Se Bodø/Glimt mot Milan på Direktesport: Sikre deg tilgang her!

Rosenborgs sjokkerende seier over AC Milan i Champions League i 1996 blir av mange regnet som et av de største øyeblikkene i norsk fotball. Rosenborgs kaptein i den kampen, Bent Skammelsrud, husker fortsatt kampen godt.

- Ja, det var enkelt! sier den tidligere midtbanegeneralen til Nettavisen, før han bryter ut i latter.

Nettavisen Direktesport: Se Bodø/Glimts Europa League-kvalifiseringskamp mot AC Milan

- Timingen er perfekt

Skammelsrud har latt seg imponere over det Bodø/Glimt har fått til i år, og tror at Eliteseriens suverene serieleder har en mulighet til å slå ut det italienske storlaget i den Nettavisen-sendte Europa League-kvaliken.

- Ja, det har dem. Bodø/Glimt er i sitt livs form. Milan er ikke der de var da vi spilte mot dem. De ble vel nummer seks i ligaen i fjor. De er jo i oppstarten av serien sin, så timingen skal være perfekt for å overraske, mener han.

Skammelsrud mener Glimt må være den beste versjonen av seg selv for å ha en sjanse mot Milan.

- De kan ikke begynne å spille en helt annen fotball, de må på en måte ha den offensive tankegangen og angripe Milan, og selvfølgelig forsvare seg smart. De kan ikke legge seg på egen tredjedel for det tror jeg ikke Bodø/Glimt er gode til. De er nødt til å gjøre det de har vært gode på i hele år. Og det er å angripe og bruke relasjonene, og da kan dem fort overraske Milan-spillerne på det, tror den tidligere Rosenborg-spilleren.

- Har ikke troa

Men Skammelsruds tidligere lagkamerat, Mini Jakobsen, har ikke like stor tro at sin tidligere klubb har en sjanse til å slå ut det italienske storlaget.

- Nei, jeg har ikke troa på det. Men jeg vet at det finnes et håp. Fotball er den idretten hvor det ofte kan skje at det dårligste laget kan vinne, siden det ofte scores lite mål i fotball. Med en bra forsvarsmur fra Glimt og hvis de er litt heldige kan de selvsagt vinne, men jeg har ikke noe troa på det. Jeg tror at Milan rett og slett er for sterke, sier Mini til Nettavisen.

LIVE torsdag 20.30: AC Milan - Bodø/Glimt i Europa League

Mini mener Bodø/Glimt mangler en viktig faktor for å lykkes mot et slikt storlag ute i Europa.

- Det er nesten ingen på det laget der som har noe europeisk erfaring. De har ikke noen som har vært ute med et klubblag og de har nesten ikke en enste landslagsspiller. Jeg tror det blir litt mektig for dem når de kommer ut på San Siro og Milan står på andre sida, sier han.

Mener dette blir en suksessfaktor

Men selv om Skammelsrud og Mini er uenige i Bodø Glimt sine sjanser mot AC Milan, er de begge enige i at Glimt må ha en ting på plass for å kunne lykkes i Milano.

- Du kan ikke bli kontret ut, de må være kompakte. Laget kan ikke se ut som et trekkspill, at de drar ut og inn og at det er store avstander, det er konsentrasjonen det går på da. Men jeg tror ikke de vil vinne om de skal forsvare seg i 90 minutter. Det var vel lærdommen vår også, mener Skammelsrud.

Kampanje: Få Nettavisen Pluss +Alt i 5 uker for 5 kr!

Mini er enig i at forsvarsspillet blir en nøkkel for suksess.

- Jeg tror de er nødt til å ha en veldig stram 4-5-1- formasjon, der man går i forsvar. Og når de får de mulighetene og kontringer, i og med at de har noen raske spillere, så er det å ta de overgangene ordentlig. De må ikke bare sende en mann opp, da må de tørre å sende opp 3,4,5 mann etter når de får muligheter, sier han.

På pressekonferansen etter Bodø/Glimt sin forrige Europa League-kvalifiseringskamp mot Zalgiris Vilnius, påpekte Glimt-trener Kjetil Knutsen at det er annerledes å møte lag ute i Europa enn lag i Eliteserien.

Bent Skammelsrud har spilt flerfoldige kamper ute i Europa med Rosenborg, og forklarer hva han mener er annerledes.

- Man blir straffa for feilene man gjør. I Norge kan man slippe unna med en del ting, men i Europa får du fort ting i sekken hvis du slurver. Det er nok det som er største forskjellen. Du føler liksom at du er med i kampen, men likevel så taper du 3-0. Du må være veldig konsentrert foran begge mål. Du må sette sjansen dine og ikke slippe til unødvendige sjanser imot, forklarer han.

- Vi spilte vårt eget spill

Da Rosenborg møtte AC Milan på mektige San Siro i 1996, var det ikke mange som trodde det skulle være mulig å slå ut storlaget. Men med mål av Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem klarte Rosenborg det. Storklubben AC Milan ble slått ut av turneringen, og Rosenborg gikk videre til kvartfinale i Champions League.

Skammelsrud husker godt hvordan det var å spille den viktige kampen i Milano i 1996.

- Vi spilte vårt eget spill. Det var ikke noe god kamp i seg selv. Milan var kanskje litt dårlige, men vi hadde jo blitt rundspilt på hjemmebane og tapt 4-1. Jeg tror nok kanskje det hang litt i lufta at de bare skulle ut å skaffe seg et resultat. De hadde jo til og med klart seg med uavgjort. De fikk vel panikk da vi gikk opp til 2-1 og de klarte aldri å snu det, mimrer han.

Og det var etter den kampen Rosenborg mistet all respekt for motstanden ute i Europa, mener Skammelsrud. I årene i etterkant leverte Rosenborg flere enorme prestasjoner i Champions League.

Mini husker også kampen godt. Han startet på benken, men ble byttet inn før slutt. Han ser også likhetstrekk mellom dagens Bodø/Glimt-lag, og datidens RBK-lag.

- Vi hadde en lik spillestil som Bodø/Glimt har i dag, men på bortebane så ble vingene trukket kraftig tilbake og inn i en midtbane-femmer og prøvde å lime igjen. Så hadde vi noen enkeltspillere i Brattbakk og selvfølgelig Heggem, og noen midtbanespillere som var rolige med ballen. Vi må aldri glemme at selv om vi vant så hadde vi litt tur, forteller Mini.

Om Bodø/Glimt klarer å gjenskape Rosenborg sin suksess på San Siro i 1996 gjenstår å se. Kampen ser du direkte på Nettavisen torsdag klokken 20.30.