New York Daily News har fått tak i papirene for Floyd Landis sitt mye omtale whistleblower-søksmål. Her kommer det frem detaljer som sår tvil mellom forholdet til US Postal-laget og den amerikanske sykkelunionen.

New York Times skriver at Armstrong planlegger å vitne mot flere maktpersoner innenfor sykkelsporten som kjente til dopingen og muligens la forholdene til rette for den. Innrømmelsen skal være en del av en større plan om oppheve livstidsutestengelsen hans fra olympiske grener. Armstrong er fremdeles en triatlet på toppnivå, og ønsker både å bedrive den sporten og å løpe maraton.

Svaret kommer klokken 03:00 i natt, når første del av Oprah sitt intervju med Lance Armstrong sendes. Følg med på Procycling.no for den beste dekningen av intervjuet her!

Tvilsomme bånd
Hein Verbruggen var president i UCI, den internasjonale sykkelunionen, i perioden 1991 til 2005. En periode som gjennom en rekke avsløringer har vist seg å være preget av utstrakt omgang med dopingmidler. Tidligere har procycling.no skrevet om at BMC-sjef Jim Ochowicz, tidligere UCI-president Hein Verbruggen og mannen bak US Postal, Thomas Weisel, har hatt økonomisk kontakt.

Daværende UCI-president Verbruggen plasserte det han selv omtaler som en ”liten sum penger” i bedriften hvor BMC-sjefen, Ochowicz, jobbet i 1999. Ochowicz byttet arbeidsplass i 2001 til firmaet Thomas Weisel Partners, og kontoen til Verbruggen ble med Ochowicz på flyttelasset. Verbruggen hadde økonomiske interesser i Thomas Weisel Partners frem til 2004, året før han sluttet som sykkelpresident.

- Jeg ga Jim Ochowicz en liten sum som han skulle forvalte for meg, så byttet han jobb til Thomas Weisel. Jeg visste ikke en gang hvem Thomas Weisel var, forklarte Verbruggen til nyhetsbyrået AP.

Les også: Hushovd-sjef dras inn i Armstrong-saken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thomas Weisel & Co
Thomas Weisel satt som president i USA Cycling Development, sammen med kameraten Steve Johnson som var daglig leder. Organisasjonen donerte årlig opp mot fem millioner norske kroner til den amerikanske sykkelunionen. Beløpet var en stor del av budsjettet til organisasjonen, hvor Jim Ochowicz satt som president, samtidig som han hadde jobbet i finansverdenen under Thomas Weisel.

Finansmannen Weisel var mannen som finansierte US Postal-laget via eierselskapet Tailwind Sports Corp. Floyd Landis mener kameraderi mellom maktpersonen gjorde det mulig for US Postal-laget å fortsette det strukturerte dopingregimet. Dette kommer frem av søksmålet ført i pennen av advokaten til Floyd Landis.

- Landis er innforstått med og tror at interessekonfliktene og de overlappende forholdene mellom den Amerikanske sykkelunionen, USA Cycling Development-Foundation og Thomas Weisel gjorde det mulig for US Postal-laget å fortsette med det utstrakte dopingprogrammet.

Til Cyclingnews svarte det amerikanske sykkelforbundet på påstandende fra Landis.

- USA Cycling og USA Cycling Development Foundation er klar over at det er artikler og journalistiske kommentarer som antyder at de finansielle bidragene til sykkelsporten signert Thomas Weisel var av annen art enn vi har trodd. Vi har foreløpig ikke oppdaget noe som tilsier det ene eller det andre.

Steve Johnson er nå president for det Amerikanske sykkelforbundet. Og i en pressemelding i etterkant av rapporten fra Antidopingbyrået i USA, USADA, applauderte Johnson for livstidsutestengelsen til Lance Armstrong.

- Har aldri skjedd noe ulovlig
Travis Tygart, sjef i det amerikanske antidoping-byrået, har stilt seg kritisk til forholdet mellom Verbruggen og Weisel.

– Det har aldri skjedd noe ulovlig, hevder Verbruggen på sin side, som mener Tygart oppfører seg kynisk.

- Armstrong er bra for sykkelsporten
Jim Ochowicz er team manager for Team BMC, laget til Thor Hushovd. Ochowicz var med å starte 7-Eleven-laget, som senere byttet navn til Team Motorola. Hvor både Lance Armstrong og vår egen Dag Otto Lauritzen var på rytterlisten.

Les også: Lance er bra for sykkelsporten

Ochowicz var i Motorola-laget ut 1995-sesongen, før han kom tilbake til sykkelsporten som president i den amerikanske sykkelunionen. I mellomtiden jobbet Ochowicz i finansverdenen hvor han forvaltet penger for rike klienter under firmaet Robert Baird & Co, senere byttet han jobb til Thomas Weisel Partners. Thomas Weisel Partners er tidligere sponsor for US Postal, dop-laget til Lance Armstrong.

The Wall Street Journal skrev torsdag at Weisel og BMC Racing-sjef Jim Ochowicz hadde businessrelasjoner til Hein Verbruggen da han satt som president i det internasjonale sykkelforbundet.

Avisen skriver at duoen tok seg av investeringer på vegne av Verbruggen mellom 1999 og 2004. Nederlenderen har tidligere uttalt at han «aldri har hatt forretningsforbindelser til Weisel».

- Det var ikke noe «hanky-panky» som skjedde der, siteres Ochowicz på i The Wall Street journal mens han hevder at Weisel ikke hadde tilgang til Verbruggens konti.

- Lance var aldri dopet, aldri!
Tyler Hamilton sa i intervjuet med 60 Minutes, i slutten av mai, at Armstrong testet positivt for EPO under Tour de Suisse i 2001. Men at han likevel kommet unna med det.

Verbruggen var raskt ute med nekte for utspillene til Hamilton.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er umulig, han var aldri dopet. Jeg gjentar: Lance Armstrong var aldri dopet, aldri aldri aldri!

- Og det sier jeg ikke bare fordi jeg er en venn av han, men fordi det er sant. Og om vi hadde prøvd å skjule en positiv dopingtest, hadde det vært umulig, sa Verbruggen.

I etterkant av det Hamilton påstår var en positiv prøve for EPO, skal forbundet ha mottatt et sekssifret dollarbeløp fra Armstrong. Dette bekreftet også nåværende president Pat McQuaid under en pressekonferanse i Italia for tre år tilbake. Pengene skal ha gått til å kjøpe inn en maskin som kunne foreta analyser av blodprøver, og var en donasjon fra Armstrong for UCI sitt arbeid for anti-doping.

Les Også:Lance testet positivt i 2001

Verbruggen innrømmer i dag at det var uklokt å motta penger fra en så mektig rytter som Lance Armstrong:

- Når jeg ser på det i etterkant, burde jeg ikke tatt imot disse pengene, sier Verbruggen.