Gå til sidens hovedinnhold

- Før hadde jeg bare ansvar for meg selv

Nå gleder Gro Hammerseng seg til å bli mamma.

HAMAR (Nettavisen): Vi har havnet på feil side av Mjøsa, Gro Hammerseng og jeg.

Nærmere bestemt på Hamar. Stedet der Johann Olav Koss gikk inn til tre OL-gull. Stedet der Ståle Solbakken startet som trener. Og stedet der Patrick Thoresen som unggutt håndterte kølle og puck.

Julestemningen har ankommet Hamar denne mørke vinterdagen i desember. I gatene florerer det av lys og butikkvinduene er fylt opp til randen med juletre, krybber, stjerner og gud vet hva.

Men hva gjør egentlig en totning og en gjøvikenser på Hamar midt i julestria? Vel, svaret på det er ganske enkelt. Gro Hammerseng er høygravid og Nettavisens utskremte reporter veldig nysgjerrig.

- Vi går og venter
31-åringen venter barn med samboer og Storhamar-spiller Anja Edin. Nyheten sprakk i august, men Gro er lengre på vei enn som så. Allerede i februar ønskes et nytt barn velkommen til verden.

- Det har gått veldig bra så langt. Vi er selvfølgelig veldig glade og går bare og venter. Dette er noe jeg alltid har hatt lyst til, men det har ikke vært den riktige tiden før nå, sier Hammerseng til Nettavisen.

Babykulen synes, men Gro ser fortsatt like sprek ut som det vi er vant til fra håndballbanen. Den meritterte ballkasteren er fortsatt svært aktiv, til tross for at hun skal føde om snaue to måneder.

- For min del har dette vært en kjempefin tid. Jeg har kunnet trene og være aktiv. Jeg trener ganske mye fortsatt og det er jeg veldig glad for. Det ville vært en voldsom stor overgang fra å trene hver dag til og ha en så lang pause. Det har hjulpet meg veldig mye og jeg føler at jeg ikke er helt ute av form.

Under EM i 2010 fikk 31-åringen kallenavnet «Den norske sixpacken» av dansk presse. Men selv om vaskebrettet nå er erstattet med en kul, mangler det ikke på oppmerksomhet rundt magen til Gro.

- Det er egentlig veldig koselig å ha den magen der, men noe som er litt merkelig med det å gå gravid, som sikkert mange andre som har gått gravid kan støtte meg på, er at du blir veldig gjenstand for kommentarer rundt kropp, vekt og utseende. Du er liksom fritt vilt når du går gravid, forteller hun.

- Det er veldig, veldig mange som kommenterer mage, vekt og utseende. Ikke minst fremmede folk som tar meg på magen. Det virker som folk mister alle sperrer i nærheten av gravide kvinner. Men jeg er veldig glad for at magen er der, ellers så hadde det vel ikke stått så bra til med babyen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ingenting å klage på
Selv om det kanskje har vært litt i overkant mye oppmerksomhet rundt magen, føler likevel Gjøvik-jenta at svangerskapet så langt har gått knirkefritt. Hun tror likevel at det verste gjenstår.

- Så langt har jeg egentlig ikke hatt noe å klage på. For min del har dette vært et veldig fint svangerskap. Men det er jo noen småting jeg merker. Som for eksempel at jeg har blitt trøttere og blir fortere sliten. Men det er kanskje logisk, når det skjer så mye med kroppen og i magen min.

Hammerseng har ikke latt seg stresse opp av det hun skal igjennom i februar. 31-åringen har selvfølgelig forberedt seg på det som venter, og har et ganske avslappet forhold til det hele.

- Jeg tar det hele med ro. Selvfølgelig leser jeg litt for å sette meg inn i det jeg må være forberedt på, men jeg tror dette er ganske individuelt og at det er et stort sprik i forhold til hva de forskjellige legene mener. Jeg tror også at om jeg begynner å lese for mye om fødselshistorier og slik, kan det fort komme noen skrekkhistorier. Det blir som det blir uansett, så jeg prøver å ikke lese for mye.

- Men du føler deg godt forberedt?

- Jeg er så godt forberedt som jeg kan bli. For det første har jeg jo vært så heldig å få bli tante til en liten gutt. Jeg har også passet en del unger gjennom tiden. Så jeg er bra forberedt, men du får ikke forberedt deg hundre prosent. Dette blir selvfølgelig noe helt nytt for meg og det blir spennende å se hva slags barn som kommer ut. Det kan jo både være en veldig enkel unge, eller så kan det være en unge som ikke vil sove i det hele tatt. Så ja, du vil aldri være hundre prosent forberedt, sier Gro.

