*Nettavisen* Sport.

Forbudet mot større kultur- og idrettsarrangementer forlenges

Norsk toppfotball (NTF) jobber videre med å få i gang kamper uten tilskuere. Den tradisjonsrike fotballturneringen Norway Cup må avlyses for første gang siden 1976.

25.04.20 13:56

Lørdag kom kulturminister Abid Raja med regjeringens beslutning om at forbundet mot større kultur- og idrettsarrangementer forlenges til 1. september.

Dette gjelder arrangementer som samler over 500 mennesker. I utgangspunktet gjaldt forbudet frem til 15. juni, men dette forlenges nå med to og en halv måned.

LES OGSÅ: Forbudet forlenges: Disse arrangementene må avlyse

Raja ville ikke si for mye om temaet fotball og tomme tribuner lørdag.

– Foreløpig er det tatt en beslutning om at det er rom for trening i grupper på fem med to meters avstand. Det jobbes med hvordan disse reglene kan justeres. Dette kan ikke kulturministeren gjøre før han får de faglige anbefalingene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Jeg vet idretten selv også er i kontakt med helsemyndighetene for å få en bransjestandard for å avvikle ulike kamper, sier Raja til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre. FORLENGER FORBUD: Kulturminister Abid Raja møtte pressen lørdag formiddag for å informere om reglene for store arrangementer i sommer.

FORLENGER FORBUD: Kulturminister Abid Raja (V) møtte pressen lørdag formiddag for å informere om reglene for store arrangementer i sommer. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Toppfotball uten tilskuere

Det betyr at fotballkamper på toppnivå ikke kan arrangere kamper med tilskuere før tidligst i høst.

- Det endrer ikke isolert sett vår plan. Tanken er at med det regimet vi diskuterer med Helsedirektoratet, så vil oppstarten være uten publikum. Når vi kan få publikum må vi bare se an hva myndighetene sier. Hvis 1. september nå er den nye datoen så må vi forholde oss til det, sier Cato Haug styreleder i Norsk Toppfotball (NTF) til Nettavisen.

- Det viktigste for oss nå er å få i gang kontakttrening, vanlig trening, med hensikt om å spille vanlige seriekamper uten publikum. Vi skal ha nye møter til uka og vi er nok ute i starten av mai før vi vet noe.

Styrelederen ønsker ikke å være pessimistisk med tanke på om det kan bli en hel sesong med fotball uten tilskuere i 2020, om sesongen etterhvert kommer igang.

- Vi forholder oss til 1. september uten publikum i første omgang, så må vi ta en ny fot i bakken da. Da har vi hele september, oktober, november og kanskje halve desember igjen. Det er mange kamper igjen da, men det blir spekulasjoner. Fokuset vårt nå er å komme i gang med trening. Dagens beslutning påvirker egentlig ikke vårt videre arbeid. Sannsynligheten å spille med tilskuere den nærmeste tiden var tilnærmet lik null, avslutter Haug.

Klikk på bildet for å forstørre. Rijeka, Kroatia 20180816. UEAF Europaliga kvalifisering Rijeka - Sarpsborg 08. Styreleder Cato Haug.

Jobber videre med planer for oppstart av fotball på toppnivå uten tilskuere. Foto: Aleksandar Djorovic (NTB scanpix)

Kulturministeren på sin side sa lørdag at han håper på gode faglige beslutninger snarlig.

– Jeg forstår at man vil forsøke å avvikle kamper uten tilskuere, sier Raja.

Ingen Norway Cup

Lørdagens beslutning gjør at det ikke blir noe av turneringen på Ekebergsletta som skulle ha blitt spilt fra 25. juli til 1. august. I likhet med sine søskenturneringer Gothia Cup i Göteborg i Sverige (12.-18. juli) og Dana Cup i Hjørring i Danmark (20.-25. juli), må Norway Cup avlyses.

Norway Cup og arrangørklubben Bækkelaget taper mange millioner kroner på avlysningen. Alene vil turneringen tape ti millioner kroner, mens arrangørklubb Bækkelagets SK taper ytterligere fem og en halv til seks millioner, ifølge generalsekretær Pål Trævik.

Klikk på bildet for å forstørre. Oversiktsbilde over Ekebergsletta under Norway Cup 2016.

Oversiktsbilde over Ekebergsletta under Norway Cup 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Tidlig i april kom det klare indikasjoner fra ledelsen av turneringen om at flere land ikke kunne delta med lag som følge av inn- eller utreiseforbud.

Tidligere har Trælvik opplyst at alle lag vil få refundert det de har betalt.

Norway Cup ble arrangert for første gang i 1972, da med 420 lag og 8400 spillere. Turneringen har blitt avholdt hvert år siden 1972, med unntak av 1976, da klubben i stedet arrangerte Oslo Cup i håndball.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag