Tilskueren som forårsaket en massevelt under sommerens Tour de France har fått en fire måneders betinget fengselsdom for hendelsen, melder franske L'Equipe.

Tilskuerens forsvarer ønsket i utgangspunktet en midlere dom, men straffen som ble gitt av retten i Brest blir likevel betegnet som en symbolsk dom.

Massevelten på den, som fant sted på den første etappen av årets Tour, startet med at Tony Martin ble hektet av en plakat som den aktuelle kvinnen holdt.

Deretter gikk en stor del av feltet ned og flere pådro seg skader som en følge av dette. Jasha Sütterlin måtte bryte touren umiddelbart, mens Marc Soler pådro seg brudd i begge albuene og måtte trekke seg fra rittet etter målgang.

LES OGSÅ: Tilskuer forårsaket massevelt i Tour de France: - For en idiot

- Jeg skammer meg

Kvinnen som forårsaket massevelten gikk under jorden etter hendelsen og skal ifølge L'Equipe ha vært livredd for den massive medieoppmerksomheten det fikk.

Etter et tips fra publikum ble hun imidlertid senere pågrepet av politiet.

- Jeg skammer meg. Jeg er en stille og rolig person og alt som har skjedd er lite beskrivende for hvordan jeg egentlig er, har kvinnen tidligere uttalt.

Tour de France-direktør Pierre-Yves Thouault annonserte etter hendelsen at de nå vil saksøke kvinnen for forholdet, men denne saken ble senere droppet.

Tidligere har fransk presse spekulert i en mulig fengselsstraff på opptil et år, og over 100 000 kroner i bøter for kvinnen.

Sterke reaksjoner

Det var med drøyt 40 kilometer igjen til mål at tilskuern utløste en forferdelig massevelt da Jumbo-Vismas Tony Martin ble hektet i tilskuerens plakat. Sonny Colbrelli og Julian Alaphilippe var blant stjernene som gikk ned.

LES OGSÅ: Forårsaket massevelt i Tour de France: - Arrestert

Flere ryttere måtte jobbe for å komme opp i hovedfeltet igjen.

- Jeg kan ikke huske sist så mange gikk i en velt. I verste fall får vi de første som må bryte, sa Christian Paasche i TV 2 da det skjedde.

Plakaten kvinnen holdt opp hadde påskriften «Hei, bestefar og bestemor» sørget for kaos.

Situasjonen irriterte også TV 2s sykkelkommentator Mads Kaggestad.

- Det irriterer meg at folk er så opptatt av å få oppmerksomhet. Tour de France er gøy og skaper begeistring, men det viktigste er rytternes sikkerhet, så her vi tilskuerne ha respekt for rytterne og holde avstand til kanten av veien, sa han.