Hammerseng er fullstendig klar over at livet nå vil by på nye utfordringer. Det har heller ikke manglet på folk som har behov for å påpeke dette. Gjøvik-jenta tar imidlertid det hele med en dose humor.

- Selvfølgelig har jeg tenkt mye på at dette er en stor beslutning å ta. Det sier seg selv at det nå sannsynlig blir et litt annet fokus, eller det blir det jo. Tidligere har jeg bare hatt ansvar for meg selv. Nå gleder jeg meg veldig til barnet kommer. Jeg er klar for det og ønsker de forandringene, sier hun.

- Jeg føler likevel at det er mange foreldre som har behov for å påpeke nettopp det med forandringer til meg, nå som jeg går gravid. Så jeg har egentlig begynt å tulle litt med det, jeg. Å nei, sier du det? Det hadde jeg ikke tenkt på. Men dette er vel en sånn ting som bare må oppleves, sier Hammerseng.

- Hva salgs mammatype blir du?

- Jeg har hørt rykter om at man kan ha store planer om både det ene og det andre, men så blir det helt annerledes. Men jeg tror nok jeg kommer til å være litt streng, samtidig som jeg blir en mamma som er til stede og som er varm og kjærlig, sier den kommende mor om hvordan hun ser for seg rollen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Skjermer meg selv
Selv om Gro nå, i en alder av 31 år, venter sitt første barn, så er ikke temaet vi satt og snakket om på en belyst og hyggelig bokkafé i Torggata 32 på Hamar nytt for henne. Temaet har vært der lenge.

Da det i august ble kjent at «Hele Norges Gro» ventet barn, utløste dette selvfølgelig en voldsom skrivekløe blant landets tvilsomme overskriftjegere. Endelig fikk de overskriften de hadde ventet på.

- Jeg blir litt overrasket over interessen fra pressen rundt dette barnet, men jeg har erfart det tidligere i karrieren at det er enkelte ting som er spennende å skrive om. Ting jeg selv ikke hadde ventet at skulle bli en stor greie. Men jeg har muligheten til å skjerme meg fra mye og akkurat det styrer jeg selv. Første gang jeg reagerte på vinkling og fokus var etter ett intervju, eller for så vidt flere, hvor jeg ble bedt om å snakke om framtiden. Det var store dybdeintervjuer, der jeg snakket med journalisten i et par timer, også kan det være jeg har sagt i én setning at jeg én dag håper å få barn. Det var et bitte lite utsagn, i et stort intervju, og da kommer det selvfølgelig overskrifter om at jeg ønsker å bli mor, eller Gro drømmer om å bli mor. Slik har ofte fått mye fokus, men jeg synes i mange tilfeller at det ikke har fortjent så mye oppmerksomhet, fordi det har vært en veldig liten del av en samtale. Jeg snakket om ting som skulle skje ti år fram i tid. Jeg var ganske ung da dette startet.

- I noen sammenhenger har jeg prøvd å veie ordene mine, slik at sånne ting ikke skal bli blåst opp i media, men nå har jeg egentlig gitt opp det og tenker at ja, ja, jeg dør vel ikke av at det får fokus. Jeg får heller snu på det og tenke at for noen kan det være positivt at det blir litt fokus rundt det. For mange er dette et litt vanskelig tema når du er sammen med en av samme kjønn, sier Hammerseng.

På mange måter har 31-åringen, med sin åpenhet rundt legning og ønsket om barn, blitt et forbilde for mange andre i samme situasjon. Gro er bare glad for å kunne utgjøre en forskjell for noen.

- Jeg fant ut av det etter hvert at det tydeligvis var mange mennesker, både i Norge, men også resten av verden, som har et problematisk forhold til det å snakke åpent om legningen sin og tørre å si det høyt at de ønsker barn. Mange av disse menneskene er redd for konsekvensene av å si dette høyt.

- Da koster det ikke meg så veldig mye å gjøre det. For meg er dette en ganske naturlig ting og heldigvis har det vært ganske uproblematisk. Så når jeg nå har blitt litt eldre, har jeg valgt å tenke på at jeg kan utgjøre en forskjell for noen. Kan jeg gjøre det, så er jeg glad for å gjøre det, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Forskjellige meninger
Men selv om både Gro, og sikkert de fleste andre av oss, ser på det som en selvfølge at homofile par skal ha samme rettigheter som alle andre, er det likevel ikke til å komme bort ifra at dette synspunktet ikke deles over alt. Blant annet skal det ha blitt heftig diskutert i diverse nettsamfunn og nettforum i forbindelse med at Gro og Anja Edin venter barn sammen i februar.

- Jeg ble kontaktet av media og spurt om jeg ville kommentere dette. Da er det en liten del av meg som tenker at det er litt trist at noe som er så koselig for meg, blir gjort til noe som er negativt. Men så lever vi med det at det er lov å ha forskjellige meninger. Media er i større grad med å gjøre det til en større sak når de setter det på framsiden, enn hva de som diskuterer det på et lite nettforum som sikkert ikke så mange leser gjør. Egentlig følte jeg at om jeg ikke hadde blitt kontaktet av media, så hadde jeg nok ikke merket noe til det, sier Gro, som selv sjelden bruker mye tid på å lese på nett.

- Det er veldig få mennesker som konfronterer meg på en negativ måte rundt dette og jeg får stort sett bare positive tilbakemeldinger. Men jeg er klar over at det finnes noen som mener at jeg ikke burde få barn. Hadde jeg blitt konfrontert med dette ofte skulle jeg nok håndtert det også, sier hun.

Nylig fremmet Kristelig Folkeparti forslag om å legge ned alle norske sædbanker. Skulle forslaget bli vedtatt vil det ramme lesbiske par som ønsker barn sammen hardest. Gro innrømmer at hun har en del meninger når det kommer til dette utspillet. Tidspunktet for å ytre dem, er imidlertid ikke riktig.

- Jeg har noen synspunkter når det gjelder dette, men i min situasjon nå så er jeg ikke helt rasjonell til å diskutere emnet. Jeg er midt i en prosess og for meg er dette en kjempefin ting. Så jeg tenker at det er best å få dette overstått, før jeg går inn i en vill debatt. Det er ikke sikkert at jeg hadde vært så saklig om jeg hadde begynt å diskutere dette nå. Men det sier seg selv, siden jeg nå sitter her gravid, at jeg ikke støtter det forslaget. Men jeg må også sette meg mer inn i saken, før jeg kommenterer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Lett satt i bås
Barn, graviditet, homofili og sædbanker. Vi hadde snakket en god stund sammen alt, Gro og jeg, og temaene hadde i grunn vært noe ensformige. Ikke rart 31-åringen føler at hun til tider blir satt i bås.

- Ja, jeg tror det er litt slik at folk har behov for å plassere, ikke bare meg, men folk generelt i enten det ene eller det andre. Det merker jeg. Folk liker å sette et navn på hva jeg er. Det har sjelden vært veldig viktig for meg å sette navn på hva jeg er, men for andre virker dette viktig. Siden jeg er i et forhold med en annen jente, så er det ofte sånn at folk omtaler meg som lesbisk. Men skal jeg være litt firkantet, eller vrang, så kunne jeg kalt meg selv bifil. Det går jo an å være det og, sier 31-åringen.

- Det er litt på samme måte som at jeg er håndballjente Gro i mange sammenhenger. Jeg har mange andre sider ved meg også, men det er håndballen folk forbinder med meg og ønsker å snakke med meg om. Derfor er det fint når folk spør meg om litt andre ting ved livet mitt også.

Noen av disse «andre» tingene håper Gro kan komme litt mer til syne i framtiden. Men enn så lenge så ligger framtiden åpen.

- Jeg vil vel si at jeg er litt ubestemt og jobber med å finne svaret på hva som er framtidsplanene. Jeg har ikke kommet hundre prosent i mål, men føler at jeg i hvert fall er i ferd med å bane en vei. Det at jeg nå får et lite opphold fra håndballen, på grunn av graviditeten, gjør nok at jeg forlenger den karrieren. Hadde jeg ikke vært i den situasjonen jeg er i nå, så hadde jeg kanskje begynt å tenke på at jeg ville gjøre noe annet. Men nå får jeg en naturlig liten pustepause fra det hele og får det litt på avstand. Nå kan jeg forestille meg å spille håndball i to-tre år til. Hadde du spurt det samme i mai, hadde nok svaret vært noe annet.

- Når ser du for deg å være tilbake?

- Jeg har vært veldig forsiktig med å planlegge det. Jeg tar det heller litt som det kommer. Men jeg har lyst til å trene så fort jeg føler meg opplagt til det, men jeg må også lytte til råd fra leger om når det er forsvarlig. Men håndballen blir nok uansett ikke det viktigste den kommende tiden.

- Hva med London-OL i 2012?

- Slik situasjonen er nå, så tror jeg at OL kommer litt for fort for min del. Men jeg tar som sagt en dag av gangen, så får vi se hvor langt jeg kommer. Men jeg tror ikke jeg har et ønske om å reise så mye når babyen er så liten. Men det vet jeg jo ikke noe om. Jeg vet ikke hvordan vi får det som familie.

- Vurdert å droppe håndball helt?

- Etter hvert kan man bli, som i alle jobber, litt lei og mett. Det blir også jeg i perioder. Kanskje mer nå som jeg har blitt 31, enn da jeg var 20. Håndball innebærer mange reisedøgn og noen ganger føles det som jeg pakker bagen, pakker ut av bagen og så pakker bagen igjen. Noen ganger er det mer fristende å dra på hytta med noen venner en helg, når du hører at venninnegjengen skal på tur og jeg ikke får vært med på grunn av at jeg ikke har fri da. Men mens det er noen minuser, så er det mange plusser som veier opp for dette. Det kan være noen sure dager, men det er absolutt flest av de dagene der jeg synes jeg har en kjempefin jobb og gleder meg til å dra på tur, sier Hammerseng.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Kjærlig familie
Plutselig har vi rotet oss et stykke bort fra framtidsplanene igjen. Jeg prøver derfor på nytt.

- Hva vil du bli når du blir «stor»?

- Jeg har veldig mange forskjellige interesser. Jeg har tatt litt journalistikk og liker veldig godt å skrive. Det er kanskje det som fenger meg mest. Kanskje ikke akkurat det nyhetsjaget, men. Det er i hvert fall en vei som kan være noe. Jeg holder også en del foredrag i ny og ne og det er egentlig veldig lærerikt for da snakker jeg veldig mye om meg selv. Når jeg jobber med disse foredragene tenker jeg mye over hva som er viktig for meg, hva jeg liker å gjøre og hvordan jeg vil bruke tiden min, sier hun.

- Men jeg kan ikke gi noe konkret svar på hva det ender med etter håndballen. Jeg er typen som føler jeg har behov for å vise at jeg kan drive med noe annet enn bare sport. Jeg føler det er mange andre sider ved meg enn bare idrettsutøveren, så det hadde vært morsomt å prøve litt andre områder. Det kan godt være at jeg fortsatt vil involvere meg i idrett og håndball når jeg slutter å spille, men den jobben jeg ender opp med å ha skal mest sannsynlig ikke handle om håndball.

Gro vet i hvert fall at uansett hva framtiden måtte bringe, så får hun full støtte fra familien.

- Jeg er en veldig sosial person. Jeg liker å være med andre mennesker, eller selvfølgelig ikke alle mennesker, men folk jeg liker. Jeg har vært så heldig å ha tre søsken, noe jeg bare setter mer og mer pris på ettersom jeg blir eldre. Det var noe jeg kanskje tok litt for gitt da jeg var yngre. Det samme gjelder foreldrene mine, som brukte så mye tid på meg og alltid har vært til stede. Det var ikke noe jeg tenkte så mye over da jeg var yngre. Jeg var ikke vant til annet og tenkte at slik har sikkert alle andre det og.

- Det går imidlertid opp for deg når du blir eldre, at alle faktisk ikke har det sånn og man blir bare mer og mer takknemlig for sin egen oppvekst. Jeg hadde et veldig trygt og godt miljø rundt meg på Gjøvik. Derfor var jeg litt ekstra spent da jeg skulle flytte for første gang, og at på til skulle flytte til utlandet. Jeg var litt spent, men det er noe jeg er kjempeglad for at jeg gjorde. For meg har det vært veldig berikende å være ute og oppleve noe annet. Det har gjort at jeg har verdsatt familien enda mer.

- Lært noe av foreldrene som du selv vil dra nytte av som mor?

