Gå til sidens hovedinnhold

Forbannet etter dopavsløringer

Deretter vendte Emil Hegle Svendsen det døve øret til.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Den russiske trioen som skal ha avlagt positiv dopingprøve under verdenscuprennet i Östersund, lader fremdeles opp til VM-starten som om ingenting har skjedd.

Sånt blir det bråk av.

For på det ellers så idylliske leilighetshotellet Greenpia Condominium skules det over havregrøten i matsalen til utøverne.

- Det er absolutt folk som klarer å benytte energien sin feil. Folk som mistenker de som får beskyldninger mot seg og som ikke synes noe om det. Det er smågnisninger ute og går, det tror jeg, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

Sykkeldop blant skytterne
Han gir avslappet uttrykk for sine meninger, mens russerne passerer lykkelig uvitende forbi i gangen bak ham. Ifølge den russiske avisen Komsomolskaja Pravda har Jekatarina Jurjeva, Albina Akhatova og Dmitrij Jarosjenko testet positiv på CERA - en nymotens EPO-variant som hittil er mest kjent som det siste motedopet innenfor syklingens verden.

Nå har også IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) for alvor kastet seg inn i kampen mot dem som lar seg friste.

Fjorårets VM-konge lot seg provosere, men har bestemt seg for å la det bli med det inntil B-prøvens dom foreligger fredag.

- Jeg har konstatert det som står i media. Jeg er skuffet over det og synes det er leit for sporten. Det er leit at dem driver med det også. Men så langt har jeg forsøkt å forholde meg profesjonelt til det og vente på offisielle svar. Jeg forbereder meg på å gå et maksimalt løp på lørdag i stedet. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med. Jeg forsøker ikke å bruke noe energi på det.

Fullt VM-fokus
- Hvordan klarer du å la være å bruke energi på det? Blir du ikke forbannet?

- Jeg var skuffet da jeg hørte det. Nå har jeg gjort min fred med det og prøver å gå videre. Jeg var forbannet der og da. Jeg har lagt det bak meg. Uansett hva som skjer i dagene før sprinten, kommer jeg til å bruke energien min på det jeg skal.

Det forhindrer ikke at stemningen er amper. Russerne er nemlig også forbannet.

De føler seg mistenkeliggjort kun dager før VM-festen i Sør-Korea starter. Maksim Tsjudov, selv en av de største favorittene, har luftet sin frustrasjon via sin egen blogg. Ifølge VG lar han raseriet gå ut over både tyske og svenske løpere.

- Går de bare på tysk pølse? lyder stikket Tsjudov sender mot tyskerne og fortsetter:

- De (svenskene) går som om de skulle ha vært stukket av veps.

Fikk besøk på hybelen
Hegle Svendsen er ingen grunn til å kaste et negativt lys over noen etter den siste ukas avsløringer. I stedet roser han IBU for arbeidet som legges ned for å avsløre juksemakerne.

- Det er absolutt grunn til å teste alle som går fort, men jeg ser ikke noen grunn til at man skal teste svenskene mer enn andre. Det er mange nasjoner som har utøvere som går fort. De som går fortest bør bli testet flest ganger. Sånn sett har testregimet fungert bedre enn noen gang. Jeg har blitt testet oftere og har blitt testet mer enn før for EPO og CERA (bloddoping). Det synes jeg IBU skal få litt ros for. At noen blir tatt er et bevis på at testsystemet virker.

- Hvor mange ganger er du testet?

- To ganger for EPO/CERA og hver gang jeg vinner. Jeg har blitt testet av Antidoping Norge og har fått besøk hjemme på hybelen. Det skjer titt og ofte. Det er jeg veldig glad for.

- Har ingen superfeeling
De norske utøvere har hittil gått klar av mistankene. Dermed har Hegle Svendsen kunne lade opp i ro og fred foran lørdagens sprint.

Det eneste som bekymrer skiskytterkongen fra Trondheim om dagen, er døgnforskjellen på åtte timer. Den sitter fremdeles i kroppen og gir seg utslag i kraft av variabelt treningsarbeid.

- Det går litt opp og ned. Det går bra en dag og dårlig dagen etter. I dag hadde jeg en middels da. Jeg er ikke helt akklimatisert ennå. Vi får håpe det er på plass før lørdagen. Jeg har ingen superfeeling ennå, jeg får håpe at det kommer i løpet av noen dager.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre