Gå til sidens hovedinnhold

Forbannet Välbe vil ta grep mot egne utøvere: - Dra hjem og bli bloggere

Lederen for russisk langrenn, Jelena Välbe, er misfornøyd med det laget har prestert så langt i VM. Nå vil hun ta drastiske grep.

OBERSTDORF (Nettavisen): Sett bortsett fra Aleksandr Bolsjunov har de russiske utøverne slitt tungt under ski-VM i Oberstdorf.

Tirsdagens 10-kilometer klassisk med individuell start for kvinner ble intet unntak, og russerne måtte se Therese Johaug og svenskene Frida Karlsson og Ebba Andersson stikke av med medaljene.

Presidenten i Det Russiske Skiforbundet Jelena Välbe legger ikke skjul på at hun er svært skuffet over resultatene, spesielt over gruppen med utøvere som trenes av Markus Cramer.

Les også: VM-profil: - Hadde vi gjort som i Norge, hadde vi blitt buret inne

Vil ta utøvernes telefoner

Etter tirsdagens konkurranse ville ikke Välbe svare på spørsmål fra andre enn russiske journalister i seksjonen med skrivende presse. Da ga hun beskjed om at hun nå vil ta telefonene fra de russiske utøverne, fordi hun mener de bruker for mye tid på sosiale medier.

- I OL og VM vil jeg ta telefonene fra utøverne. Når folk bruker fem timer på det om dagen før de går til start, fungerer verken armene eller beina. Hvem trenger disse sosiale mediene? Hvis du vil holde på med det, kan du gå og bli blogger. Det er et spørsmål jeg må stille flere, sier Välbe til Sport-Express.

- Kanskje det hjelper noen å slappe av?

- Jeg ser hvordan det hjelper. De er veldig avslappet. Og VM er ikke et sted å slappe av. Gå hjem og slapp av i så fall. Jeg tror det er et verdensomspennende problem for alle unge mennesker, sier Välbe, som selv har 24 mesterskapsmedaljer som aktiv langrennsløper.

Stupak: - Håper det var en spøk

Julija Stupak, som har medaljer fra de siste tre mesterskapene, er en av de som har skuffet så langt i VM. 26-åringen er en av de russiske utøverne som snakker engelsk, og til Nettavisen sier hun at hun ikke tror mobilbruk påvirker prestasjonene.

Stupak har blant annet lagt ut dette bildet på Instagram etter ankomst i Oberstdorf:

Les også: Iversen tror russerne bløffer om Bolsjunov

Konfrontert med Välbes uttalelser om at hun vil ta utøvernes telefoner, sier Stupak, som gikk inn til en skuffende 29. plass tirsdag, følgende:

- Jeg håper det var en spøk. For meg er ikke bruken av telefonen et problem. Jeg trenger den bare til å snakke med familien min. Sosiale medier er ikke så viktig for meg nå. Det som er viktig for meg er å komme i god form, sier Stupak til Nettavisen.

Karlsson: - Man er da ikke et barn

Svenske Frida Karlsson, som tok sølvet bak Therese Johaug på 10-kilometeren har liten tro på at utøverne trenger en leder til å fortelle dem at de må bruke mindre tid på telefonen.

- Jeg kan få energi av å se noe gøy på sosiale medier, mens det kan ta energi fra andre, som begynner å fundere for mye og stresser hjernen. Det kjenner man vel selv. Det skal ikke en leder behøve å si. Man er ikke et barn liksom, sier Karlsson til Nettavisen.

Les også: Johaug om nervedrama med Bjørndalen og Aukland: - Måtte bli hentet

Russisk journalist: - Välbe bestemmer

Den russiske journalisten Vladimir Ivanov i Sport Express virker noe overrasket over Välbes uttalelser, men han er ikke i tvil om at hun kan gjøre alvor av trusselen.

- Jeg kan ikke se for meg en slik situasjon i et annet russisk lag i en annen idrett. Jelena Välbe er øverst på pyramiden i Det Russiske Skiforbundet. Hun bestemmer alt. Hvis hun ønsker det, så blir det slik, sier Ivanov til Nettavisen.

- Julija Stupak sier at hun håper det var en spøk fra Välbe. Tror du det var en spøk?

- Vi snakket med Jelena, og hun var seriøs. Hun ville ta fra dem telefonene i OL og VM, sier Ivanov.

Les også: Russland vekker oppsikt i VM: - Et trist syn

Onsdag er det nye og bedre muligheter til å innkassere gull for russerne. Da skal nemlig Aleksandr Bolsjunov i aksjon på 15-kilometer friteknikk med individuell start.

Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Harald Østberg Amundsen og Martin Johnsrud Sundby utgjør Norges lag på distansen.