- Ja, jeg håper og tror det. Det er naturlig at du blir preget av din egen oppvekst, men jeg ønsker ikke å være noen kopi av foreldrene mine. Jeg vil gjøre ting på min egen måte. Det jeg kanskje er mest takknemlig for er tilstedeværelsen til foreldrene mine og at de alltid fulgte opp. Jeg har fått drive med det jeg har lyst til og aldri hatt noen føringer på hva som skal være min vei. Det var en trygg oppvekst og jeg har hatt en kjærlig familie som har vært glad i meg og det er noe av det viktigste en familie kan gjøre. Jeg vil også prøve å skape en slik trygghet slik at barnet mitt føler seg elsket.

- Jeg vil gjerne la barnet finne ut av hva det selv liker, men siden jeg har hatt så mye glede av idretten, så hadde det vært fint om også mitt barn ønsker å drive med idrett i en eller annen form. Det behøver ikke å være på noe toppnivå, men jeg tror det er veldig bra å være aktiv. Det er også bra for det sosiale livet å være sammen med andre i idrettssammenheng. Blir det ikke idrett, men for eksempel musikk i stedet, skal jeg selvfølgelig støtte opp som bare det der også, sier Hammerseng.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ingen kommentar
Inne på café Gravdahl varmet både kaffe og stemning. Ute krøp imidlertid gradestokken mot minus.

Det kan bli skikkelig kaldt på Hamar, akkurat som det til tider nok også har vært litt guffent å være «hele Norges Gro».

Siden hun på slutten av 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet etablerte seg som en av Norges mest profilerte håndballspillere, har Gro vært en superstjerne. Både blant fansen og ikke minst i pressen.

Tidvis kan det være vanskelig å få privatlivet brettet ut. Da Gro i 2010 brøt med sin tidligere kjæreste, Katja Nyberg, ble det fort en sak som opptok spalteplass hos kulørte blekker og det som verre er.

- Jeg velger i stor grad å lese så lite som mulig om meg selv. Ikke bare når det er stormfulle tider, men også når det er opphaussa i forhold til prestasjoner. Jeg holder meg unna det. Jeg kan ikke forklare helt hvorfor, men jeg gjør nå det og det funker for meg., sier den norske håndballprofilen.

- Det er en del av privatlivet mitt jeg har sagt jeg ikke ønsker å kommentere i media. Hovedårsaken til det, er at det er veldig privat og det er godt å få beholde noe tett inntil brystet. Om ikke du blåser det opp, så er det en annen journalist som tar et lite utdrag av dette intervju og blåser det opp. Jeg har erfaringsmessig bare dårlige erfaringer med å uttale meg om slike ting, så jeg har valgt og ikke kommentere det, siden det er privat. Jeg tror alle som har vært igjennom et brudd med noen, som de har vært sammen med i ganske lang tid, greier å sette seg inn i at det er et sårbart tema. Det er ikke så mange som synes det er morsomt. Men jeg skjønner at spørsmålet kommer, sier Gro om bruddet.

Jeg skal ikke skryte på meg å ha tenkt spesielt langt, da jeg litt senere fyrte av følgende spørsmål.

- Men hva var det med Anja, som gjorde at du ble så forelsket?

- Ingen kommentar, svarer Gro med et stort smil.

- Her gjelder det samme som ved bruddet med Katja. Jeg blir nesten litt flau av det spørsmålet.

Nå var kanskje like greit å legge vekk penn, notatblokk, diktafon og skarpe klør og i stedet tenke på å komme seg hjem til tigerstaden. Men det var fortsatt én ting til jeg gjerne ville ha svar på.

- Hvor spiller du neste år, Gro Hammerseng?

- Når det gjelder det, så har det vært veldig mye spekulasjoner. Men jeg har vært knallhard på at jeg ikke vil uttale meg om det. Jeg har kontrakt med Larvik og er i en forhandlingsprosess med dem. Så fram til jeg har et svar har jeg valgt og ikke uttale meg, det blir bare svada og spekulasjoner fram til jeg kommer med det konkrete svaret. Det jeg har uttalt meg om, er at jeg har planer om å ta det valget ganske snart, men det får ta den tiden det tar. Men det sier seg selv at dette handler om å få en hverdag som er best for meg og min familie, sier Hammerseng, som har blitt koblet til flere klubber, Storhamar og Gjøvik inkludert.

Slik er det å være «hele Norges Gro». Alle vil ha en bit av deg.

Flere utgaver av «Det store intervjuet» under:

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken