RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkefest i Riperbakken

Foto: Erlend Standish (procycling.no)
Sist oppdatert:
Vi har bildene og historiene fra blodslitet opp den fryktede Riperbakken.

Hønefoss (procycling.no): - For en bakke!

Det var alt procyclings utsendte klarte å si på veien opp Riperbakken en halv time før rytterne skulle ut på første lokale runde.

Pulsen var høy da kamerautstyr og notatblokker skulle opp de bratteste partiene av Riperbakken.

Nei, vi var ikke særlig taktiske. Vi burde selvfølgelig varmet opp med den litt slakere bakken som også gikk til toppen.

Det hadde arrangøren forstått lenge før oss. Følg med:

* Rytterne startet i Hønefoss og syklet en relativt flat runde på 99,4 kilometer før de var tilbake i Hønefoss.
* Deretter ventet fem runder på 6,8 kilometer. Der ble den litt slakere varianten av Riperbakken benyttet, gatenavn: Vinterroveien. Vinterroveien er ikke like bratt, men den lengre.
* Den siste etappen av Ringerike Grand Prix ble avsluttet med fem runder på 6 kilometer. De som fullførte etappen/rittet syklet hele fem ganger opp Riperbakken.

For ordens skyld: Fra og med 1,5 kilometer på de fem første rundene og 700 meter på de fem siste rundene var det samme trasé på de ti siste lokale rundene.

Les også: I Edvalds fotspor

Vi plasserte oss i Vinterroveien da rytterne viste seg fram for første gang på de lokale rundene. Ingen tvil om at dette var en god plassering. Fin stemning i tillegg til at vi fikk med oss speakerlyden fra torget.

Tidlig kunne man se at dette ble tungt for mange av rytterne. Etter få runder var det kun 20 ryttere som kunne ha forhåpninger om etappeseier. Flere ryttere brøt, og satt seg rett ned i solskinnet.

- Takk for turen, fikk vi plutselig høre fra Plussbank Cervelo-rytter Niklas Åkvik i det han klappet en rytter på ryggen opp Vinterroveien for tredje gang. Vel vitende om at han hadde gjort sitt for dagen.

Joker Bianchi styrte hovedfeltet de første rundene, men hadde ikke fullstendig kontroll på hovedfeltet. Christer Rake måtte gjøre mye av jobben selv hver runde, men lagkameratene hans kom tilbake i utforkjøringene hver runde.

- Vi ble angrepet, men jeg synes vi kontrollerte det bra, forklarte sportsdirektør Gino van Oudenhove i Joker Bianchi etter etappen.

Tilskuerne kunne også legge merke til Joker-bilens lange vei opp til sammenlagtleder Christer Rake ved en eventuell punktering. Bilen til van Oudenhove var i en periode langt bak hovedfeltet selv om Rabobank og Sparebanken Vest-bilene var godt plassert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- De tok en snarvei før de lokale rundene. Vi ble stående litt i kø etter at feltet delte seg i den første stigningen. De var ingen krise da rittet har nøytral service uansett, forklarte belgieren.

Etter de fem rundene var det rene Flandern rundt-tilstander på Hønefoss. Tilskuerne stormet fra Vinterroveien til Riperbakken etter at hovedfeltet anført av Sparebank Vest-rytter Michael Stevenson passerte før siste gang.

Vi ble stående i kø ved en trang gjerdepassering, men beholdt roen (utrolig nok). Vi orienterte oss, og bestemte oss til slutt for å ta turen via to hageselskap, men vi fant fram i tide.

Riperbakken er kort og bratt. En meget publikumsvennlig bakke med andre ord. Langsmed kanten var det fullt med tilskuere og stemningen var upåklagelig da rytterne passert for første gang.

Se også: Riperbakken i stooore bilder

Etter flere turer til sykkelritt i utlandet var dette minst like bra. "Heia, heia" samtidig som man klappet alt man kunne var alt som skulle til!

Vi fulgte nøye med, men vi kunne ikke se at en eneste rytter ble dyttet opp Riperbakken. Det var litt overraskende og meget positivt.

Følgebilene var naturligvis hissige opp Riperbakken, og det førte til flere farlige forbikjøring. Flere tilskuere fikk merke hvor brutal sykkelsporten kan være hvis man ikke gir plass.

Stigningen kunne minne mer om gangvei enn en bilvei, men følgebilene kom seg opp runde etter runde.

- Heeeeeey!, kom det fra en tilskuer som var kun millimetere fra å bli truffet av en av følgebilene som passerte Joker-rytter Sondre Gjerdevik Sørveit i det bratteste partiet.

Rytterne leverte varene og sørget for et høyt tempo opp bakken hver eneste runde. Taktikken var enkel: Førstegir, hendene på girskifteren og lav rygg. Bakken skapte spredning i feltet, men publikum fikk se at rytterne som falt av runden før kom opp igjen i ni av ti tilfeller etter den lange utforkjøringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det var høyt tempo opp bakken, men det roet seg alltid på toppen fordi ingen ville kjøre. Det gjorde at fikk opp hjelperytterne våre, fortalte van Oudenhove.

Mannen i gule ledertrøyen, Christer Rake, ble bare mer og mer populær blant tilskuerne i Riperbakken. Joker-rytteren kjempet seg heroisk opp runde etter runde og fikk god støtte fra Hønefoss-publikumet.

Jubelen var stor blant de fleste da speaker Ole Kristian Stoltenberg antydet at Rake ville forsvare ledertrøyen rett etter at han hadde forsert Riperbakken for siste gang.

Publikum stormet ned til torget med procycling.nos utsendte "på hjul".

Christer Rake ble hyllet som sammenlagtvinner i etapperittet Ringerike Grand Prix, men det var tyskeren Christoph Pfingsten som var best i Riperbakken og vant etappen.

Hvem som vant spiller trolig ingen rolle for 90 prosent av de fremmøtte. Det er stemningen i Riperbakken som vil bli husket best.

Hva med neste år?
Rittleder Birger Hungerholdt kan ikke love noen gjenskapning av Riperbakken neste år da procycling.no møtte han på antidopingrommet (!) etter etappen.

- Det er ingenting som er sikkert, men vi skal ikke legge skjul på at dagens siste runder har noen utfordringer med infrastrukturen, fortalte Hungerholdt.

Vi har tidligere skrevet om planene rundt den nye storsatsningen Tour of Norway, men Riperbakken blir trolig ikke en del av dette.

- Det er ikke bare rytterne som trenger plassen. Vi trenger plass til biler, lastebiler og så videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Riperbakken er smal, spesielt ved jernbaneundergangen. De siste 200 meterne søndag skaper også problemer for arrangøren

- Kommunen har endret litt på veien ved 200-metersskiltet. Vi fikk asfaltert over like i forkant av rittet, men det er få som vet hvordan det ser ut her til neste år.

Publikumsoppmøte var stort den siste dagen av Ringerike Grand Prix, men det kunne vært bedre ifølge Hungerholdt.

- Det var nok litt for fint vær for tilskuerrekord. Vi kan nok ikke konkurrere med båt -og strandlivet, avsluttet en meget fornøyd rittleder etter fem dagers rittsuksess.

Nei, ingen av procycling.nos utsendte ble testet da vi møtte rittleder Hungerholdt. Riperbakken ble derimot testet flere ganger, og tilskuerne kunne etter etappen bekrefte at det var positivt. Ryttere derimot...

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere