Sist vinter var Petter Tande Norges beste kombinertløper og endte på andreplass i verdenscupen sammenlagt.

Denne sesongen har den ene skuffelsen avløst den andre. Bare to ganger har Tande vært inne blant de ti beste i verdenscupen.

Nå hopper han av sirkuset. Trønderen deltar verken i Val di Fiemme kommende helg eller Prøve-OL i Vancouver.

Mangler trygghet
- Vi har funnet ut at Petter har mest igjen for å være hjemme og trene. Han skal hoppe mye for å få igjen tryggheten og selvtilliten. Langrennsmessig skal han både trene mengde og kapasitet. Han har for dårlig grunnlag på hele pakka, sier landslagssjef Kjetil Strandbråten til Nettavisen.

Det manglende grunnlaget skyldes at 23-åringen fra Byåsen har slitt med helsa. Etter en god treningssommer, har det meste godt på tverke fra høsten av.

For det første sliter Tande med astmaproblemer. I tillegg har han vært innom både influensa og omgangssjuke. Sist helg måtte han trekke seg fra det individuelle rennet i Schonach på grunn av tette bihuler.

For mange avbrudd
- Petter har hatt altfor mange avbrudd i løpet av sesongen. Det er derfor grunnlaget er for dårlig, konstaterer Strandbråten.

- Har han kontroll på astmaen nå?

- Nei, han har ikke helt det. Vi har testet mye og jobber med å finne riktig doser og riktig timing for medisinering. Men vi er ikke helt i mål, for Petter sliter veldig i kald og fuktig luft. Og det kan det jo bli under VM i Liberec også, poengterer Strandbråten.

Tror på VM-form
- Er du bekymret for Tandes VM-form?

- Egentlig ikke. Jeg har tro på at dette grepet vi gjør nå er det som skal til for å få ham i form til VM.

I Tandes fravær, sender Norge vare fire løpere til Val di Fiemme og Vancouver. Det er Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien og Håvard Klemesten.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).