ALPE D’HUEZ (procycling.no): Frankrike har på mange måter hatt et merkelig Tour de France. Før fredagens dramatiske etappe hadde ingen franskmann vunnet en etappe hittil i touren.

Foruten Thomas Voecklers ledelse i sammendraget, Pierre Rollands fantastiske klatring og Arnold Jeannssons besøk i den hvite ungdomstrøya har det vært lite å juble for.

- Folk liker å klage. I fjor vant vi seks etapper, men hadde ingen i sammendraget. Da var det galt. I år vinner vi ikke etapper, men jeg leder rittet. Da er det galt, sa Thomas Voeckler til procycling.no etter onsdagens etappe til Pinerolo.

Uvanlig seier
Det har gått år og dag siden en franskmann har vunnet en etappe som dette. Jimmy Casper vant en massespurt i 2006. Mens en franskmann ikke har vunnet en skikkelig fjelletappe i Tour de France, fra en gruppe med favoritter, siden Richard Virenque vant til Morzine i 2000.

Siden dette har franske ryttere blitt avspist med mer eller mindre imponerende etapper vunnet fra lange TV-brudd.

Legendariske Bernhard Hinault er den eneste franskmannen som har vunnet til Alpe d’Huez.

Procycling.no gjorde Rolland oppmerksom på akkurat dette på pressekonferansen etter rittet.

- Jeg er fremdeles litt omtåket og skjønner ikke helt hva jeg har gjort. Jeg så bildene av angrepet mitt de siste to kilometerne, kunne en lykkelig vinner fortelle til procycling.no

- Hinault var den siste som vant her i 1986, det var det året jeg ble født. Så det fikk jeg jo ikke sett. Jeg er veldig stolt over hva jeg har gjort i dag. Det var en kort etappen, men jeg tror ikke folk skjønner hvor mye jobb vi legger ned for å klare dette.

Sensasjonsseier
På selveste Alpe d’Huez fikk franskmennene slukket etappetørsten. Pierre Rolland stakk fra gruppen med favorittene rett før selve stigningen, men etter bare et par kilometer av klatringen opp til skistedet ble han hentet av en brennhet Alberto Contador.

Den 24 år gamle Europcar-rytteren ga ikke opp, og kjempet seg tilbake. Mot slutten fikk han hjelp av Samuel Sanchez, og ble sittende kaldt og kynisk på hjulet til spanjolen. Med to kilometer igjen til mål hadde de hentet inn Contador. Da støtet Rolland nesten på direkten.

- Jeg fikk ekstra styrke over støtten fra Thomas Voeckler. Han sa til meg på Galibier at jeg kunne kjøre for meg selv. Derfor klarte jeg å holde meg nærme Contador. Det var en god psykisk hjelp.

- For en tulling
Rolland har jobbet spesifikt mot touren, og kunne fortelle at han kjørte Critérium du Dauphiné langt unna toppformen.

- Jean-René Bernaudeau (lagsjef) ba meg jobbe bare med touren. Etter Dauphiné jobbet jeg hardt med treneren min. Han sa til meg at jeg kom til å komme i kjempeform før Tour de France, men da jeg så treningsopplegget tenkte jeg: «for en tulling».

Tullingstempelet har treneren nå blitt kvitt.

- Jeg er veldig glad jeg gjorde som han sa. Det var vanskelig å gjøre alt han ba om, men jeg takker han for alt han har gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Irritert konkurrent
Sanchez virket tydelig irritert på sin franske konkurrent da de var i ferd med å komme opp til Contador, men etter målgang viste fransk TV bilder av en glad spanjol som gratulerte en enda gladere franskmann.

Rolland innrømmet etter etappen at han utnyttet sin spanske konkurrent.

- Jeg utnyttet Sanchez, jeg holdt meg på hjulet hans. Men det var greit. Han gikk ikke for etappen, men for klatretrøya. Det var et riktig angrep mot slutten, og jeg visste jeg kunne klare det i den siste svingen, kunne han fortelle.

PS: Rolland tok også over den hvite ungdomstrøyen. Der leder han med 1:33 på den estiske Cofidis-rytteren Rein Taaramäe.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (22. juli) :

Alpe-d’Huez er en av Frankrikes mest kjente stigninger. men hvor mange hårnålssvinger må syklistene forsere før de når toppen?

1) 15

2) 19

3) 21

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkeltrøye inkl. ermer

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.