten. Vi er nødt til å tilpasse oss til løypa arrangøren legger opp til.

PS! I løpet av uka skal rytterne også spurte i Châteauroux. Det samme stedet Cavendish vant sin aller første etappeseier i Tour de France på den 5. etappen i 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere